-> palinator 26.01.21 16:16:10: Hele když může Linux používat moje žena, moje dcery ve věku 5 a 7 let a hlavně můj 71 let starý tchán (shodou okolností František

), tak myslím, že to BFU friendly je až až. Ono se na ikonu Firefox na ploše kliká v běžné desktopové distribuci Linuxu úplně stejně jako ve Windows.
Pokud bych chtěl být hnidopich, tak řeknu, že Linux je spolehlivě nejrozšířenější uživatelskej OS na světě (protože Android), ale je mi jasný, že jsi myslel ty desktopový verze... Kdy jsi je naposledy zkoušel?
Teď jsem odkoupil od firmy svůj předchozí NTB a v rámci výmazu firemních dat atd jsem tam na zkoušku hodil Manjaro, což je BFU-friendly derivát Archu, který normálně používám. Instalace proběhla (cca) tak, že jsem bootnul instalační flashku, vybral jazyk, rozložení klávesnice a časovou zónu, vyplnil heslo k wifi, vybral disk na který chci instalovat a možnost "společně s Windows vedle sebe", odklepnul nabídnuté rozdělení půl na půl, zvolil si heslo a za minutu bylo hotovo a mohl jsem rebootovat do nainstalovaného systému.
Takže ano, většinou Linux používají spíš zkušenější uživatelé - protože ti běžní o něm prostě neví, případně v zásadě nemají důvod měnit - protože stejně nakonec používají akorát ten browser. Ale skoro bych se vsadil, že druhou významnou skupinou uživatelů jsou přesně ti BFU, kteří někoho znalejšího mají v rodině a toho někoho už přestalo bavit problémy Windows řešit (včetně problému kde sehnat funkční licenční klíč, protože platit za to přece nebudou). Takže nainstalují nějaké Ubuntu či něco podobného, ono se to samo aktualizuje (nejen systém, ale i všechny aplikace) a na X let na to zapomenou. Menší nároky na HW jsou příjemný bonus.
Fakt to na nějaké vykopávce co ti leží v šuplíku s trochu otevřenou hlavou zkus. Možná budeš překvapený.
-> saskyn2: Mimochodem, ten odkupovaný notebook je Latitude, dostal jsem ho v práci jako už nějakou dobu používaný a následně víc jak 3 roky tahal taky všude možně, vozil na kole v batohu kterým kolikrát někde mrdnu, párkrát se myslím proletěl ze stolu na zem, poprskanej byl všemožným jídlem i pitím (politej naštěstí ne) a krom jednoho světlejšího místa na display (kolečko tak 5mm v průměru) mu není vůbec nic. Akorát baterka už víc jak 4 hodiny nedá, pokud se aktivně nesnažím o úsporu energie.