Sčítání lidu

prohledat
623 příspěvků (zobrazeno 51 až 100) od 07.03.2011 do 31.03.2021, založil/a Boomber
řadit dle data
23:52:46
28.03.2021
Bukaj
-> palinator 28.03.21 13:10:06: Jenže pro Tebou popsané příklady si například můžeš sjednat zvýhodněné povinné ručení (sleva snad až 50%), pokud nepřesáhneš za jedno "smluvní období" určitý počet najetých kilometrů...

...a taky máš možnost povinné ručení neplatit a mít značky "v depozitu" atd4
23:48:17
28.03.2021
Bukaj
-> vhml 28.03.21 13:05:54: Naprostej souhlas. Až na výjimku, popsanou níže4
23:46:39
28.03.2021
Bukaj
-> StepaNoFUN 28.03.21 12:59:02: To sice ano, ale stavět "na zelené louce" bych viděl jako poslední možnost - tady by možná mělo existovat nějaké zvýhodnění pro opětovné využití již stavební činností znehodnocených pozemků (případně znevýhodnění - vyšší zdanění, například1 - při zastavění pozemku dosud nezastavěného)...

...ale tady taky ten problém bude spíš v tom, že nabídka stavebních parcel "k recyklaci" zdaleka nedosahuje poptávky...7
23:45:42
28.03.2021
dragon_cb_cz
-> Bukaj 28.03.21 23:40:36: "Firmy jsou závislé na mobilitě osob a zboží, nikoliv lidé"... to je fakt zajímavá myšlenka - resp. podle mě pěkná blbost. Závislí na tom v nějaké míře jsme všichni (nehledě na to, že ty firmy zase tvoří lidé).
23:41:59
28.03.2021
dragon_cb_cz
-> saskyn2 28.03.21 23:23:14: A k tomu editu - já naopak nikde neříkám, že daně nutně musíme zvyšovat nebo že bych si to dokonce přál (byť na to téměř jistě dojde, to souhlasím). Jen si nemyslím, že ten řetězec jak jsi ho naznačil (vydělám-koupím-vlastním) nutně odpovídá klesajícímu pořadí v jakém dává smysl to danit.

Jednak to má nějaký ekonomický dopady (motivace k tomu, aby nemovitosti byly fakt využívany a tudíž generovaly nějakej užitek místo chátrání, obrana před spekulací atd) a taky to může mít nějaký širší dopady typu toho jak moc velký tlak je na zábor další půdy, ekologie provozu těch domů (pasivní baráček je super proti paneláku, ale proti modernímu bytovýmu domu to až takový terno není) atd.

Kompoty ve sklepě mají (v tomhle ohledu) na zbytek světa nulový vliv, stejně jako to zlato (množství zlata na které se vzmůžu ty nebo já se nejspíš vejde do jedné solidní zavařovačky k těm kompotům). Ale pokud tě to uklidní, tak nějakou formu zdanění/vyvlastnění fyzickýho zlata v minulosti řada států praktikovala, včetně třeba těch USA opět.
23:40:36
28.03.2021
Bukaj
-> palinator 28.03.21 12:56:40: Povinné ručení není daň, ale... hm, no, prostě povinné ručení - jistota pro socky, jako jsem já nebo Ty, abychom, když do někoho ťukneme, nemuseli do konce života splácet (a zadlužit i potomstvo) takovou "blbinou", jakou je například "ušlý zisk"...

Když už "daň" z vozidla, tak jsi měl zmínit třeba daň spotřební z PHM, daň z převodu (správní poplatek, ekovýpalné), nebo daň (tedy její poměrná část), kterou za Tebe zaměstnavatel platí státu, abys měl tím autem po čem jezdit (respektive ten zaměstnavatel to dělá pro sebe - firmy jsou závislé na mobilitě osob a zboží, nikoli lidé)...

Jinak jakýmkoli zdaněním práce a majetku se nikdy nic nevyřeší - maximálně to, že chudí budou chudší a/nebo jich bude více8

A ohledně toho, jak kdo zachází se svým majetkem - je to čistě jeho věc (až na výjimky typu - developer koupí pozemek s památkově chráněnou budovou a záměrně ji poškozuje a nechá zchátrat tak, aby ji za pár let mohl zbourat jako ruinu a postavit místo ní to, na čem vydělá. V podobných výjimečných případech bych uvítal akt vyvlastnění (s nějakou adekvátní náhradou), v rámci zachování kulturního dědictví, ale fakt by se muselo zajistit, aby to nebylo zneužitelné (čemuž v tomto státě moc nevěřím).

