-> King: moze byt ;-)
Ale s tím GM mě strašíš. Zatím nikdy jsem neměl problém u nich. Mám si na něco dávat bacha?
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
měnič napětí
-> krtik: Vzhledem k tomu, ze specialne GME je zamorenej čínským pajcovanym smejdem upecenym z kdoviceho a nakupovanyho kdovikde bych radši uvolil tu 5408, kde je aspoň nějaká šance, ze to ustoji...
-> Tomaso435: Predradit 3A diodu a fertig?
děcka.. řeším.. potřebuju udělat z 12V nabíječku baterky která potřebuje 4,2V 500mA . mám tu USBčko do 12V který dává 5V myslim.. jak bych srazil voltáž o alespoň 0,5V aby mi to utáhlo 500mA? nabiječka má toleranci +- 0,5V.... ... dik :)
-> palinator:
diky
skusim to zajtra vyriesit ak stihnem docvakat koncovky, pozapajat to a pomerat...

skusim to zajtra vyriesit ak stihnem docvakat koncovky, pozapajat to a pomerat...
-> haso:
prostě rozpojíš plusovej nebo mínusovej kabel, druhej necháš zapojenej a to cos rozpojil, propojíš ampérmetrem
prostě rozpojíš plusovej nebo mínusovej kabel, druhej necháš zapojenej a to cos rozpojil, propojíš ampérmetrem
no vidim to tak, ze si zajdem za mudrymi hlavami na ustav co sa viac zaobera elektrikou :-)
lebo toto uz asi nedam, tu schemu samozrejme davam ale seriovo merat pod zatazou prud...si neviem ani predstavit
lebo toto uz asi nedam, tu schemu samozrejme davam ale seriovo merat pod zatazou prud...si neviem ani predstavit
-> haso:
pokud to není nad 10A u lepších multimetrů, tak jo. Jinak klešťákem.
E: a proud se měří sériově se zátěží, ne paralelně jako napětí... měřit vybíjecí proud autobaterky není tak jednoduchý.
pokud to není nad 10A u lepších multimetrů, tak jo. Jinak klešťákem.
E: a proud se měří sériově se zátěží, ne paralelně jako napětí... měřit vybíjecí proud autobaterky není tak jednoduchý.

-> palinator: zmeram to multimetrom? ak ano, tak zajtra pomeriam 

-> haso 21.07.15 16:37:40:
Takhle je to hezčí
Jinak ptá se na to jakej máš celkovej proudovej odběr z připojenejch zařízení... kolik Ampér si vezmou.
Takhle je to hezčí

Jinak ptá se na to jakej máš celkovej proudovej odběr z připojenejch zařízení... kolik Ampér si vezmou.
-> darabos: odpoviem ti, ked sa to spytas viac laicky 
su to take draty uplne tenke a na konci je zapojeny akcelerometer tohto druhu www.analog.com/media/.../ ADXL325.pdf
stym, ze je z neho este vystup vyhladzovany skrz kondiky uz vopred zakomponovane do dosky...

su to take draty uplne tenke a na konci je zapojeny akcelerometer tohto druhu www.analog.com/media/.../ ADXL325.pdf
stym, ze je z neho este vystup vyhladzovany skrz kondiky uz vopred zakomponovane do dosky...
-> haso: ake tam mas prudove zatazenie?
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : ano v podstate ale len taku na 3,5V
-> palinator: wikipediujem ten varistor, pocujem to totiz prvy krat
-> palinator: wikipediujem ten varistor, pocujem to totiz prvy krat
-> haso:
Nebo 2 diody řekněme po 1,7 V do série (k zátěži připojené paralelně) a proudově dimenzovat opět tak aby dokázala vybavit pojistku.
Ale moje informace ber radši bez záruky.
Nebo 2 diody řekněme po 1,7 V do série (k zátěži připojené paralelně) a proudově dimenzovat opět tak aby dokázala vybavit pojistku.
Ale moje informace ber radši bez záruky.

