skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
pružiny?
-> ZdrubT: Super tak to pak budu otravovat s vlastnostma. I mě zajímá jak se bude chovat ten zadek. Zda to nebude uskakovat.. Tak předem díky za info kryžtak popovídáme na běšinech. Ahoj
-> Toušík: Tuner nemá momentálně nic. Já pojedu podzimní běšiny RSou předek tuner a měkčí HP, mam i pružiny HP,ale jsem línej je přehazovat. a zadek molčan,HP tlumiče a pružiny kyvka. zatim neni moc naježdíno tak nevim. Ale do budoucna na Běšiny a podobně bude ouža z kyvkou a tam bude komplet HP rallyové, to je to měkčí a na RSu obědnám tlumiče Hp okruhové, pera tuner nechám a zadek nevim.
-> MATTESS: No jenže já stejně nevím zda by byli vhodný.. Já právě nevím jaké parametry mají třeba Hp ... Abych neměl moc tvrdý třeba ty pera já se v tom právě moc nevyznám co potřebuju na moje ježdění...
-> Toušík: nevím, jestli už je neprodal. Možná, že ne (?)
-> MATTESS: Ok ok já jsem právě myslel že jsem četl že si jedny někdo neodebral, ale to už je asi pasé. No Holt půjdu do těch od HP
-> Toušík: na sklad nedělá

-> ZdrubT: A tys vzal i pera na předek od HP?? mě by právě zajímala tuhost per od HP a od Tunera. Jestli vzít třeba od Tunera pera ( pokud ještě něco má) a ty tvrdší tlumiče a zadek nějak odzkoušet no.. Tak to bude oříšek..
-> Toušík: Ahoj. já jsem to akorád řešil na oužu. Hp má dvě sady pružin, i tlumiču. Já vzal to měkčí. na zadek jsem vzal jen tlumiče, jelikož jsem nějaký pera měl a pecka. Předek mam zatim odskoušenej na perech od T2 a na ty by bylo potřeba ty tvrdší tlumiče, ale na běšinách se uvidí.
-> Toušík: to asi jo no
-> havlik: O tlumiče to vím ale myslím že maj jen jednu max 2 sady pružin ne?? Na ten předek?
-> Toušík: tak ono si řekneš jak chceš ty tlumiče tvrdý
Jestli to sem můžu přidat. Chci kupovat HP tlumiče na 100vku. Chtěl bych se zeptat jaké na to pružiny. Předek vezmu asi od HP protože to spolu bude "doufám" fungovat. Nebo má někdo jiné zkušenosti? Jestli k tomu tvrdší měkčí?? A zadek na molčanku dám z kyvky co mě poradil -> Eidy: , ale tam se bude asi labotovat podle vlastností. Jo chtěl bych s tím jezdit nějaký ty soutěže jako RC, Běšky... Prostě ne okruhy :) Dík za rady!
-> Eidy: Jo, ještě to tady pročtu... nějak to musím vymyslet.
-> havlik: No právě, pneu je 14" profil 40 takže to kolo je poměrně malé, holt budu asi muset vyzkoušet různe varianty...
-> havlik: No právě, pneu je 14" profil 40 takže to kolo je poměrně malé, holt budu asi muset vyzkoušet různe varianty...
vlečkovy nebo upravený kyvkový to si musíš vyzkoušet jak to chceš mít vysoko
-> Shader: Tak to jo. Já jen, jestli nemáš jen stejnou délku. Kyvková zadní pružina je defacto doporučená a tvoří s předkem dobrou dvojici. Ale s domkama si to nepamatuju. Pohledej tu, je to tu fakt mockrát.
-> Eidy: Pružiny od T2... 80Kn
-> Shader: co znamená "ala T2"? Jinak ano, řešilo se 100x a fungovat to bude.
Trošku tady zase rozpoutám peklo, asi se to tu už řešilo 100x ale přeci. Bude toto dobré řešení (bavme se hlavně o zadní, vlečné nápravě). V předu budou pružiny ala T2 a vzadu jsem chtěl použít pružiny z kyvné nápravy (tlumiče SPAX), bude to funkční? Je potřeba nějak upravit domky? Nebo ty kyvkové pružiny jen nahodit na vlečku + vlečkové domky? Mimochodem, nevíte kde by se daly kyvkové pružiny sehnat... u nás v mototechně je nemají a na netu jsem našel jen Polsko.
LiMaK 09.03.08 08:36:45 napsal:
Syny 08.03.08 19:47:05 napsal:
-> ken-lam: Ovsem pokud to mas normalne tu
napravu kdyz auto stoji na rovine samotny, tak nevim co resis... To je
normalni ze se to vzadu zmackne kdyz vezes lidi... Pokud ma
stare pruziny, tak uz jsou unavene a je zapotrebi mensi sila, co tu
pruzinu ztlaci, a kdyz mu tam sedne vic lidi tak mu to klesne vic nez
by melo...rekl bych.to jsem myslel
-> ken-lam: Ovsem pokud to mas normalne tu
napravu kdyz auto stoji na rovine samotny, tak nevim co resis... To je
normalni ze se to vzadu zmackne kdyz vezes lidi... Pokud ma
stare pruziny, tak uz jsou unavene a je zapotrebi mensi sila, co tu
pruzinu ztlaci, a kdyz mu tam sedne vic lidi tak mu to klesne vic nez
by melo...rekl bych.to jsem myslel

