skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
měnič napětí
Já mám v autě origo z výroby a sice je to jen 300W ale úplně mi to stačí, jen mě štve že do toho nejde píchnout 3kolík

-> Stepan FUN: Je tam na obr. 13 ten "posilovač" s PNP trandem, kterej má jenom navíc ten 3R odpor, ale aspoň není potřeba tunit výstupní napětí stabíku. Při 6-8V úbytku je neforemný KDčko zbytečnej overkill - BD912 nebo BD250 je dneska za pár šupů (samozřejmě nebrat ten pajcovanej hnůj z GME :)
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Projel jsem to jenom zběžně, ale klasický "blbuvzdorný" zapojení s "podepřením" stabilizátoru jenom NPN transistorem jsem tam neviděl. Smozřejmě je tam pokles výstupního napětí stabilizátoru o otevírací napětí tranzistoru, proto píšu o tý diodě - zapojit proti zemi...
Jestli si dobře vzpomínám, tak na Bázi jde výstup ze stabilizátoru, Colector jde před stabilizátor a z Emitoru se odebírá výstupní napětí... :-)
Dříve jsem s na tohle docela rád používal KD501 (KD502,KD503 - lišili se jenom maximálním napětím 20,40,60V). Bylo jich všude hromada za děkuju a 20A dávali s přehedem. Dodneška mám několik zdrojů, který s tímhle zapojením pracujou. :-)
Jestli si dobře vzpomínám, tak na Bázi jde výstup ze stabilizátoru, Colector jde před stabilizátor a z Emitoru se odebírá výstupní napětí... :-)
Dříve jsem s na tohle docela rád používal KD501 (KD502,KD503 - lišili se jenom maximálním napětím 20,40,60V). Bylo jich všude hromada za děkuju a 20A dávali s přehedem. Dodneška mám několik zdrojů, který s tímhle zapojením pracujou. :-)
-> Stepan FUN: Na sesit prd, tady je datašít: www.gme.cz/img/.../7806-d
atasheet-1.pdf dole je cely to zapojeni na vyssi proudy...
-> Tomaso435: Někde ten starej sešit najdu. :-) Vše dám z hlavy, jenom si po těch letech nepamatuju, která nožička transistoru má jít na výstup stabilizátoru a která nožička je výstup napětí... Před stabilizátor jde colector...
-> Stepan FUN: takže součástky tak 50kč.. to je super :D a ted vysvětli debiloj jak to zapojit tak, aby to fungovalo :D
-> Tomaso435: 7806, 2 kondenzátory 100nF, jedna dioda (lze použít klasickou nebo LED), jeden transistor NPN s potřebným výkonem. To je vše. ;-)
-> Tomaso435: Tohle jde i vyrobit pomci integrovanyho stabilizatoru. Akorat ze maj max proud 2A. Pokud skutecne potrebujes vic, tak v katalogu je na to primo schema, kdy se stabik posili vykonovym tranzistorem.
nikde sem to zatím nenašel, ale lze sehnat měnit z 12V (14V) na 6V(max) ? nechci plejtvat 4 tužkový, chci to překuchat na trafo nebo 12V baterku. odběr by byl ax 3A.
-> Stepan FUN: Přesně tak. Akorát tu centrálu zatím nemám kam dát a zatím mě ani nenapadla její potřeba. Protože plánuju hlavně ty kempy a ten měnič čistě jako zálohu při zastávce někde mimo kemp.
Ale trochu jsme odbočili od mé otázky. S jakými měniči kolem 1000 W máte zkušenosti a co byste doporučili pro občasný provoz konvice, topinkovače atd.
Ale trochu jsme odbočili od mé otázky. S jakými měniči kolem 1000 W máte zkušenosti a co byste doporučili pro občasný provoz konvice, topinkovače atd.
No ona ta velká baterka zrovna taky moc malá nebude a možná bude ještě težší než ta elektrocentrála. Ale je to o tom hluku ale mnohem více možností a použití, ale zas baterka má omezenější výdrž i životnost. Je to pomalu si hodit korunou. :)
Celkem chápu verzi měnič - je to bez kraválu, okamžitě k použití, člověk nemusí ven... Asi bych to (mít karavan) chtěl taky. Na pár desítek minut (čili přípravu jedný rychlý večeře a následný svícení) to musí 180Ah baterka dát. Každopádně tu centrálu bych tam měl asi taky. Pro případ že baterka skapala a na zítra není kemp v dohledu a tudíž není odkud dobíjet.
