Včera večer som vytiahol škodovku von z garáže a dal som ju pred bytovku do zimy.
Podujal som sa spraviť test zimnej výdrže
Dnes ráno som si privstal o 06:00 ráno. Vonku bolo -25 stupňov.
Prídem k autu, už zvuk odomykania dverí centrálom neveštil nič dobré, trochu prituhnuté mechanizmy
Nastúpim do auta, idem vyradiť rýchlosť. Pákou som skoro nepomohol

Pripomínalo to snahu o pohyb varechou zapichnutej v hrnci plnom veľmi hustého medu. Vyradil som.
Stlačím spojku, vytiahnem sytič, pár krát našľapem do plynového pedálu. Voltmeter ukazoval 12,5V.
Štartujem. Nič. Cicici štartér s ľahkosťou pretáča motor. O naskočení ani náznak. Opakujem štartovanie. Opakujem druhý, tretí, štvrtý krát..... Asi na 6.-krát prvý pokus o naskočenie. Na ďalší x-krát motor konečne začal bežať. Teda niečo tam len začalo vrčať, chodu motora sa to prirovnať nedalo

Otáčky asi 1000.
Púšťam spojku. Hm, tak asi nie, no. Ďalšiu fľašku medu niekto vylial do prevodovky. Sakra!
Tak som ju držal stlačenú ešte asi 2 minúty. Otáčky motora sa stabilizovali.
Reku idem vyraziť na cestu. Pohnem sa a že prečo nejde točiť volantom? Niekto odpojil servo? Nie, veď ja servo nemám. Akosi nám prituhlo poriadne aj riadenie

Prvý rozbeh, križovatka. Stláčam brzdový pedál. Hups, ono to akosi nebrzdí

Pedál tvrdý ako kameň, brzdný účinok nulový. No nič, použijem ručnú brzdu, tá našťastie funguje dobre.
Prvý kilometer, druhý tretí, 5 km za nami....ono to stále nebrzdí, volant ide tuho, radiaca páka stále namočená v mede.... Motor už má stabilizovanú teplotu. Ručná brzda sa už potí.
Hm, po 15. kilometroch prvý náznak brzdenia nožnou brzdou.....Pedál mäkne.
Vyzeralo to akoby od tej zimy tak stvrdla membrána v brzdnom posilňovači, že podtlak z motora ju nedokázal rozhýbať.
Dvadsiaty kilometer rannej zahrievacej jazdy. Brzdy už fungujú normálne, v aute je teplúčko, volant ide ľahko, páka ide ľahko tiež.

Prichádzam konečne ku garáži, auto schovávam a utekám do roboty! Samozrejme meškám asi 20 minút.
Viac už takýto test skúšať nechcem

Ale som rád, že som to preveril a viem ako sa to správa v extra veľkom mraze. Zážitok na celý deň