skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
It: Dotaz Ssd disk
-> Syny: Tady máš tu samou pc.bazos.cz/inzerat/.../8
GB-pamet-DDR3L-135V-1600-M
Hz-SAMSUNG-SO-DIMM-100-STA
V.php 

-> Syny 21.05.18 18:32:52: U noťáků to řeším tak, že kupuji vždy dvě stejné do dual chanelu a tu plonkovou prodám.
Teoreticky by to mělo běhat obě paměti jsou double rank, ty Tvé jsou na 1,35 V a ty z linku jsou na 1,35 i 1,5, ale nikdo Ti to nezaručí.
Teoreticky by to mělo běhat obě paměti jsou double rank, ty Tvé jsou na 1,35 V a ty z linku jsou na 1,35 i 1,5, ale nikdo Ti to nezaručí.
-> Syny: No jasně, stačí přes mobil
já taky, proto se připojuju přes VPNku, to jsem pak ve vnitřní síti a můž na cokoliv doma, NASku, kamery ....

-> Nwkt: No ale musis mit pristup na net. A navic ja to mam takhle na dalku zablokovany (paranoia) :)
-> Syny 21.05.18 16:44:13: VPNka a jsem připojenej doma na NASce, takže tohle překážka není 

-> Syny: jedině zkusit
-> M@rtin: No ja si nejsem jistej tema kompatibilitama...
-> Nwkt 21.05.18 14:53:32: Doma mám 12TB NAS, v domácím kompu 128GBSSD a 500GB, 1TB, 1,5TB a 2TB HDD
pak mám tři NTB, HP820 má 180GB SSD a 256GB SSD, Lenovo T430s má 128GB SSD, 500GB SSD, 2TB HDD, Lenovo P50 má tři SSD, 128+256+512
pak mám tři NTB, HP820 má 180GB SSD a 256GB SSD, Lenovo T430s má 128GB SSD, 500GB SSD, 2TB HDD, Lenovo P50 má tři SSD, 128+256+512
-> Syny 21.05.18 18:32:52: Mám doma plonkovou 8GB DDR3, když by jsi nechtěl novou ...
Jinak jeste trochu odbocim mimo tema - v notasu mam tuhle RAMku (viz foto). Kdyz bych chtel koupit 2. do druheho slotu - nasel jsem spravne, ze ty prvni dve na odkazu je mozne pouzit a bude to OK?
www.alza.cz/pameti-ddr3-p ro-notebooky-8gb/18853198. htm
www.alza.cz/pameti-ddr3-p ro-notebooky-8gb/18853198. htm
-> dragon_cb_cz: Tak nejak si ten 1TB musim obhajit - alespon sam pred sebou, tak mi to nekaz 

-> Syny: No tak myslím, že jsi si odpověděl sám 

-> dragon_cb_cz: No tak jako nejak funguju s 500GB, ale uprimne mi pekne sere furt premejslet, co jeste muzu na disk dat a co uz musim lifrovat na NASku (respektive co mit jen na NASu a co i v notasu). A samozrejme jak notas nekam vezmu, tak potrebuju zrovna to co mam doma na NASu
Takze prave proto asi vyhraje ten 1TB. Jak rikam, bude to v notasu jedinej disk. Navic ted, kdyz uz ma zrcadlo i mlada, tak je predpoklad, ze zase bude potreba vic mista...

-> dragon_cb_cz: Na pracovním 256GB SSD a z toho 150GB zabírá virtuál MacOS 

-> Nwkt: Njn fotografové, to je u harddisků něco jako coinmineři u grafických karet
Na pracovním NTB mám použitých 50GB a přijde mi to nějak moc 

-> dragon_cb_cz: Mám 12TB NASku, ve stolním 128GB SSD a 2x2TB disky
v ntb 256GB SSD a 500GB klasickej disk 

-> Syny: Hele zkušenost říká, že zaplníš co máš vždycky... takže pokud doteď funguješ i s 500GB, budeš v klidu fungovat dál... pokud máš tu NAS, tak mi upřímně ten 1TB přijdou jako vyhozený peníze, ale tak každej jsme ochotnej ty peníze utratit za jinej komfort.
-> Pilot 105: Zalohovani mam poreseny NASkou :) Tam mam 6+6 TB, takze to mi zatim jeste staci
Ale abych nemusel furt kopirovat/presouvat to co zrovna chci nebo potrebuju mezi notebookem a NASkou, tak mam leccos i v pocitaci a ten je ted skoro plnej, coz klasickymu HDD moc dobre nedela :/ Kdybych se dokopal to poradne probrat a protridit, tak by mi stacil asi relativne v pohode i ten 0.5TB, ale...