Naopak souhlasím s tím, že zastavovat každý volný kus půdy je holý nesmysl, ale tam není problém na státní úrovni, ale na úrovni lokální - o veřejné blaho jde často už na posledním místě a vlastní zájmy a peníze jsou až na prvním místě 8 (umožnění změn územního plánu, zoufalé snahy obcí o zlepšení obecního rozpočtu rozparcelováním pole a následným prodejem stavebních pozemků apod - vždy se najde subjekt, který na tom vydělá a "veřejné blaho" to fakt není...) 10
23:37:07
28.03.2021
saskyn2
-> dragon_cb_cz: Zahrádka k vejminku se dá přeplotit3

Tak na to jsem ti už odpovídal, neposeru se i kdyby se to zdesetinásobilo. Jen mi to připadá sprostý vůči chudým skupinám lidí viz důchodci pro které je těch 5 nádrží něco jiného než pro mě.

EDIT: Hlavně bych ještě dodal zodpovědným lidem, protože když to dědek prošukal v showparku, tak mu ve finále nemáš co zdanit3
upraveno 1x, naposled 28.03.2021 23:40:07
23:30:43
28.03.2021
dragon_cb_cz
-> saskyn2 28.03.21 23:23:14: Jo jo, takže si z toho úžasnýho baráku se soukromím co -> Syny: tak moc chce uděláš ten panelák, co ho tak sere... to dává smysl 4

A k tomu zbytku - ještě jednou říkám, že debata jestli daň z nemovitosti zvýšit nebo ne není ta samá debata jako jestli zvýšit daně jako celek nebo ne. Pokud bych ti teď řekl, že ta změna bude přesně taková, že ti ostatní daně klesnou o to o co ti daň z nemovitosti stoupne - opravdu bys byl tak mohutně proti tomu?

Reálně je ta daň z nemovitosti srovnatelná s tím, co si z tebe stát stáhne na spotřební dani a DPH z jedné až dvou nádrží nafty. Opravdu bys zásadně přehodnotil svůj postoj k vlastnictví jen kvůli tomu, že by to najednou byly nádrže 4 nebo 5? Nebo by to bylo pořád v zásadě zanedbatelný, protože těch nádrží je za rok 50 a tudíž tě reálně pálí daleko víc?
23:25:20
28.03.2021
saskyn2
-> palinator: tu otázku nemyslíš vážně že ne3 Jen je otázka, jestli ty struktury, který tahaj za nitky, skutečně chtěj "svět pro všechny a na dlouho" a nebo je to jen fráze, na který opět zbohatne pouze úzkej kruh jedinců.
23:23:14
28.03.2021
saskyn2
-> dragon_cb_cz 28.03.21 23:00:32: Jo přesně ta situace, mám barák a investiční byt, tak místo bytu si raději k baráku přistavím 4 pokoje který budu načerno pronajímat a stát utře3 Byl bych kokot kdybych měl dva malý baráky a musel z druhýho platit nesmyslnou dan, tak raději postavím jeden velký s mega pozemkem a vejminkem kterej je v podstatě pořád jedna nemovitost4 Takže vlastně tou výjimkou budeš zvýhodnovat velký nemovitosti.

-> dragon_cb_cz 28.03.21 23:06:07: Však komunisti na to šly taky přes daně4 babička měla v Bubenči malý krejčovství, zaměstnávala 5 holek, pak přišli komouši zdanili jí to tak že nejdřív propustila zaměstnance, pak už to bylo tak výhodný zdanění že to raději zavřela a šila jen na černo. A stát na tom utřel rypák.

EDIT: A jak jsem psal, zvýšení daní se nevyhneme, to nikde nerozporuju, jen je divný určitou věc danit 3x, tj když na to vyděláváš, když to kupuješ a pak ještě průběžně. Stejně tak by si teda mohl danit i auta, zlato, kompoty uskladněný ve sklepě...
upraveno 1x, naposled 28.03.2021 23:29:22
23:14:11
28.03.2021
palinator
-> dragon_cb_cz:

Hlavně by mě zajímalo, jestli by výsledkem teoretický debaty a odhadem budoucího vývoje bylo rudozelené hnutí, které za současné mentality plebsu považuji za nevyhnutelné.

Přemejšlel jsem nad tím už odmalička. Otázky typu "budujeme ČSR pro 30 milionů" nebo "trvalá udržitelnost", ale vztaženo na celej svět. Sice ta cesta vedla trochu jinudy, než se děje teď, ale v zásadě to tak dnes funguje čim dál víc.

