Tak letos jsem se po devíti letech opět rozhodl omrknout Skandinávii a navštívit pár míst za polárním kruhem, tentokráte se 130 LPG...
...původní plán byl před táborem dát dokupy auto (převodovku, motor, brzdy, zadní nápravu), na táboře jej otestovat a po táboře (1.8.) se sbalit a vyjet, návrat byl stanoven na 16.8. - 17.8. přítelkyně odjížděla na vzdělávací akci.
Realita byla taková, že před táborem jsem vůbec nic nestíhal, na táboře auto ještě víc dorasoval (jako obvykle) a po táboře ještě dva dny strávil v práci, takže 1.8 jsem teprve začal rozebírat auto...
...udělal jsem jen to nejpotřebnější - přetěsnil motor (tekl olej kolem zátky vačky), udělal spojku, vymezil vůle v převodovce a vyměnil zadní brzdové hadice a brzdovku a spoustu dalších drobností...
...a konečně jsem i zadní nápravu přezul na letní obutí (řešil jsem od podzimu netěsnost jednoho ráfku).
V pátek ráno jsem ještě auto umyl a aspoň lokálně navoskoval a začal balit. Hodně jsem se rozmýšlel, co vzít s sebou za náhradní díly - kufřík z poslední cesty stotřícou za polární kruh jsem doplnil o nějaké drobnosti, oproti předchozí cestě jsem nebral hlavu a alternátor, poloosa (pro jistotu) tak zůstala jediným dílem, který se mi nevešel do diplomatického kufříku z minula.
No, nakonec jsme vyjeli v pátek v podvečer (asi v šest), zakempili jsme někde u Berlína...
...mimo jedné noci, strávené pod plachtou v NP Sarek, jsme spali v autě - přítelkyně tvrdí, že ve škodovce se jí spí lépe, než u mne doma v posteli...
...ráno jsme pokračovali po dálnici na Hamburg, až mi cca po hodině a půl cesty ve 140 km/hod rupla pravá přední pneumatika

Tohoto jsem se vždy obával, ale nakonec to nebylo až tak hrozné, dokonce jsem při zpomalovacím manévru a zápasení s volantem stihl i aktivovat varovné blikače
Bohužel pneumatika nevydržela vcelku do úplného zastavení, takže krom toho, že byla na hadry, tak mi nehezky omlátila lem blatníku (naštěstí toho, který už omlácený byl) a očesala příchytky zástěrky. Ráfek to také solidně odnesl...