-> Syny: Tak záleží kolik do toho chceš nasypat, ale ten 1 TB je na dnešní dobu asi optimum, hlavně zálohuj.;)
-> Pilot 105: Do myho notebooku, kde je SATA III. Ale bude tam jako hlavni a jedinej disk, takze proste na vsecko (ne jen na system). Rovnou to spojim s prechodem z W7 na W10.
-> Syny: Mám 128 GB Intel ještě poctivé MLCčko (3 roky), 250 GB Samsung 850 Evo (2 roky) a naposledy jsem kupoval asi před půl rokem ten Crucial MX500 250 GB, SSD používám pouze na systém, dva noťáky a stolní PC, v noťákách mám k tomu caddy s plotnovým diskem na data místo dvd. Zatím všechny šlapou bez problémů, žádný pokles výkonu apod. jako u levných SSD. Také záleží do čeho to chceš jestli volit klasický SATA disk nebo M.2.
-> Pilot 105: OK, ten Samsung se mi tak nejak zamlouval vic :) Ty mas nejaky z nich? :) Ted jen tedy vyresit dilema, jestli koupit 0,5 TB a nebo se placnout pres kapsu a koupit rovnou 1TB.
-> Syny: Samsung, nebo tohle www.mironet.cz/crucial-mx
500-500gb-25quot-sata-iii-
3d-nand-tlc-rw-560-500-mbp
s-iops-95k-90k-mtbf-18mh-5
y+dp341282?gclid=EAIa...
Výkonově zhruba stejné, záruka 60 měsíců.....
Výkonově zhruba stejné, záruka 60 měsíců.....

Vyuziju tematu a zeptam se tady, at nezakladam zbytecne nove.
Ktery z techhle disku byste volili vy?
www.alza.cz/samsung-860-e vo-500gb-d5258008.htm
www.alza.cz/sandisk-ssd-u ltra-3d-500-gb-d5137213.ht m
Uz mi nejak nebavi furt cekat, az se neco zkopiruje, nacte a podobne. Mam ted klasickej plotnak 500GB, kterej mam z vice jak 90% plnej a je to uptrpeni - i pres to, ze ma 7200ot/min. Zvazuju tedy koupi SSDcka - jeste premyslim, jestli rovnou nezainvestuju do 1TB, protoze kdyz uz ted mam problem to narvat do 500GB, tak to v budoucnu asi lepsi nebude. Nicmene mi jde ted hlavne o tyhle dve znacky se vsim vsudy. SDcka pouzivam jen SanDisk, ale co jsem tak nejak v rychlosti hledal nejaky recenze, tak tam vychazel lip ten Samsung (co se tyce SSD). Nejaky zkusenosti?
Diky
Ktery z techhle disku byste volili vy?
www.alza.cz/samsung-860-e vo-500gb-d5258008.htm
www.alza.cz/sandisk-ssd-u ltra-3d-500-gb-d5137213.ht m
Uz mi nejak nebavi furt cekat, az se neco zkopiruje, nacte a podobne. Mam ted klasickej plotnak 500GB, kterej mam z vice jak 90% plnej a je to uptrpeni - i pres to, ze ma 7200ot/min. Zvazuju tedy koupi SSDcka - jeste premyslim, jestli rovnou nezainvestuju do 1TB, protoze kdyz uz ted mam problem to narvat do 500GB, tak to v budoucnu asi lepsi nebude. Nicmene mi jde ted hlavne o tyhle dve znacky se vsim vsudy. SDcka pouzivam jen SanDisk, ale co jsem tak nejak v rychlosti hledal nejaky recenze, tak tam vychazel lip ten Samsung (co se tyce SSD). Nejaky zkusenosti?
Diky