Jen je otázka, jestli ty struktury, který tahaj za nitky, skutečně chtěj "svět pro všechny a na dlouho" a nebo je to jen fráze, na který opět zbohatne pouze úzkej kruh jedinců.
upraveno 1x, naposled 28.03.2021 23:15:08
23:12:01
28.03.2021
dragon_cb_cz
-> Syny 28.03.21 23:05:49: Těch několik desítek metrů u těch obezděných 3+1 je v reálu kolikrát jen 3-4 metry. Ale jasně, nějaký výhody to má, o tom žádná. Ale já osobně třeba mám jasno v tom, že do takovýho baráku nikdy - teda dokud nezlevní na úroveň bytů. Protože připlatit si 2-3 miliony, abych měl podlahovou plochu stejnou nebo menší jako teď v bytě, pozemek kam se mi sotva vejde boudička na sekačku, se kterou se tam pořádně ani nebude dát vytočit a jako bonus budu auto parkovat venku a ráno škrábat okno místo toho abych ho měl v klidu v garáží - fakt díky, ale ne.

Barák taky chci, ale mám na to nějaký podmínky a než z nich zásadně slevit, tak to raději zůstanu v tom bytě. Nejhorší co jsme tu měli byla ob dva byty sousedka co de facto páchala domácí násilí na svým příteli, ale ti už jsou naštěstí taky pryč.
23:06:07
28.03.2021
dragon_cb_cz
-> saskyn2 28.03.21 22:56:34: Nevím jakou spásnou myšlenku mi podsouváš. Jen říkám, že dokud uznáváme daně jako legitimní záležitost, tak je přece normální se bavit o tom, jaká má být jejich struktura, ne? Stát si z tebe stáhne ročně statisíce na daních, ale zvýšení daně z nemovitosti o pár tisícovek je najednou komunistický experiment? Navíc když jsem explicitně dodal, že veškerý úvahy co tu vedu jsou podmíněný daňovou neutralitou těch změn, tzn že výsledná složená daňová kvóta zůstane plus mínus stejná, někde se sníží, někde se zvýší.

A pokud se cheš bavit o tom, jestli daně vůbec mají nebo nemají být - mile rád se s tebou pustím do debaty na tohle téma. Odhadem do 5.4. než se vrátí nejvyšší arbitr toho co tu smíme probírat máme čas se zapovídat o anarchokapitlismu, libertariánství, rakouské ekonomické škole, co si o tom všem myslí Murray Rothbard a tak dále. Ale to jsou myšlenky o několik řádů odvážnější než otázka, jesti na dani z nemovitosti zaplatíš 4.5 nebo 45t Kč za rok 4
23:05:49
28.03.2021
Syny
-> dragon_cb_cz 28.03.21 22:37:00: A myslis, ze v panelaku neuslysis rezani na cirkularce ze zahrad hned vedle nebo naftovu dodavku pod oknem? To jsou vsechno veci venku, ktere sice mozna serou, ale jsou "pro vsechny" stejny. Ale to ze te nekdo dupe nad hlavou, to ze nad tebou do 3 rano vejska sousedka jak pubertacka, ze nevis jestli ji nekdo vrazdi nebo ji jen z jineho okresu na tajno po mesici prijel nabijec, to ze pod tebou celej den pari pubertak na kompu a porad u toho rve jak retard samy kurvy pice curaky, to ze mas za zdi noveho cokla, co celej den a noc steka jak dement (prave ted co to pisu tak zacal zas), pak byt krizem fetka co dela bordel celou noc (leckdy i den), uz u nej Xkrat byli policajti a jen cekas, kdy ten byt vyhori nebo te alepson vytopi, pak taky nejaky to klasicky panelakovy vrtani, ktere tady bylo v lednu a unoru bez 4 dni kazdy den atd. - to je proste panelak. A top je, kdyz se tyhle veci sejdou - to pak stoji vazne za to. Jasne, nekdo namitne, ze lidi kolem chtej taky zit a ma pravdu. At si zijou, ale me zkratka uz nejak prestalo bavit byt tohohle soucasti, hlavne po tom co se narodila mala, kterou tady podobni dementi akorat budi, kdyz by mela spat a momentalne s ni nemuzeme ani na posranou houpacku na hriste. Takze ano, je to nebe a dudy a nepresvedcis me bohuzel nicim. Soused blbec je soused blbec, ale porad ho budu mit radsi vedle v baraku za nekolik desitek metru "silnou" vzdusnou izolaci bez jakekoliv spolecne zdi nez za 20cm silnym panelem...

