-> darklord 05.01.24 20:55:52: Jo mluvíš mi z duše, já si taky myslím že nejvíc lidí nepronajímá právě kvůli tomu že nájemník má spoustu práv, ale opačně jsou práva nastavený spíš jako povinnosti a těch málo práv co má pronajímatel je stejně absolutně nevymahatelných. A daně jak říkáš, kdo si musíme daně řešit sami, tak to tam není takový problém do danovýho přiznání přidat, ale pro běžnýho zaměstnance/důchodce to je prostě zbytečný oprc navíc.
-> dragon_cb_cz: Tak tady máš zrovna jeden příklad v pánovi temnot
Nezlob se, ale s tou daní z nemovitosti máš velký velký oči, něco jako naše vláda windfall tax která měla vynést 100 miliard, z toho přes 30 od bankovních domů, ale vynesla sotva 40 miliard, přičemž většinu z toho zaplatil ČEZ a jinak skoro nikdo nic. Banky se podílely 700 miliony.
Daně z nemovitosti ti v těch volných bytů vrátí na trh možná tak pár desítek tisíc z těch obyvatelných, což ten trh za ty roky vstřebá a o co mín bude neobsazených bytů, o to mín se nových postaví, možná i v horším poměru.
A 1-2% jako ceny nemovitosti? Tzn že bych tady za barák v Praze platil 500.000 ročně na dani? To si fakt myslel vážně? To by platili i sousedi třeba teta tady z dvacetitisícovýho z důchodu jo

Nezlob se, ale zkus studenou sprchu a popřemýšlet jetli je něco takového reálného. Se obávám, že by pak těch střelců z fakulty malinko přibylo, akorát cíl by měli někde u Strakovky. Kdyby se tohle opravdu stalo tak věřím, že by opravdu ceny nájmů i nemovitostí šli dolu-za cenu že se tu z toho stane Rusko, možná i něco o dost horšího, ale jestli to je tvým cílem tak pak jo no
EDIT: Jo pardon, ty si asi myslel 1-2% z výnosu nájmu a ne z ceny nemovitosti, no to pak jo, akorát teda 1-2% z nájmu našeho Malešickýho bytu dělá 2880Kč, to je teda 2,8 násobek současný daně. To jako fakt myslíš že mě to u bytu s hodnotou 5m donutí přemýšlet nad tím jestlo ho mám nebo nemám pronajmout?