-> dragon_cb_cz 24.10.23 17:36:55: p.Stepanek rikal, ze jen resi potkany motory s jednoradym retezem, ale jak rikas -muze se to potkavat kvuli necemu jinymu v tom rozvodu, treba kvuli tomu debilnimu hydronapinaku, kterej uz jsem vymenil za origo mechanickej s aretaci a je to ted po kolegove travelu (ktery ma najeto asi 6tis.km) nejtissi zigul motor, ktery znam...
-> ajok: Ano, zvetsuje se vule mezi cepem a vnitrnim clankem, tim jak se to tam odírá. Teoreticky ten duplex je odolnější, to je fakt, ale zase díky tomu je celý ten rozvodový mechanismus výrazně těžší atd.
Já jsem o žádném motoru s řetězem, který by se při 200t pravidelně potkával teda ještě neslyšel, ale možná mám jen štěstí. Z aut co mi prošly s řetězem, tak u 9-5 Aero jsme na původních rozvodech měli při prodeji asi 360t a byť ten motor na ně nakonec u dalšího majitele "umřel", tak to nebylo řetězem, ale nějakou prasklou a vzpříčenou vodící lištou nebo tak něco. Honda co jsem měl šla potom kamarádovi a od něj pak dál s asi 330t km na původních rozvodech. SX4 má teď u bráchy něco k těm 200t, můžu zjistit, ale rozvody se určitě dělat nechystá - co jsem se tak vyptával já, tak je u toho motoru u Suzuki pořádně nikdo nikdy nedělal, protože to ani po 300t nebývá potřeba (a to s tím najede málokdo).
-> dragon_cb_cz 24.10.23 17:04:56: ale, co jsem slysel, tak s jednoradym se potka okolo 200tis.km vetsina tech motoru a ze by se potkal s duplexem jsem jeste neslysel... no a jak vznika? ze se nenatahnou pasovinky, ale vulema?, tak pri stejnym materialu ten duplex musi byt odolnejsi
-> ajok: Na vytahani zrovna to, jestli to je duplex nebude mit moc vliv, kdyz se zamyslil, jak vlastne to "vytahani" retezu vznika (protoze to samozrejme zadne "vytahani" neni. A měl jsem doma hned dva motory s nájezdem přes 300t, kde byl jednoduchý řetěz...
-> palinator 24.10.23 14:23:13: nemohli se rozhodnout... za me lepsi OHV, ze pri sundani hlavy clovek jeste nemusi jeste resit rozvody, ktere ja tak nerad delam, prijde mi to jako zbytecna prace, proto me i rus nastval, kdyz duplex retez nahradil jednoradym retizkem, ktery sice predepsanou vymenu nema, ale vic jak 120tis.km ho osobne nechavat nehodlam, kdyz pri cca 300tis.km mam vytahanej i ten duplex.