E: Jedinej normalno clovek z okolnich bytu je soused vedle, kterej ale bohuzel presne kvuli tomu co jsem popsal z bytu zdrhnul a obavam se, ze ten byt bude chtit bud pronajmout nebo prodat a tim prijdem o jedinyho normalniho souseda tady. Ostatne ja planuju to same, jen bohuzel ty nemovitosti nejsou a nebo stojej (alespon pro me) nerealny penize.
upraveno 7x, naposled 28.03.2021 23:43:28
23:00:32
28.03.2021
dragon_cb_cz
-> saskyn2 28.03.21 22:50:31: Úplně se toho neobávám - lidi mají tak nějak starost hlavně s tím něco mít, proč by měli motivaci, aby to byla megastavba - co by jim to (krom vyšší ceny) přineslo? Jako že by si někdo řekl "z chalupy by byla daň, to si radši přistavím k baráku dva pokoje"? Toho se úplně nebojím teda.

Jo, někdo to určitě zkusí ojebat skrz to, že děti budou mít bydliště na chalupě atd. Je to možný. Ale ve výsledku to až tak důležitý nebude - jednak zdaleka ne každý tu druhou nemovitost má - a kdo jí má, tak to málo kdy je něco extra cenného, z čeho by ta daň byla až tak vysoká, aby to za ten voser stálo. A nezapomínej, že by to nebylo jen tak tam někoho přihlásit jako když potřebuješ dostat dítě do školy/školky - muselo by to sedět s katastrem. A myslím, že si lidi kurva rozmyslí jen tak napsat barák na někoho jiného (byť v rodině) jen kvůli ušetřeným pár tisícovkám za rok.

A jestli si myslíš, že inflace není svého druhu daň státu, tak doporučuju dostudovat základy ekonomie. Inflace je primárně zvýhodnění dlužníků - hlavně takových, co si půjčují za úrok nižší, než je její hodnota. Kolik takových emitentů významného objemu dluhu krom státu znáš? 4 A kdo jiný než stát má výši inflace skrz kontrolu peněžní zásoby v rukou 4
22:56:34
28.03.2021
saskyn2
-> dragon_cb_cz: Jinak se nezlob, ale 50tý léta taky začínali těmihle spásnými myšlenkami, máš velkej barák soudruhu, nastěhujeme ti tam nájemníky zadarmo...pak ještě zdanit pořádně podnikání(jsou to utlačitele dělnický třídy) a všechny nahnat do agrofertu a můžeme si gratulovat. a Kam to ekonomicky vedlo víme všichni...
upraveno 1x, naposled 28.03.2021 22:56:56
22:50:31
28.03.2021
saskyn2
-> Jirik_Tuňák1983 28.03.21 22:26:54: Ten nemá žádný doklad totožnosti ani rodné číslo8 dyškriminace!3

-> dragon_cb_cz 28.03.21 22:25:29: No dobře, budu ti věřit. Hele a nepovede tvá výjimka paradoxně k tomu že každý teda bude chtít vlastnit co největší nemovitost ve který bude mít trvalý a nebude z toho platit? Tj budou se stavět jen megastavby na úkor malých bytů. Lidi to budou ojebávat že každý z rodiny bude mít bydliště jinde(Markéta má ted taky na chalupě)Jak to budeš řešit u domu s více byty?

Inflace není přeci daň státu...ale ok, co třeba zlato? Co třeba ty kompoty ve sklepě?3Zase další úředníci kteří to budou kontrolovat, zase víc byrokracie a další krok k zániku civilizace která si nic jinýho očividně nezaslouží...

Jo a ještě takovej postřeh, i garáž je nemovitost47 takže v podstatě kdo máte auto v garáži, tak přispíváte k nedostupnosti nemovitostí3 3 3

Jinak je mi jasný že po tomhle zadlužení co tu vláda předvádí ty daně půjdou nahoru, což jsem říkal dávno když jste tu kvičeli o podporách všech možných zchudlých hoteliérů atd., že se to zaplatí z peněz nás všech47 a samozřejmě nejlíp na holení jsou lidi co něco mají, tj nemovitosti a silniční dan z auta budou podle mě největší adepti.
22:37:00
28.03.2021
dragon_cb_cz
-> King 28.03.21 20:45:07: Já mám naopak zkušenost spíš s tím být náplava mezi panelákovejma starousedlíkama 3

-> Syny 28.03.21 20:21:08: Tak nějaký srovnání mám, vyzkoušel jsem si dva paneláky, jeden fakt starej barák (víc jak 100 let) a 2x byt v relativní novostavbě (méně než 20 let). Krom sousedky v tom starým baráku co už měla rozjetýho Alzheimera a občas měla trochu přeludy dobrý - proti tomu co museli řešit naši se sousedama, přestože bydlí v baráku, je to vlastně luxus.