-> Tom.t - malej ale vychcanej překupníček: Jo, to jsou. Ale zase to je další velká věc do již tak malého karavanu. Baterii s měničem schovám pod lůžko
-> Boomber: taky doporučím elektrocentrálu .. jsou již levné
-> Boomber: Tak ta by to měla dát. :-D Trafo si to nějak přebere. Problém bejvá se spínanejma zdrojema... V tom případě je asi jedno co koupíš. Krátkodobě bude fungovat vše a když ne, tak od toho je reklamace. ;-)
-> Boomber: To sem nějak nepochopil jako že doma nabiješ autobaterii daš do karavanu někam vyjedeš a tam přes měnič z té baterie budeš ždímat 1000W ? Bud budeš muset mít baterii velkou jako almaru a nebo to udělá akorád bzz a konec. A pak problém jak píše kolega. Si vezmi že třeba založní zdroj k serverům a Pc kdyby měl výkon těch 1000W a byl odběr 1000W tak pojede jen pár minut a v něm bude x baterek. A cena je šílená. Dle mého máš opravdu lepší koupit nejobyčejnější malou elektrocentrálu a budeš vysmátej a jěště jí můžeš používat kde chceš a k čemu chceš a v pohodě. A za drobnou úplatu i sousední karavan může svítit apod :)
-> Stepan FUN: Pouze ty odporové spotřebiče. Elektronika bude asi kotoučový magnetofon Tesla B 101 Stereo 

-> Boomber: Každopádně na napájení "odporovejch" spotřebičů asi OK (pokud se vejdeš s příkonem a máš dostatečnej zdroj 12V a dostatečně silný kabely kvůli úbytku napětí), na napájení většiny elektroniky jsi v řiti, protože výstup z těch levnějších měničů bude na 99% obdélník a nikoli sinusovka. To má až vyšší třída. A s obdélníkovým výstupem si elektronika většinou neporadí. Taky jsem si (naivně) koupil měnič a po 10ti minuách od nákupu ho šel vrátit. Vrátili mi peníze hned a bez keců (v popisu bylo že se hodí pro napájení počítačů, televizí - nerozběhnul jsem na to ani nabíječku na NTB, ani nabíječku na foťák). Takže opatrně a nejlépe ihned vyzkoušet, pokud chceš používat něco elektronickýho.
-> Kuladmin: Nebude to v autě, ale v karavanu. Dobíjet se to nebude z auta, ale nabíječkou ze sítě. Z auta jen ve velice vyjímečných případech.
Navíc, jak jsem psal, tak těch 1300 W tam bude vyjímečně. Chci to mít jako rezervu, aby to např. v letním vedru nevyhazovalo předčasně jištění na tom měniči.
Uvažoval jsem např tento: www.zlatydul.cz/obchod/.. ./menic-napeti-12v-230v-10 00w.html?search=m%E...
nebo případně tento:
www.zbozi.cz/vyrobek/whit energy-napetovy-menic-ac-d c-z-12v-na-230v-800-w-usb
ale přijde mi, že nebude mít dostatečnou rezervu.
Navíc, jak jsem psal, tak těch 1300 W tam bude vyjímečně. Chci to mít jako rezervu, aby to např. v letním vedru nevyhazovalo předčasně jištění na tom měniči.
Uvažoval jsem např tento: www.zlatydul.cz/obchod/.. ./menic-napeti-12v-230v-10 00w.html?search=m%E...
nebo případně tento:
www.zbozi.cz/vyrobek/whit energy-napetovy-menic-ac-d c-z-12v-na-230v-800-w-usb
ale přijde mi, že nebude mít dostatečnou rezervu.
-> Boomber: Si pořid elektrocentrálu todle z 12V v autě prostě nedáš je to nesmysl to bys ho musel mít nastartovaný a cihlu na plynu a dva altíky na řemenech (minimálně) a měnič bys musel chladit možná už i vodou jak by topil.