-> pyroman: Přesný odkaz se mi bohužel nedaří najít, ale určitě to bylo na serveru Tom's Hardware. Tady je třeba taky zajímavé porovnání většiny SSD disků na trhu: www.tomshardware.com/revi
ews/ssd-review-benchmark,3
139-6.html
Další odkaz ke studování je na PCTuningu, případně si proklikej podobná témata v sekci.
pctforum.tyden.cz/viewtop ic.php?f=127&...
Další odkaz ke studování je na PCTuningu, případně si proklikej podobná témata v sekci.
pctforum.tyden.cz/viewtop ic.php?f=127&...
-> Mr_Kubas: pokud to máš někde v historii, tak se po tom podívej pls
-> pyroman: Papírové hodnoty jsou dobré, ale praxe je jiná.. Někde jsem viděl zátěžové testy a ty Crucial M4 dopadly líp
Mohl bych zkusit pohledat, kdybys měl zájem 

-> dragon_cb_cz:
On chce vlastně SSDčko viď... to jsem si neuvědomil, máš pravdu.
On chce vlastně SSDčko viď... to jsem si neuvědomil, máš pravdu.

a co disk ocz agiliy?
-> palinator: No výhoda SSD disku je právě v tom, že má velice rychlý i náhodný přístup (a tudíž mimo jiné neztrází výkon při vzniku fragmentace). Defragmentace se u klasických disků dělá protože se předpokládá, že soubor budeš chtít načíst celý a pokud bude v kuse, načteš ho lineárním čtením které je i u klasického disku rychlé dost.
U SSD je problém trochu jiný. Jelikož zápis do buňky která je "prázdná" je daleko rychlejší než do buňky která je "plná" a je potřeba jí přepsat, snaží se tomu disk vyhnout a dokud má "volné" bloky, tak místo přepisování již obsazených při změně dat zapíše do těch volných a jen změní mapovaní čísel bloků. Tzn při zápisu do stejného LBA bloku se zapisuje do různých fyzických.
Problém je v tom, že disk samozřejmě netuší nic o souborovém systému který je na něm uložen a tudíž neví která data už jsou "smazaná" - jakmile do nějaké buňky zapíšeš, je z pohledu disku "plná". Tudíž jakmile zapíšeš do všech, přijdeš o výše popsanou výhodu - každou buňku je při změně potřeba nejdříve smazat a následně zapsat novou hodnotu.
Aby se tohle eliminovalo, zavedl se příkaz ATA příkaz TRIM, pomocí kterého může operační systém disku říct, které bloky lze uvolnit a ten si je "připraví" v době klidu a až budou potřeba, budou ready. Tenhle příkaz ale např. Windows pokud vím podporují až od verze Win7, jinak je potřeba použít nějakou "uklízecí" utilitu výrobce. Linux ho podporuje od verze jádra 2.6.28 (pro vybrané filesystémy online, pro další pak offline).
Stručně řečeno - předimenzování je jen oddálení problému, systematické řešení spočívá v použití této vlastnosti. Pokud o ní víš a používáš jí, k žádnému poklesu výkonu nedochází. Bohužel konkrétnější pro Windows být nemůžu, jelikož je už nějakých 12 let nepoužívám.
U SSD je problém trochu jiný. Jelikož zápis do buňky která je "prázdná" je daleko rychlejší než do buňky která je "plná" a je potřeba jí přepsat, snaží se tomu disk vyhnout a dokud má "volné" bloky, tak místo přepisování již obsazených při změně dat zapíše do těch volných a jen změní mapovaní čísel bloků. Tzn při zápisu do stejného LBA bloku se zapisuje do různých fyzických.