Protože ono ti sice může pouštět v noci nahlas muziku soused v paneláku, ale stejně tak to může dělat soused ve vedlejším baráku. Nebo ti v 5 ráno nadlábne pod oknem vydechlou naftovou dodávku a nechá jí 30 minut ohřívat na volnoběh, zatímco se jde (odhaduju) nasnídat a vysrat. Nebo v neděli v sedm ráno řezat na cirkulárce. Nebo... ten seznam by byl hodně dlouhý. Vše reálné příhody. Prostě soused kokot je soused kokot.

-> Nwkt 28.03.21 20:06:11: Ne, jen mám možná jinou zkušenost než ty. Vlastní rodina v baráku může být víc omezující než sousedi v paneláku...

-> Tomaso435 28.03.21 20:17:53: Tohle kolikrát nejsou věci, který by si člověk vybral - ty za tebe vybere život. Z toho co mě momentálně drží v Praze jsem si nevybral sám nic. Věř mi, že kdybych mohl, tak se z Prahy odsunu z fleku, byt prodám, a nějakou tu pěknou prvorepublikovou vilku ve starej zástavbě v ČB bych si za to koupil. Finančně by to problém nebyl a svojí práci můžu dělat klidně z Aljašky.
upraveno 1x, naposled 28.03.2021 22:39:47
22:26:54
28.03.2021
Jirik_Tuňák1983
-> saskyn2 28.03.21 22:07:25: A vyplnili jste to i za psa? 1
22:25:29
28.03.2021
dragon_cb_cz
-> saskyn2 28.03.21 22:05:03: Při veškerý ošemetnosti toho srovnání - nemovitosti v USA jsou proti ČR při započtení parity kupní síly kurva levný. Na běžným americkým maloměstě si za peníze co dal -> palinator: za tu svojí haciendu koupíš barák v klidu taky.

Daně z nemovitosti jsou v USA dost "místní" záležitost, v průměru cca 1% z odhadní ceny nemovitosti:

- ve státě New York 1-2% (v průměru cca 100t CZK ročně).

- v Texasu v průměru 1.82% (opět v průměru cca 100t CZK ročně).

- v Pennsylvánii v průměru 1.7% - cca 90t CZK ročně.

- v Maine cca 1.27% - cca 70t CZK ročně.

Tzn čísla skoro o 2 řády jinde, než v ČR, kde průměrná daň z nemovitosti jsou vysoké stovky až nízké tisíce korun ročně.

A fakt to nemusí být prasárna, na kterou doplatí nejchudší - není až takový problém např. osvobodit nebo výrazně snížit daň na nemovitost, kterou užíváš k trvalému bydlení - v českých podmínkách by se k tomu nejspíš přidala ještě alespoň jedna k rekreačnímu využívání.

Pokud jsi si toho nevšiml, tak úspory v bance už dávno zdaněné jsou, říká se tomu inflace.
22:07:25
28.03.2021
saskyn2
Jinak hlásím že jsme sečtený a bylo to za 10 minut...
22:05:03
28.03.2021
saskyn2
-> dragon_cb_cz 28.03.21 14:03:09: Máš nějaký relevantní zdroj jak vysoké jsou majetkové daně v USA? A když teda ti budu věřit že jo, tak proč teda v USA ty nemovitosti nejsou levný3 3 není to právě důkaz že to nefunguje?4

Když teda to bereš jako točení majetku, tak bys měl teda zdanit i úspory v bankách vid? 3 Možná pak rovnou zrušit hotovost, protože tu si někdo nezdaněnou může cpát do slamníku, no tvl to jsme to dopracovali...

Mimochodem nevím jestli si to uvědomuješ, ale na to zdanění zase doplatí ti nejchudší a nejslušnější. Lidi co umí vydělat peníze s tím problém mít nebudou(sorry i kdyby se ty daně ted daně zvedly 10x tak 45t mě fakt neposere) ale doplatí na to zase např důchodci, kterým bud budeš muset dát nějakou dávku v nouzi(super, zase se na to nabalí spousta úředníků který budou mít co dělat, at žije zeštíhlování státního aparátu!) nebo snad budeš chtít 80 letýho dědka vyhnat z baráku protože z důchodu neutáhne daně? Mě to připadá strašná prasárna danit něco podruhý jen proto že dědek má barák na který celý život šetřil místo aby prachy rozházel třeba za děvky...