-> haso:
Můžeš dát varistor ale nevim jestli tak malej seženeš... a pak samozřejmě musíš mít něco co ten varistor vybaví - takže pojistku.
Můžeš dát varistor ale nevim jestli tak malej seženeš... a pak samozřejmě musíš mít něco co ten varistor vybaví - takže pojistku.
-> haso: Myslíš něco jako přepěťovou ochranu?
tak NB som uz vyriesil viacemenej
ale potreboval by som poradit v dacom uplne inom ohladne elektriky, lebo neviem akym sposobom hladat vhodnu vec...
mam natiahnutych 12v z autobaterie, do toho mam zapojene dva kondiky na "vyhladzovanie" a jeden 3.3V regulator (alebo sa to vola stabilizator?) No to nie je podstatne a vlastne leze mi z toho 3.3V a na tento vyvod mam napojene dalsie 4 zariadenia, ktore nutne potrebuju od 1.8V - 3.5V.
No a potreboval by som nieco co by mi v pripade, ze by sa ten regulator odpalil, tak aby mi hned pri zvyseni napatia zhorela ina suciastka na to urcena a nepokracoval cez nu dalej obvod smerom k 4 dalsim veciam...
existuje daco take? dakujem
a nesmiat sa, snazim sa, len toto skutocne nie je moj salok kavy
ale potreboval by som poradit v dacom uplne inom ohladne elektriky, lebo neviem akym sposobom hladat vhodnu vec...
mam natiahnutych 12v z autobaterie, do toho mam zapojene dva kondiky na "vyhladzovanie" a jeden 3.3V regulator (alebo sa to vola stabilizator?) No to nie je podstatne a vlastne leze mi z toho 3.3V a na tento vyvod mam napojene dalsie 4 zariadenia, ktore nutne potrebuju od 1.8V - 3.5V.
No a potreboval by som nieco co by mi v pripade, ze by sa ten regulator odpalil, tak aby mi hned pri zvyseni napatia zhorela ina suciastka na to urcena a nepokracoval cez nu dalej obvod smerom k 4 dalsim veciam...
existuje daco take? dakujem
a nesmiat sa, snazim sa, len toto skutocne nie je moj salok kavy
90W pisu :-)
tak popozeram aspon 300W nech to rozbehne ten NB
tak popozeram aspon 300W nech to rozbehne ten NB
-> pavucina: To je spis stesti - zalezi, jak velky cunata byli konstrukteri nabijecich obvodu NTB i toho menice (resp. kterak to pak doprasili "katovači kostů").
Odber soucasnejch notasu je max. v radu nizkejch desitek wattu, ale kriticka je odberova spicka pri zapnuti spinanyho zdroje.
Odber soucasnejch notasu je max. v radu nizkejch desitek wattu, ale kriticka je odberova spicka pri zapnuti spinanyho zdroje.
Kupoval jsem pred mesicem 300W pro testovani na letisti, potom na tom bezeli dve lenova. Oba NTB byli zaple a nabíjelo to jejich vybitou bateri. Oba adaptery meli 90W a bez problému pres prodluzovacku to drzelo.
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : pozriem to v pondelok v kancli, ze co je na tom zdroji napisane
-> vhml: diky
-> vhml: diky

Na NTB bez baterky potrebujes minimálně 300W kvůli startu. Měl jsem 150W a ten NTB bez baterky nenastartoval, ale za provozu už jí byl schopnej dobíjet. Jen prostě nezvládl ten odběr při startu.
-> haso: Pisou neco na tom zdroji na NTB? Jestli tam je nejaky prikon nebo podobny udaj, tak podle toho. Ten z Lidlu ma tusim asi 300W (?).
-> dna69 - "zde je místo pro Vaši reklamu" :) : este definovat pojem "extra silny" a budem aj vediet aky menic vybrat
-> haso: Když nic jiného naž NTB, tak bych volil asi podle toho, co tě vyjde levněji. Na NTB si myslím že není potřeba nějak extra silný měnič.
Za sebe z vlastní zkušenosti: Když si koupíš ten měnič a do něj píchneš zdroj od NTB, tak sice taháš trochu víc krámů a kabelů (než jen zdroj k NTB do autozásuvky), ale v případě potřeby si z toho nabiješ mobil, foťák a další podobné věci. Já jsem kupoval měnič z Lidlu hlavně kvůli nabíjení baterky do foťáku, protože to vyšlo levněji, než autonabíječka na baterku do foťáku.
Za sebe z vlastní zkušenosti: Když si koupíš ten měnič a do něj píchneš zdroj od NTB, tak sice taháš trochu víc krámů a kabelů (než jen zdroj k NTB do autozásuvky), ale v případě potřeby si z toho nabiješ mobil, foťák a další podobné věci. Já jsem kupoval měnič z Lidlu hlavně kvůli nabíjení baterky do foťáku, protože to vyšlo levněji, než autonabíječka na baterku do foťáku.
precital som si tuto debatu a nejsom o nic mudrejsi, tak sa spytam
mam NB ktory nema vobec bateriu (stratila sa
) a potreboval by som v aute prevadzkovat NB...nic ine na 220v na to zapajat nebudem...
co take vybrat? autonabijacku na NB alebo menic?
diky
mam NB ktory nema vobec bateriu (stratila sa