Problém je v tom, že disk samozřejmě netuší nic o souborovém systému který je na něm uložen a tudíž neví která data už jsou "smazaná" - jakmile do nějaké buňky zapíšeš, je z pohledu disku "plná". Tudíž jakmile zapíšeš do všech, přijdeš o výše popsanou výhodu - každou buňku je při změně potřeba nejdříve smazat a následně zapsat novou hodnotu.
Aby se tohle eliminovalo, zavedl se příkaz ATA příkaz TRIM, pomocí kterého může operační systém disku říct, které bloky lze uvolnit a ten si je "připraví" v době klidu a až budou potřeba, budou ready. Tenhle příkaz ale např. Windows pokud vím podporují až od verze Win7, jinak je potřeba použít nějakou "uklízecí" utilitu výrobce. Linux ho podporuje od verze jádra 2.6.28 (pro vybrané filesystémy online, pro další pak offline).
Stručně řečeno - předimenzování je jen oddálení problému, systematické řešení spočívá v použití této vlastnosti. Pokud o ní víš a používáš jí, k žádnému poklesu výkonu nedochází. Bohužel konkrétnější pro Windows být nemůžu, jelikož je už nějakých 12 let nepoužívám.
-> palinator: jj o tý ztrátě přenosový rychlosti sem už taky něco četl...."opotřebení&
quot;, zaplnění a velikost komprimovaných souborů
-> pyroman:
Tak řekněme že disk provozem ztrácí přenosovou rychlost (třeba jenom fragmentací svazku), takže je dobrý ho rozumně předimenzovat. Spíš bych viděl jako výhodu to, že výběrem i mezi SATA III diskama budeš mít větší možnosti.
Tak řekněme že disk provozem ztrácí přenosovou rychlost (třeba jenom fragmentací svazku), takže je dobrý ho rozumně předimenzovat. Spíš bych viděl jako výhodu to, že výběrem i mezi SATA III diskama budeš mít větší možnosti.
-> palinator: -> Dušan: aaa, tak to je jiná.... tohle jsou věci co jdou mimo mě :o)...díky
jen tedy má cenu investovat do disku se SATA III, když jeho rychlost nevyužiju?...Tedy předpokládám, že u SATY II je přenosová rychlost kolem 200MB/s+- a u III je ta rychlost kolem 500MB/s +-
jen tedy má cenu investovat do disku se SATA III, když jeho rychlost nevyužiju?...Tedy předpokládám, že u SATY II je přenosová rychlost kolem 200MB/s+- a u III je ta rychlost kolem 500MB/s +-
SATA 2 a 3 jsou zamenny jen se prizpusobi dane rychlosti zarizeni nebo portu
-> pyroman:
Když dáš SATA III disk do SATA II portu, tak to bude fungovat.
Když dáš SATA III disk do SATA II portu, tak to bude fungovat.
-> Mr_Kubas 10.05.12 10:50:22: bohužel tenhle disk je do SATA III.... což moje deska nepodporuje
-> Dušan: jj to sem si myslel....ale kdo se neptá, nic se nedozví ;)
-> Dušan: jj to sem si myslel....ale kdo se neptá, nic se nedozví ;)
-> Dušan:
Hlavně USBčko je problémový.
Hlavně USBčko je problémový.
-> pyroman: pres USB to nepripojuj. USB je pomaly. Sice USB 3.0 uz nejakou rychlost ma, ale porad disk pripojeny na SATA radic je o necem jinym.
edit: externi disk na USB staci bohate i liny HDD 5400ot
edit: externi disk na USB staci bohate i liny HDD 5400ot
Obecná rada z PCTuning fóra 
SSD- Solid State Disk:
Jedna se pametove disky bez pohyblivych casti s okamzitou pristupovou dobou coz je hlavni prinos SSD oproti klasickym diskum (HDD). Rozdil mezi SATA II a SATA 6G je hlavne v sekvencnim zapisu a cteni (ve prospech SATA 6G).Doporucene modelove rady:
Crucial M4
Intel 320
Samsung 830
Kingstone Hyper X
Intel 520
Corsair Force GT
Kingston V+200