-> dragon_cb_cz 28.03.21 14:09:17: tohle ale mícháš jabka a hrušky, od toho je něco jako územní plán. A mimochodem se to přímo vylučuje s tím o čem tu špekulujete, čím levnější nemovitosti, tím více lidí bude mít na to si koupit byt v Praze a o to víc se zase budou vylidnovat vesnice...
upraveno 1x, naposled 28.03.2021 22:14:11
20:45:07
28.03.2021
King
-> dragon_cb_cz: Opravdu mas skusenost s "hardcore " panelkem, kde se uz vesmes puvodni osazenstvo odstehovalo a pronajima to ruznejm obzvlastnikum? Ja to mam jeste v zivy pameti a ten rozdil oproti prostornymu baraku s ne uplne malym pozemkem na "polovesnici " je propastnej. Kraliky a hejno slepic taky spolecentvi vlastniku obvykle neodsouhlasi, protoze smecka unudenejch stekajicich coklu zvrenejch v bytech bohate staci.

A pak jeste unfair argument, ze ne kazdej jezdi denne makat do "kolbenky " 4
20:44:58
28.03.2021
Syny
-> Nwkt: Hele zrovna tohle jsou veci, ktere mi nejak extra nevadi. Sice je sranda, kdyz mas doma navstevu a v byte nad se jde vychcat "jezirkar", ale kdyby to bylo jen to, tak je to uplne v klidu. Treba zrovna ted, co to tady pisu, se nekdo nad nama rozhodl, ze si neco nekde zaklepe, takze asi tak 3
20:38:49
28.03.2021
Nwkt
-> Syny: Jo, to je úplně skvělý, když si vychutnáváš nedělní oběd a dva metry od hlavy ti projede trubkou sousedovo polední nálož 3
20:21:08
28.03.2021
Syny
-> dragon_cb_cz 28.03.21 19:53:34: Sorry, ale ted pises o necem o cem evidentne moc nevis (respektive mas tu kliku, ze nevis jak to vypadat muze). Pokud jsi zil nebo zijes v bytovce (nevim jestli starej panelak nebo cihlak ci modernejsi bytovka) a mas kolem sebe ohleduplne a normalni sousedy, tak se to jeste da. Ale i tak si vyslechces jak nekdo nad/pod chcije, atd. To se jeste da, pokud nejsi vylozene citlivka. Ale bohuzel to je opravdu velka vyjimka za kterou bud hodne rad. Nebudu tady znova rozepisovat jak to vypada u nas. Cim vetsi bytovka, tim vetsi pravdepodobnost blbcu "inside". Tim spis, pokud tam jsou i byty 1+1, ktere maj (zrejme diky lepsi cenove dostupnosti) v oblibe ruzni exoti, jak jsem vypozoroval - samozrejme cest vyjimkam, ktere existuji. Pokud mas kolem dobry sousedy, je to rozdil oproti baraku malej (pokud nepocitam tu absenci zahrady). Ale jinak to nebe a dudy je a nemusis mi psat, ze ne, kdyz to muzu posoudit sam za sebe (a neni to jen muj nazor, neznam moc lidi, kteri by to meli v panelaku jinak) 4
upraveno 4x, naposled 28.03.2021 20:31:14
20:17:53
28.03.2021
Tomaso435
-> dragon_cb_cz 28.03.21 19:05:18: ber to tak ze si výjimka... Osobně, když sem se v 15 rozhodoval co dál dělat, sem si vybíral z toho, co mam místě. Nějak me to nelimitovalo... Fakt mi patnácti nebylo jasný jako teď, ze sem moh bejt skvělej plastickej chyrurg :D
20:15:42
28.03.2021
U-Geen
-> Nwkt: asi jo... bydlet v byte si uz fakt nedokazu predstavit :-)
20:06:11
28.03.2021
Nwkt
-> dragon_cb_cz 28.03.21 19:53:34: Selektivní paměť? Od září jsem v paneláku, takže to nebe a dudy je 4
20:01:28
28.03.2021
Jarda - zrušená registrace
-> dragon_cb_cz 28.03.21 19:30:04: jo, ale az rustem... a co chov zvirat?

-> dragon_cb_cz 28.03.21 19:53:34: jednoznacne neni4
19:53:34
28.03.2021
dragon_cb_cz
-> Crestik 28.03.21 19:40:26: No to je právě ono - fakt je to lepší?

