Jinak před nedávnem jsem si pořídil detektor kovů a při včerejší kratičké rekonvalescenční procházce přes les a louku jsem našel víčko krabičky od historického kondomu.
Dataci přesně nevím, ale pravděpodobně to bude někdy v rozmezí let 1909 (založení Primerosu - prvního evropského výrobce kondomů se sídlem v Praze) až 1938, kdy byly poslední výrobní závody značky v Sudetech ukradeny Němci (zakladatel firmy byl pak v roce 42 zavražděn v koncentráku)...
cs.wikipedia.org/wiki/Pri
meros
Jinak toto bude nejspíš jedna z variant "kamuflovaného kondomu" ("Kondomy byly nejčastěji k dostání v lékárnách a drogeriích, které zažívaly na počátku 20. století rozmach. Novinkou doby byly také zásilkové služby pro ostýchavé zákazníky. Ti si mohli kondomy a jiné choulostivé zboží objednat na dobírku a obdržet je v diskrétním balení na svoji adresu.").
Krabička je dle mého názoru replikou krabiček od pastilek pro osvěžení dechu H.R.H. PRINCE ALBERT´S CACHOU AROMATISE (vyráběné v druhé polovině 19. století), které se pravděpodobně v době vzniku té krabičky od kondomu již nevyráběly (nebo nevím, jak by to bylo s autorskými právy), ale jistě byly v povědomí široké veřejnosti...
Jinak zajímavostí je význam slova "Ortband" (H.R.H. PRINCE ALBERT´S ORTBAND).
V původním významu označovalo toto slovo kovovou, většinou ozdobnou ochrannou vnější výztuhu špičky pochvy (pouzdra) na meč (či jiný ostrý nástroj), zabraňující proříznutí kůže pouzdra ostřím meče a následně případným zraněním či poškozením oděvu jeho nositele.
Zde je toto slovo použito jako eufemismus ("ochrana špičky")
www.google.com/search?sca
_esv=68...
Jinak je zajímavé, jak se řeč vyvíjí a některá slova zcela vymizí nebo změní význam - třeba pro slovo Ortband (Ortblech) se mi nepodařilo dohledat český ekvivalent a na druhou stranu slovo pochva má aktuálně významy minimálně dva, jen ten starší je dost na ústupu a za pár generací už asi nikdo krom badatelů historie nebude vědět, co to bylo původně...
...a přitom to určitě vzniklo jako vtípek nebo jinotaj - a uchytilo se (tedy jen napůl - "meč" dnes pyji nikdo neříká)