To právě není.
Nesouvisí to s množstvím vody na silnici, nesouvisí to s bordelem na silnici, nesouvisí to s teplotou, nesouvisí to s konkrétním úsekem silnice (jiným povrchem vozovky), ale jen a právě s tou solí.
Registruju to každou zimu.
Teď je to parádně znát na mém oblíbeném serpentinovitém úseku silnice z Vraného do Zvole - před cca týdnem tam jeden večer nasypali sůl (jinde nesolili, jen na tento úsek), protože trochu mrholilo a na noc asi hlásili mráz (který ani nepřišel).
Klika, že jsem ten večer jel nahoru - bylo to jak na sáních. Kdybych tam jel až ráno dolů a nevěděl o tom, tak skončím v lese
Ráno jsem jel (na mé poměry) velmi opatrně a i tak jsem cítil, jak se při otočení volantem auto hrne do smyku a při lehkém přibrzdění se blokovaly kola. Před tou ostrou levotočivou zatáčkou (kde každou chvíli tahají auto z lesa) jsem ani nemohl kloudně zpomalit a byl jsem rád, že jsem tam taky neskončil.Během několika dnů to v horním úseku klouzalo méně, možná se to ojezdilo nebo spíš ten horní úsek částečně vyschl, ale dole, kde je to furt mokré, to klouže dodnes.
Jinak o něco méně mi to klouzalo, když jsem tam jel v neděli ze škodováckého nákupu a škodovku jsem měl narvanou dílama - zatížený vůz do kopce neklouzal. Ale včera a dnes zase v těch zatáčkách směrem nahoru jízda bokem a směrem dolů zježené chlupy na zádech a stažené půlky při snaze zpomalit a vytočit zatáčku...