co take vybrat? autonabijacku na NB alebo menic?
diky
koukam jeste ze jsem kdysi vcelku nahodou prisel k nejaky kostce... obcas nadava na horko, ale jinak na tom jede vse co jsem potreboval (adaptery k ntb, tabletu atd.)
-> King: Tak mě dioda na zdroji k noťasu zmateně blikala v cca 3sec. intervalech (normálně svítí i 20 vteřin po odpojení ze sítě) a nabíječka na foťák byla naprosto bez reakce...
-> palinator: U nejaky vykopavky by se snad trafo naslo, ale spis bych to tipoval na nesizenej SMPS s dobrou filtraci a ochranama, ale kdo vi...
-> Stepan FUN: Pritom by clovek cekal, ze napajeci zdroj, kterej zkousne cokoliv od 90V by se nemel na tvar vstupniho napeti vubec ohlizet...ja mam takovou ten klasickej plechovej 200W hranol s kabelem do zapalovace a zklamal jenom ve dvou pripadech: 100w kompresurek, kterym jsem chtel dofouknout kolo na sluzebaku a pri napajeni adapteru pro iPad - normalne to dobijelo, ale pri priblizeni prstu k disleji zacali neviditelny skritci zoomovat mapu a psat na klavesnici :-)
-> Stepan FUN: Pritom by clovek cekal, ze napajeci zdroj, kterej zkousne cokoliv od 90V by se nemel na tvar vstupniho napeti vubec ohlizet...ja mam takovou ten klasickej plechovej 200W hranol s kabelem do zapalovace a zklamal jenom ve dvou pripadech: 100w kompresurek, kterym jsem chtel dofouknout kolo na sluzebaku a pri napajeni adapteru pro iPad - normalne to dobijelo, ale pri priblizeni prstu k disleji zacali neviditelny skritci zoomovat mapu a psat na klavesnici :-)
-> Stepan FUN:
Tak jedině že by v tom byl nějakej těžkej profil jakože pasivní chladič, jinak nevim proč by ten zdroj byl tak těžkej a velkej.
Tak jedině že by v tom byl nějakej těžkej profil jakože pasivní chladič, jinak nevim proč by ten zdroj byl tak těžkej a velkej.
-> King: Bohužel ale v tý zásuvce většina spotřebičů funguje, kdežto na ty pseudo měniče jich většina nefunguje. :-/
-> palinator: Ti nevím... Já snad zařízení s klasickým trafem už nemám žádný. U noťasu jsem ho rozhodně neviděl hooodně dlouho.
-> King:
Tak co mám třeba k noťasu (D820) nabíječku, tak tam asi tráfko bude, vzhledem k velikosti a váze nabíječky.
Tak co mám třeba k noťasu (D820) nabíječku, tak tam asi tráfko bude, vzhledem k velikosti a váze nabíječky.
-> palinator: Tak s tim by se dalo souhlasit, ale kde se jeste dneska pouziva klasicky trafo...
-> Stepan FUN: Je mi jasny, ze za ty prachy to miva na vystupu obdelnik, coz jinyma slovama znamena zkresleni lichejma harmonickyma, ale to nutne neznamena DC slozku. Vzhledem k tomu, ze v normalni el. zasuvce je dneska bezne uz jenom parodie na sinusovku s obvykle dost nechutnou DC slozkou, tak se vlastne nic nedeje :-)
-> King: -> Stepan FUN:
Máte pravdu, řek jsem to blbě. Jen že tam jsou dost dlouhý doby, po který se napětí nemění, tim pádem tento výkon přes trafo nepřeleze.
Máte pravdu, řek jsem to blbě. Jen že tam jsou dost dlouhý doby, po který se napětí nemění, tim pádem tento výkon přes trafo nepřeleze.
-> King: Nevím jak je myšlená stejnosměrná složka, ale tyhle měniče maj prostě obdélníkovej výstup. Výrobce to strategicky nazývá "modifikovanou sinusoidou". :-D Což ale určitě víš...