-> Stepan FUN: To vím, že tam bude odběr jako prase. Ale nebude to pořád, jen jako nouzovka, když nebude klasický proud. Moje představa je klasická olovněná baterie. Velikost, jak jen bude možné. Podle toho, co bude zrovna k dispozici
Prostě na občasnou přípravu večeře - topinky, káva, čaj. Jinak tam budu mít i plyn, takže opravdu to bude jen jako doplněk.
Chci mít i dostatečnou rezervu a taky to využít doma v zahradě - občas na flexu (900 W). Má celkem velkou zahradu a ne všude se dá natáhnout elektrika.

Chci mít i dostatečnou rezervu a taky to využít doma v zahradě - občas na flexu (900 W). Má celkem velkou zahradu a ne všude se dá natáhnout elektrika.
-> Boomber: Jenom dotaz - čím to budeš živit? Při 1300W je to odběr přes 100A. Při 100% účinosti měniče, která nikdy nebude...
Vytáhnu toto téma.
Potřebuju do karavanu poradit nějaký dobrý, ne moc drahý měnič napětí z 12 na 230 V. Aby zvládnul výkon zhruba 1000 - 1300 W. Pojedou na to běžné domácí spotřebiče - konvice, topinkovač, fén, možná nějaké drobné nářadí atd.
S čím máte zkušenosti?
Potřebuju do karavanu poradit nějaký dobrý, ne moc drahý měnič napětí z 12 na 230 V. Aby zvládnul výkon zhruba 1000 - 1300 W. Pojedou na to běžné domácí spotřebiče - konvice, topinkovač, fén, možná nějaké drobné nářadí atd.
S čím máte zkušenosti?
-> King: takže abych tomu rozuměl,
odpor připájím na ledku a přivedu k PLUSU.
z mínusu povedu dál napájení k teploměru a druhej kablík teploměru ukostřím ? :-D nebo řikam kravinu :-D jako že ledkou by procházel proud :-D
odpor připájím na ledku a přivedu k PLUSU.
z mínusu povedu dál napájení k teploměru a druhej kablík teploměru ukostřím ? :-D nebo řikam kravinu :-D jako že ledkou by procházel proud :-D
-> Tomaso435: Jenom se samotnym srazecim odporem bys poslal teplomer do kremikovyho nebe. Ale sla by pouzit cervena ledka s tim odporem s tim, ze napeti pro teplomer bys odebiral z ty ledky. Odpor by moh bejt 10-20kohm, aby to zbytecne nezdimalo baterku.
potřebuju zredukovat 12V na 1,5V pro teploměr fungující na baterii. je možno na toto použít odpor co používám na ledky? odběr těploměru nebude ai žádnej když to na tužkovou vydrží pul roku .. dik
-> pinokio110: jo to by bylo supr!:) díky moc!
-> Kloggie: Dávali mi ve středu nový,jedna mi odešla.Musej se pak dát vždycky obě,ve středu se stavím na firmě,juknu jestli je ještě nevyhodili a dám vědět.
-> pinokio110: a neměli byste ve firmě nějakou plonkovou baterku co už nepotřebujete?
-> Bobesh: jasně,stačí to po sobě přečíst
-> Kloggie: samozřejmě ,v nákladáku
-> Kloggie: samozřejmě ,v nákladáku
teď jenom sehnat levně 250Ah baterku, nejlevnější co jsem našel bylo v annonci za 3500, zatím bych to nechal bez měniče zas tak nutně brousit nemusim, ale světlo by se hodilo...
-> ZdenoR: jj, takhle to maj v některých karavanech - na karavan24.cz psali, že to hodně dělaj němci, mají připojenej altík přímo na karavanu a ten jim dobíjí baterku a že maj i několik baterek v sérii a když stojej a vybijou to tak nahoděj centrálu a jedou dál. Ty bys měl místo karavanu malej motorek ze stadionu.
-> Pedros: jo, jasný - já si řikal, že je to moc krásný na to aby to bylo možný:)
-> Kloggie: u žárovky jsi to počítal ok,u měniče špatně,musíš brát ten těch 600W/0,9 tj 666W cca,vydělíš to 12V takže 55,5A mno a potom 250Ah/55,5A=4hodiny cca
Sory tu ucinost sem strelil podle jinych veci.