-> LiMaK: to je mozny, ale vetsinou se unaveny pruziny poznaj tak, ze prave auto v zadu je poklesly i kdyz tam nikdo nesedi, ovsem repasem urcite nic nezkazi...
-> ken-lam: Ovsem pokud to mas normalne tu napravu kdyz auto stoji na rovine samotny, tak nevim co resis... To je normalni ze se to vzadu zmackne kdyz vezes lidi... Pokud ma stare pruziny, tak uz jsou unavene a je zapotrebi mensi sila, co tu pruzinu ztlaci, a kdyz mu tam sedne vic lidi tak mu to klesne vic nez by melo...rekl bych.
-> ken-lam: Ovsem pokud to mas normalne tu napravu kdyz auto stoji na rovine samotny, tak nevim co resis... To je normalni ze se to vzadu zmackne kdyz vezes lidi... Pokud ma stare pruziny, tak uz jsou unavene a je zapotrebi mensi sila, co tu pruzinu ztlaci, a kdyz mu tam sedne vic lidi tak mu to klesne vic nez by melo...rekl bych.
-> Syny: ten centrovaci otvor je aji udelany v te podlozce :-)
-> LiMaK: a jak te prosimte drzi u sebe ta podlozka a guma? Ten "centrovaci" otvor na tom ramenu zas tak velkej neni...
-> ken-lam: staci dkyz se vymeni domky a daj novy pruziny... Pak ta kyvka musi bejt vysoko jako ma bejt... Ovsem pokud to mas normalne tu napravu kdyz auto stoji na rovine samotny, tak nevim co resis... To je normalni ze se to vzadu zmackne kdyz vezes lidi...
-> ken-lam: staci dkyz se vymeni domky a daj novy pruziny... Pak ta kyvka musi bejt vysoko jako ma bejt... Ovsem pokud to mas normalne tu napravu kdyz auto stoji na rovine samotny, tak nevim co resis... To je normalni ze se to vzadu zmackne kdyz vezes lidi...
no nějak to promyslím a obhlídnu kde sehnat domky a gumy atd..jinak moc děkuju za rady a nehádejte se tu

-> ken-lam: vratme se k tomu co poradit TOBE. Ja jsem si sehnal nove pruziny, nove gumy. vzal sem novou gumu, donesl kamosovi, co ma v praci vybavevi a rekl jsem mu, at mi vytoci to same, akorat o 5 cm tlustsi. a kamos rikal, ze ze zeleza je to naprd a udelal to z lehkeho duralu ci ceho, pouzit pry jde i pertinax nebo tvrdy silon. postup montaye byl takovy....naprava-podlozk
a-guma-pero-guma-domecek
-> LiMaK: polemizoval jsem jestli se vleckove pero vleze do kyvkoveho domku....kdyby byly treba o pulcentimetru jine prumery, tak to tam asi nenacpe. jak jste me presvedcili, tak to vleze, tak asi vleze
-> LiMaK: mno jasny, ale ten milimetr fakt nema vliv na ulozeni do ty gumy...
-> Syny: Syny 08.03.08 13:20:55 napsal:
-> havlik: nekdy te milimetr pekne vypece :)
-> ken-lam: co takhle se kouknout na ten link co sem te sem dal - tam to uvidis sam
-> ken-lam: co takhle se kouknout na ten link co sem te sem dal - tam to uvidis sam