-> tunerlada: K noťasu mám něco jako opuchlej cigareťák a funguje to bez problémů. Měnič jsem zkoušel nějakej z autokelly v akci za 1100,-, před krámem jsem ho vybalil, připojil noťas, nic. Připojil jsem nabíječku na foťák, nic. Tak jsem jim ho s díky odnesl z5, že to je k hovnu a jel do elektra koupit autonabíječku na noťas a na foťák... :-D
Jinak na LED světlo Ti ten měnič bude stačit. Pro ty ledky se stejně napětí nakonec usměrňuje. ;-)
-> tunerlada: K noťasu mám něco jako opuchlej cigareťák a funguje to bez problémů. Měnič jsem zkoušel nějakej z autokelly v akci za 1100,-, před krámem jsem ho vybalil, připojil noťas, nic. Připojil jsem nabíječku na foťák, nic. Tak jsem jim ho s díky odnesl z5, že to je k hovnu a jel do elektra koupit autonabíječku na noťas a na foťák... :-D
Jinak na LED světlo Ti ten měnič bude stačit. Pro ty ledky se stejně napětí nakonec usměrňuje. ;-)
-> tunerlada: a co mas za notase ze potrebujes menic? ja mam normalne autonabijecku k notasu....
No tak to jste mě moc nepotěšili :( sem měl za to, že taková ta mini stanice alá vzhled zesilovač k reprákům bude dostačovat k nabití noťasu a provozu lampy na cestě :/
-> palinator: Slo by to s tou stejnosmernou slozkou trosku priblizit?
-> palinator: levnejsi menice taky nemaj prepetovy ochrany, ochranu proti vybiti baterie atd...
Problém u levnejch měničů je ve tvaru výstupního signálu. Jelikož je ten průběh dost hranatej (je v něm hodně stejnosměrný složky), hodně špatně to tudíž přelejzá přes trafo, to pak hřeje a výkon někde v prdeli.
Možná by se vám mohla líbit moje bakalářka - plug&play měnič napětí 230 VAC / 230 VAC čistej sinus do výkonu 1 kW - právě pro použití k těmto levnejm měničům. Jeden výrobek bude oficiální, další jenom pro mou potřebu a třetí bude jen tak navíc.
Možná by se vám mohla líbit moje bakalářka - plug&play měnič napětí 230 VAC / 230 VAC čistej sinus do výkonu 1 kW - právě pro použití k těmto levnejm měničům. Jeden výrobek bude oficiální, další jenom pro mou potřebu a třetí bude jen tak navíc.
-> tunerlada: Vím že jsem to kdysi taky řešil dobíjení notebooku v autě a byl to problém, i když byl dostatečný výkon tak to adaptér od notasu nechtěl nějak chápat a odmítal nabíjet. Elektrikáři a elektronici by asi věděli a řekli víc. (Já už si to nepamatuju).
-> tunerlada: Tak na 5V pro USB neni potreba zadnej extra vykon. Tech 150w bych samozrejme neriskoval dlouhodobe, protoze papir, zvlaste popsanej Cinanem snese vsechno :-) Ten jednodolarovej vetracek je genialni kurvitko a omezovac zivotnosti.
-> bnjaro - bnzima: jen takýto jednoduchý
a nabije to vpohodevpohode vsecko za rozumny cas?

-> tunerlada: nemozem si stazovat : www.ebay.co.uk/itm/.../32
0895334741?pt=UK_Comp...
vypujčím si tému.. máte klucí někdo nějaký odzkoušený měnič ? Chci do auta koupit nějaký měnič z 12V na 220 aby se tam dalo bezproblému nabíjet notebook,baterie, popř. zapojit velké diodové světlo atd. Máte někdo něco v autě co by jste doporučili ? díky 

-> saskyn2: To resi jednoducha redukce z kusu snury od stary lampicky a zasuvka na kabel :)