Jinak pro tvoje ucely by se mozna hodilo neco co mam v planu realizovat az se budu nudit. Nejaky mensi motror kdysi se puzivali z motorek k nemu pridelat altik z nakladaku (u 24v nejsou tak silene proudy) a pak menic.Kdyz pripojis i baterku nemusi to porad bezet
-> ZdenoR: 60%? V technický specifikaci většinou píšou 80 - 90%. U těch dražších i 95.
-> Kloggie: pokud do toho pocitas menic musis vzit v uvahu ze ma ucinost tak 60%
-> ZdenoR: uvažoval, ale kousek od garáže jsou baráky a pochybuju že by se jim líbilo kdybych tam každou neděli vrčel, sám to znám - naproti v zahradě si cikáni přitáhli maringotku a vrčej každej večer.
Ale je fakt že se prodávaj i odhlučněný centrály, ale ty už jsou nad 10tis...
Ale je fakt že se prodávaj i odhlučněný centrály, ale ty už jsou nad 10tis...
-> Pedros: dík, takže když mám 250Ah baterku a 100W žárovku na 12V, tak bude podle toho vzorce svítit 30h+- Ale kdybych tam dal spořící žárovku s výkonem 25W tak to bude 120h, to je dost:) Počítal jsem to tak že znám výkon (waty)/odběr napětí (V) a výsledkem jsem vydělil kapacitu baterky (250Ah). Myslim že je to správně, ale pro jistotu to píšu:)
A vzoreček na výdrž s měničem je stejnej?
protože když to počítám s proudem vibračky 220V a výkonem 600W, tak mi vyšlo že pojede 91hodin, to se mi zdá nějaký divný.
A vzoreček na výdrž s měničem je stejnej?
protože když to počítám s proudem vibračky 220V a výkonem 600W, tak mi vyšlo že pojede 91hodin, to se mi zdá nějaký divný.
-> Kloggie: Neuvazoval si spis o elektrocentrale na benzin.
K tomu tvaru prubehu.Nijak extra bych to nehrotil.Kdyz vidim co je v siti za pasklvil ...
K tomu tvaru prubehu.Nijak extra bych to nehrotil.Kdyz vidim co je v siti za pasklvil ...
-> Kloggie: a jinak co se týče vzorce,tak víš Ah baterie (kapacitu) mno a víš odběr proudu (z výkonu P=UxI)u toho měniče ještě musíš počítat s nějakou účinností 90% cca (podle zapojení) mno a z akdyž vydělíš kapacitu baterie oběrovým proudem,vyjde ti +-autobus výdrž baterie v hodinách
-> Kloggie: LM 78S09,tě udělá z 12V 9V s max. odběrem 2A,ovšem máš už tam ztrátu 6W při 2A odběru,takže nějakej menší chladič by to chtělo
a nevíte jestli existuje měnič napětí z 12V na 9V? Teď jsem hledal na netu a nic. Rád bych tam měl aspoň rádio, ale to je na 9V a má normálně zdroj do zásuvky a to se mi zdá jako kravina, abych nejdřív napětí zvyšoval a pak snižoval.
225Ah, to je tirák? Ty jsou pěkně mastný, koukal jsem na Vartu a 180Ah stála přes 8K kč, to už je moc, počítal jsem nějakou levnější baterku do 100Ah. Není nějaký vzorec podle kterýho bych spočítal jak dlouho ta baterka vydrží, když tam zapojím vibračku a dvě žárovky?
-> pinokio110: Neměllo bejt ja trojčíslím místo "A" spíš "W" ?

-> Jarda: Tak PC to musí být jedno vzhledem k tomu, že následuje spínaný zdroj na jehož vstupu je opět usměrňovač. Spíš bych se právě bál o rozumný běh toho motorku. Ony se ty vyšší harmonické asi docela utlumí, ale myslím si, že bude slušně topit.
Asi 4roky používám měnič firmy HQ 24-22OV,350A,krátkodobě60
0A.Honím na to btv Funai 37cm uhlopříčka a DVD.Když u bedny usnu,kolikrát jde do rána a ráno startuju bez problému.Baterky mám 225 Ah.Měnič stál ve velkoobchodě 900Kč
-> Kloggie: sinusovku potrebujes na neco, co je hodne citlive... vetsinou staci ten obdelnikovy prubeh, na to mi chodilo i PC, ale treba PS2 uz nesel, takze je to dost individualni... vibracka se s tim smiri a zarovce to bude uplne jedno...