Nejlepsi volba: sehnat pera do r.79,nove gumy. no a pokud by to nebylo podle predstav, tak jde jednoduse vytocit treba pertinaxova podlozka do domecku, nebo upravit celej domek.
-> LiMaK 08.03.08 13:39:54: LiMaK 08.03.08 13:29:49 napsal:
mam ten pocit ze ty pera se vzajemne nevejdou do domku. jak v kasli tak v naprave...Mno z tohohle sem to opravdu nepochopil :)
mam ten pocit ze ty pera se vzajemne nevejdou do domku. jak v kasli tak v naprave...Mno z tohohle sem to opravdu nepochopil :)
-> LiMaK: uz sem videl ty gumy tak ko, ze pero bylo skoro natvrdo v rameni...proste ta guma byla tak zpuchlela, ze tam az skoro nebyla
a nemá někdo někde vyfocené jak vyměnit ty domky teoreticky vím, ale nikdy sem to nedělal a nikde to nevidím na netu když sem hledal a dájí se domky normal koupit i s gumama??
-> Syny 08.03.08 13:37:56: přesně tak
-> Syny: pane, to asi nikdo nevime....myslel sem to tak, ze pokud ma stolet stare gumy pod perem, tak budou zpuchrele a rozdrcene a 2 milimetry tluste. a jak koupi nove, tak tim mozna taky dostane ten centimetrik navic :-)
-> LiMaK: Tech gum pod pruziny je jeden druh... Napsal sem to blbe :) A zadno rameno mas taky jen jeden druh, takze to vsecko zamenny je ;)
-> ken-lam: tak zrovna v tvem pripade jsem myslel na go pruzin a tech gum...brzdove prasata asi nebudes menit. Zalezi na tom cemu rikas DRAHE...benzin je taky drahy :-)
-> ken-lam: tak to je celkem normalni :)
-> Syny: tak jo, nacpat to tam asi pujde
-> LiMaK: no go nápravy asi docela drahej špás a potřebuju auto mám to auto asi měsíc a má to vyztužené zadní ramena a mám ty kola jako že svysle ale sedne si pár lidí a docela dost sedne zadek..
-> havlik: v domku i v naprave mam osazeni pro pruzinu, a a ta pokud je mensi ci vetsi, nesedi do tej misky(pres tu gumu) JAK JINAK
-> LiMaK: vejdou se do domku... Plno lidi ma na kyvce vleckovy domky za ucelem snizeni zadku... A vidle sem i kyvkovy domky na rapidu :)
-> ken-lam: Mno bejt tebou v 1. rade kouknu v jakym stavu mas domky... Pokud sou jety hodne, tak ta guma se srazi a auto te vzadu kleste treba o 2 cm jen diky domkum + k tomu jeste pripocitej treba dalsi 3 cm unava pruzin a mas to hned o 5cm niz nez kdyz to bude novy... Osobne bych vymenil domky a pruziny
-> ken-lam: Mno bejt tebou v 1. rade kouknu v jakym stavu mas domky... Pokud sou jety hodne, tak ta guma se srazi a auto te vzadu kleste treba o 2 cm jen diky domkum + k tomu jeste pripocitej treba dalsi 3 cm unava pruzin a mas to hned o 5cm niz nez kdyz to bude novy... Osobne bych vymenil domky a pruziny

-> ken-lam: udelej GO zadni napravy vcetne new pruzin
-> LiMaK: jak nevejdou domky jak nevejdou v nápravě?

-> Syny: tak zrovna u přužin to nejni až takový
mam ten pocit ze ty pera se vzajemne nevejdou do domku. jak v kasli tak v naprave...a v naprave bude ten problem. a za druhe, nevim k cemu takova uprava je. MOZNA by jsi zadek o neco prizvedl, ale na ukor tuhosti pruzin. Bude se to houpat jak houpaci kun a v kazde zatacce naklanet jak hovado. vlecka ma pera mekci a spise vidim trend v pritvrzovani pruzin. jedna vec je mekke pohodlne perovani a druha vec je naklaneni v zatacce jak krava a houpani celeho tezkeho zadku. ja jsem si prizvedl zadek bez jakekoli takove nesmyslne upravy, standartni kyvkove pruziny a upraveny domek. mam to asi o cca 7 cm vyssi, zadni kola jsou MIRNE do tatrovky, gumy se sjizdi rovnomerne....
no tak vidím že dát na kyvku vlečkové pružiny tak to mám asi nahoře ale strašně to asi bude plavat když je vlečka menší průměr tak bude asi měkčí?a jak teda zvednu zadek u kyvky když tam nechci cpat nějaké podložky??
-> Syny: jee sem ten odkaz jaksi přehlídl..
-> ken-lam: kdyz das tu pruzinu z vlecky na kyvku s kyvkovim domkem, tak budes vypadat asi jako nenalozena tatra 

-> Syny: no ježiš tak milimetr sem milimetr tam tam to hlavně dělá ta tlouštka toho drátu