-> Jirik_Tuňák1983 02.10.23 21:45:11: Houbeles - lidi jezdí vlakem, protože chtějí nebo musí (do práce, studenti, důchodci,...), totéž platí o ostatních způsobech přepravy. Na vizuál hledí tam výletníci na historických parních jízdách.
Jsou lidi, pro které vlak není - ne proto, že by byl zastaralý nebo špinavý - prostě nesplňuje potřeby.
Vlakem jsem rád jezdil do přelomu tisíciletí - třeba na vandry apod. - na větších tratích kupátkové vozy a na lokálních motoráčky, případně k tátovi do Libčic panťákem ("žabotlam") - vše sice staré, ale v celkem slušném stavu, snadno udržovatelné (koženka, kov, umakart, sklo, guma, stopové množství plastu).
Pak se začaly objevovat "modernější" nové nebo zgenerálkované vagony a už to nebylo ono - místo kupátek sedačky jako v autobuse ("open space"), okna, která nejdou otevřít (jen vyklopit na ventilačku horní část nebo vůbec), klimatizované vagony, ve kterých se mi dělá blbě a je v nich zima i v létě, místo plošiny vzadu v motoráčku, kde se zpívalo s kytarou, sedačky nebo kabina "obousměrných" vozů, místo omyvatelné koženky, kovu a umakartu plyšové (věčně zahumusené) potahy, měkký plast s hrubou strukturou a laminátové panely, často poškrábané, s rozmazanými stopami po čištění malůvek atd...
Dneska už vlakem prakticky necestuju - není důvod. Myslím, že naposledy jsem ve vlaku seděl v USA v září 2016 - a i tam vyjde na cestu přes několik států finančně lépe autobus (až na ty noční přestupy

) - 800 km jsem tam jel busem za 4 dolary plus 2 USD za místenku