-> Syny: Já jsem zažil oboje a až takové nebe a dudy to není...
19:42:41
28.03.2021
Syny
-> dragon_cb_cz: A proc by to delal? Ja taky nestojim o to bydlet v bytovce v centru mesta. Ano, sice ja konkretne bych chtel i nejakej rozumnej pozemek k tomu a ne 10m prouzky kolem baraku, ale pokud to nekomu vyhovuje? Ten rozdil v kvalite zivota je nebe a dudy. A ver, ze kdybych mel to stesti, ze bych neco od nekoho dostal, tak jsem do bytovky nesel ani tenkrat.
19:40:26
28.03.2021
Crestik
-> dragon_cb_cz 28.03.21 19:30:04: na to ti odpovím, že je lepší starat se/mít na jednom místě 500krav, než aby se na 100 místech chovalo 5 krav 4 Nejsem zastánce žádného "stylu", ani to neumím porovnat, co je lepší z hlediska ekologie, efektivity, apod. Jenom nahazuju další pohled na věc.
19:31:40
28.03.2021
dragon_cb_cz
-> Syny 28.03.21 19:27:02: To určitě rozdíl není, ale za stejné peníze co ho stál ten baráček mohl mít byt podstatně blíž centru. A většina toho cenového rozdílu připadá na ty proužky trávníku okolo něj.
19:30:04
28.03.2021
dragon_cb_cz
-> Jarda - zrušená registrace 28.03.21 19:21:43: Vůbec. Dřevo má uhlíkovou stopu v zásadě nulovou dokud ten les obnovuješ.

-> Crestik 28.03.21 19:00:54: "Lepší" asi není ta správná kategorie, kterou to hodnotit. Ale z pohledu dopadů na krajinu mi to skutečně lepší přijde. Protože sice ten barák byl možná docela velký, ale "obytná" byla jen velmi malá část - a ten zbytek byl vesměs velmi dobře využit. "Mrtvý" prostor si málo kdo mohl dovolit.
19:27:02
28.03.2021
Syny
-> dragon_cb_cz 28.03.21 18:40:53: Tak tohle mi prijde jako dost omezenej pohled. Takhle to je mozna v Praze, ale treba ja bydlim v panelaku 10km od Plzne. A nevidim absolutne zadnej rozdil v tom, jestli jedu autem do prace ja nebo clovek, co bydli v baracku 20m za nasi bytovkou.
upraveno 1x, naposled 28.03.2021 19:27:33
19:21:43
28.03.2021
Jarda - zrušená registrace
-> Crestik 28.03.21 19:00:54: podle dnesni logiky museli mit obrovskou uhlikovou stopu3
19:05:18
28.03.2021
dragon_cb_cz
-> Tomaso435: Ne, nemáš pravdu že v městě do 15t najdeš vše co potřebuješ Škola kterou potřebuju pro starší dceru je v celé Praze asi třikrát a jinak v průměru 1-2x na celý kraj - kdyby to tak nebylo, tak dávno v Praze nebydlím. Zkus na tom maloměstě sehnat kvalitního klinického logopeda, dětskou psycholožku nebo termín na dětskou neurologii dřív než za rok... Máš hodně omezenou představivost co vše může člověk potřebovat.

Do školky jsme na kole jezdili i 8km (dcera na svém, ne v sedačce) a 2km bych klidně chodil pěšky. Fakt problém není v ochotě jít pěšky...

A o poměru 1:3 si nech zdát. Kdybych prodal náš byt, tak v Budějovicích (kam by pro mě dávalo největší smysl se stěhovat) za to budu mít plus mínus ten domeček na periferii - sice asi celkem hezkej, ale pořád na periferii. Byt poblíž centra jeden slušnej a k tomu max ošklivou garsonku na rekonstrukci...
upraveno 1x, naposled 28.03.2021 19:06:34
19:00:54
28.03.2021
Crestik
-> dragon_cb_cz 28.03.21 16:03:33: kdysi měl každý hektary, statek o několika budovách a bydleli tam třeba 4 lidi. Za zimu protopili tolik dřeva, že by to vystačilo na dnešních x baráků na y let, co se týče energie. Na pozemku, jaký kdysi obývala 4členná rodina, se dneska nacpe třeba 20+ baráků na satelitu. Ano, obdělávali půdu, starali se o svoje zvířata...ale co je vlastně lepší? 8
18:51:27
28.03.2021
Tomaso435
-> dragon_cb_cz: třeba mě do školky vozila máti nebo babča na kole. Případně se šlo pěšky když bylo náledí atd... A to že se zmoklo? To nikdo neřešil. Prostě se to usušilo a cajk... A že to trvalo? No tak o tech 15min dřív se vzbudilo a nebylo co řešit... Ale chápu dneska jít 2km pěšky je spíš pro smích ostatním, ale za to běhat ideálně v mundůru to seš hnedka in...