SSD- Solid State Disk:
Jedna se pametove disky bez pohyblivych casti s okamzitou pristupovou dobou coz je hlavni prinos SSD oproti klasickym diskum (HDD). Rozdil mezi SATA II a SATA 6G je hlavne v sekvencnim zapisu a cteni (ve prospech SATA 6G).Doporucene modelove rady:
Crucial M4
Intel 320
Samsung 830
Kingstone Hyper X
Intel 520
Corsair Force GT
Kingston V+200
-> pyroman: Tahle řada Intelu není špatná, nicméně většinou na PCTuning fóru doporučují Crucial M4 
www.alfacomp.cz/php/produ ct.php?eid=105143...

navážu na toto vlákno.....
zvažuji koupi SSD disku do pracovního PC...
váhám mezi Intel 320 Series SSD 80 GB a nebo 120... bohužel sem zatím u jiných výrobců disky s touto kapacitou a připojení do SATA II nenašel, ale pokud máte tip na nějakého jiného výrobce, tak sem s ním :o)
Dál mě jde o to, zda lze tento disk, který by sloužil i jako systémový, připojit pomocí USB a nebo je tento typ připojení pro systémový disk zbytečný
...snad to někdo pochopí na co se ptám
zvažuji koupi SSD disku do pracovního PC...
váhám mezi Intel 320 Series SSD 80 GB a nebo 120... bohužel sem zatím u jiných výrobců disky s touto kapacitou a připojení do SATA II nenašel, ale pokud máte tip na nějakého jiného výrobce, tak sem s ním :o)
Dál mě jde o to, zda lze tento disk, který by sloužil i jako systémový, připojit pomocí USB a nebo je tento typ připojení pro systémový disk zbytečný
...snad to někdo pochopí na co se ptám

Pokud to mas jen na net, nejake kraviny tak bych se na SSD vykaslal, a vubec na stary HW bych to nedaval. Samozrejme, ze to rychlejsi o neco bude (v kombinaci s win 7) ale pokud to je jen na net a obyc veci..staci bohate obyc HD.
-> Kuladmin: To SSD mě hodně láká, o tom žádná. Windows 7, by nemusel bejt žádnej problém. Stejně to je jen na internet, sem tam nějaký auta (rFactor) a občas nějaký fotky, filmy, muzika

-> M@rtin: Tam ti to zabijeji ty otacky (hlavne) a cache pamet. A ty ssd pokud bys jo chtel tak ale jedine s win 7 jinak je to knicemu a ani ne vzdy to pracuje jak ma.
-> Kuladmin: Původní 160GB disk jsem vyměnil za nějaký 500GB kousek od Seagate s 5400ot, s ním byla rychlost notebooku bezproblémová. Ale po dvou letech se na něm ukázali asi 4 chybný sektory, tak šel na reklamaci. Koupil jsem 500GB WD s 5400ot ( www.bscom.cz/western-digi
tal-25-scorpio-av-500gb-16
mb-cache_d128829 )
Ale co jsem se pak dočetl, tak je to disk primárně určený do nějakých DVD rekordérů a ne do počítačů .....
po měsíci od reklamace původního Seagate, mi dali opět stejnej model, ale ten jsem nechal přítelkyni jako externí.
Tak nevím, jsou teďka dvě možnosti, pořídit si SSD např 80GB a provozovat na něm dále legální XP a nebo znova překlonovat aktuálního Westerna na reklamovanýho Seagata
Ale co jsem se pak dočetl, tak je to disk primárně určený do nějakých DVD rekordérů a ne do počítačů .....
po měsíci od reklamace původního Seagate, mi dali opět stejnej model, ale ten jsem nechal přítelkyni jako externí.
Tak nevím, jsou teďka dvě možnosti, pořídit si SSD např 80GB a provozovat na něm dále legální XP a nebo znova překlonovat aktuálního Westerna na reklamovanýho Seagata

Pokud SSD tak doporucuju jedine v kombinaci s windows 7!
XP si stim zrovna moc nerozumnej resp maka to ale rychlost je onicem (navic jsou tak jakoby dve varianty ty zakladni pomaly ty jsou onicem totalne leda ty lepsi rychlejsi kdyz uz) takze bys musel dat 7 ale ty zas do tedle ,,masinky,, asi nebudou to prave
Co tam mas za ten 500GB disk a mas to deleny nebo jako jeden ?
Co tam mas za ten 500GB disk a mas to deleny nebo jako jeden ?
Ja som to instaloval znamemu a rychlost neporovnatelna...je pravda ze po mesiaci zdochol, teraz sa vratil z reklamacie...ale je to neporovnatelne s beznym diskom.
Ale este aj ja pockam, nech este klesne cena, zatial nerobim nic take s PC, kde mi chyba ta rychlost.
Ale este aj ja pockam, nech este klesne cena, zatial nerobim nic take s PC, kde mi chyba ta rychlost.
-> M@rtin: zatim bych asi neresil pockal bych jak pisem nwkt az to trosku odpadne
-> Nwkt: Právě já na to vůbec nespěchám, ale teďka se občas stane, že komp celej vytuhne a svítí že to dělá něco na HDD, což z původním diskem vůbec nedělalo.
Nebo to celý překlonovat zpátky na toho vyreklamonavýho Seagata :-(
Nebo to celý překlonovat zpátky na toho vyreklamonavýho Seagata :-(