Nákupy se řešili do tašky tím,co sníš a druhej den čerství. Dneska si koupis na 10kg potravin 1kg obalů... A když uz si takovej ekolog, tak by sis měl taky chodit raději pro 15 šunky do papíru ;) než do lidlu pro šunku v plastu
18:45:24
28.03.2021
Tomaso435
-> dragon_cb_cz: ne každej ma potřebu bydlet prahe nebo velkým nesmyslným městě obecně víš jak. Osobně zdědit tam u vás byt nebo cokoliv, vyměním jej za něco v naší prdeli. No a ne jen kus za kus ale cenově minimálně za 2 az 3 kousky ve prospěch mě. Jinak tady je zvykem jezdit autem do práce i méně než 1km. Takže se tomu docela směju...

Jinak i ve městech do 15 000 obyvatel, najdeš vše co potřebuješ a pěšky nebo do 5 min na kole. Tyhle výhody nejsou jen výsadou prahe a podobnejch kolosálních nesmyslů kde se během sta let připojilo 20 dalších obcí a vzniknul z toho jen jeden obrovskej problém..

Ale.jesi je ti milejší parkovat do 300m od tvého vchodu kde máš vypočítaný okruh parkování a vyměnil si ho za komfort v podobě místa bez kolon tak asi pro tebe fajn no. Ja tady kolony znám jen z léta, kdy se tu opravuje Silnice a jsou tu objížďky
18:40:53
28.03.2021
dragon_cb_cz
-> Syny 28.03.21 18:34:44: Jednoduše, tyhle oplocený 3+1 typicky nerostou v širším centru města, ale spíš na periferii kam jezdí MHD spíš sporadicky nebo vůbec... takže pak nakonec všichni v tom autě skončí.
18:34:44
28.03.2021
Syny
-> dragon_cb_cz 28.03.21 18:21:13: Prosimte jak souvisi bydleni v baraku s kolonama na ceste autem? 9
18:27:52
28.03.2021
SO545
-> dragon_cb_cz 28.03.21 18:21:13: kluci ja su tak rad ze zijem na dedine a pracu mam v druhej vacsej dedine...jedine ked ma premavka naserie ze to nedam na prvu zelenu...To meskam domov 30sec a to naserie.
18:21:13
28.03.2021
dragon_cb_cz
-> Tomaso435 28.03.21 18:16:54: A platíš za to tím, že každý ráno ten klid ztratíš v koloně, kde tím autem co jsi tak krásně zaparkoval pocukáváš po metrech....
18:16:54
28.03.2021
Tomaso435
-> Jarda/felda 28.03.21 17:45:09: však To je primární. Nesdílíš s dalšíma 15 bytama nadšení z venčení, návraty z práce, vstávání do práce o 2 hodinky dřív, páč hodinka na rotopedu, výcvik psa v bytě, náladové výlevy, v noci šukání, a máš kdykoli kde zaparkovat a nikdo ti z Okna nehází na auta vajgly. Co víc než zdraví díky klidu potřebuješ?
17:45:09
28.03.2021
Jarda/felda
-> Syny 28.03.21 16:25:02: dneska jsou už dost v modě i krachličky bez zahrady, jen barák a okolo 5-10m pruh 8 to je pak panelák bez sousedů
16:28:49
28.03.2021
dragon_cb_cz
-> Syny 28.03.21 16:25:02: To je případně na debatu ve vedlejším tématu (rád si popovídám, momentálně řeším to samý, jen bez těch debilů, sousedi jsou super), ale z pohledu ekologie, péče o krajinu atd - je to mor.
16:25:02
28.03.2021
Syny
-> dragon_cb_cz 28.03.21 16:06:40: Radsi 3+1 v krychlicce se zahradou nez v panelaku plnym debilu.
16:06:40
28.03.2021
dragon_cb_cz
-> Syny 28.03.21 14:44:50: Hele flusnutí do moře to není - a blbě je oboje. Protože jasně, hala obrovská, ale těch domečků není pár - stačí se podívat okolo libovolnýho většího města a ten kobercovej nálet krychliček, ve kterých je ekvivalent panelákového 3+1, ten je teda děsivej.
Extreme Tyres