skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Ako dostať auto do roviny?
Jinak bavíme se tady o mm - nic tragického, ale mě to vadilo a proto jsem to řešil.
-> minno 01.09.12 23:50:42: Tak 260L/A je v podstatě měkčí než série zkrácená na 260mm
a byl to takový prvotní záměr snížit auto, co vím, tak později se jezdili pružiny jiné a dost se experimentovalo.
To co popisuješ je jasné, pokud to máš třeba dejme tomu níž u spolujezdce v předu, tak samotné vypodložení pružiny nepomůže, protože ta LP pružina musí de fakto přetlačit PZ jinak se s autem nestane vůbec nic
Sám jsem si to vyzkoušel, když jsem postupně snižoval zadek, zadek jsem vzal obě o půl závitu závěrného a ejhle ono mě to rozhodilo právě výšku předku. Dost taky záleží jak třeba vzadu pružinu usadíš. Pokud končí závěrný závit i hřídele tak to dokáže auto taky zvednout narozdíl když pootočíš zadní pružinu závěrným závitem dozadu směrem od hřídele. Jak říkám je to pak věda a ladění na dlouho a optimálně na váhách, protože tak velkým rozdílem co tu popisuješ můžeš výrazně rozhodit váhové rozložení/zatížení jednotlivých kol a totálně si pokurvit jízdní vlastnosti. navíc při každé změně to chce vždy project jinak je to o ničem, po sundání z heveru se doměříš úplně jiných výsledků než po projetí a kolikrát si to sedne úplně jinak než se to tváří po schození z heveru.

To co popisuješ je jasné, pokud to máš třeba dejme tomu níž u spolujezdce v předu, tak samotné vypodložení pružiny nepomůže, protože ta LP pružina musí de fakto přetlačit PZ jinak se s autem nestane vůbec nic

-> Tuner#2: Dík za reakciu. JJ viem, že ty si tu výšku vylaďoval. Len mi je divné, že to pridávanie podložky nad pružinu do nápravnice nemá taký efekt, ako by som chcel. A čiže namiesto zvýšenia strany auta po pridaní podložky, sa daná pružina pri kľudovom stave auta akurát viac stlačí a výška strany auta ostane takmer nezmenená. Vysvetľujem si to tým, že váha predku auta a rozloženie hmotnosti má väčšiu pôsobiacu silu, ako "výtlačná" sila pružiny v náprave. Akoby ten môj predok bol veľmi citlivý na rozloženie hmotnosti. Čiže zrejme moc mäkké struny a ak je to auto aj mierne krivé, o to viac sa ten výsledný efekt potom prejavuje v tom, že jedna strana je stále nižšie.
A stačí, že si do auta na tú nižšiu stranu sadne jeden človek a auto ide na tej strane k zemi a druhá strana je nakopnutá.
Každopádne je ale fakt, že moje predné struny sa mi od začiatku ako ich mám, zdajú akési primálo tuhé. Sú to zákazkové 260 mm (LA), vyrobené v Inveli, len bohvie, či niekde vo výrobnom procese nenastala vtedy chyba :-)
Robil som pokusy, a keď som pružinu na tej vyššej strane skrátil o záverný závit, po nahodení na auto klesla aj tá druhá strana, takže efekt skoro žiadny....
Druhý pokus bol vo vypodložení tej nižšej strany: Na nižšej strane pružina 260 mm + 1,5 cm podložiek, na vyššej strane skrátená pružina na cca 250 mm a bez podložiek (275 vs 250 mm). Výsledok? Stále o cca 1 cm nižšia tá jedna vypodložená strana! A pri pohľade na nápravu na tej vypodloženej strane pružina úplne zmačknutá a na druhej strane pružina len málo stlačená.
Vidím to asi na tie tvrdšie struny....
A stačí, že si do auta na tú nižšiu stranu sadne jeden človek a auto ide na tej strane k zemi a druhá strana je nakopnutá.
Každopádne je ale fakt, že moje predné struny sa mi od začiatku ako ich mám, zdajú akési primálo tuhé. Sú to zákazkové 260 mm (LA), vyrobené v Inveli, len bohvie, či niekde vo výrobnom procese nenastala vtedy chyba :-)
Robil som pokusy, a keď som pružinu na tej vyššej strane skrátil o záverný závit, po nahodení na auto klesla aj tá druhá strana, takže efekt skoro žiadny....
Druhý pokus bol vo vypodložení tej nižšej strany: Na nižšej strane pružina 260 mm + 1,5 cm podložiek, na vyššej strane skrátená pružina na cca 250 mm a bez podložiek (275 vs 250 mm). Výsledok? Stále o cca 1 cm nižšia tá jedna vypodložená strana! A pri pohľade na nápravu na tej vypodloženej strane pružina úplne zmačknutá a na druhej strane pružina len málo stlačená.
Vidím to asi na tie tvrdšie struny....
-> minno 01.09.12 22:02:55: Bude tvrdší...
Jinak můj poznatek je asi takovej jako Tvůj a to bylo auto bourané sice 2x, ale pokaždé jen prohnutý blatník. Mám tam hned dvě vady a to, že přední kola jsou jinak zalezlá v lemu (jak kdyby jedno kolo mělo větší ET) a taky to mám nakřivo což je vždy vidět pokud auto snížíš. Dokud je to off read tak to není tak poznat. vyřešil jsem to podložkama pod pružinu v nápravnici, foto jsem sem kdysi dával, ale bylo to na několik etap než se to povedlo vyladit tak aby se váha roznesla rovnoměrně. Ideální by bylo ještě k tomu mít váhy na kola a stavitelné misky, ale to je u "sériového" podvozku nemyslitelné.
Jinak můj poznatek je asi takovej jako Tvůj a to bylo auto bourané sice 2x, ale pokaždé jen prohnutý blatník. Mám tam hned dvě vady a to, že přední kola jsou jinak zalezlá v lemu (jak kdyby jedno kolo mělo větší ET) a taky to mám nakřivo což je vždy vidět pokud auto snížíš. Dokud je to off read tak to není tak poznat. vyřešil jsem to podložkama pod pružinu v nápravnici, foto jsem sem kdysi dával, ale bylo to na několik etap než se to povedlo vyladit tak aby se váha roznesla rovnoměrně. Ideální by bylo ještě k tomu mít váhy na kola a stavitelné misky, ale to je u "sériového" podvozku nemyslitelné.
-> minno: čím kratší, tím tvrdší
Zrezaním pružiny pružina tvrdne alebo stráca tvrdosť?
-> minno: asi jedine skusit podkladat ulozenie napravy
Karoséria nie je 100%, to mi je jasné, niekde niečo hnuté zrejme bude, i keď voľným okom na spodku na upevňovacích bodoch náprav ani na okolí (podbehy atď.) nič poznať nie je . Merať som to ale nikdy nemeral. Nápravy sú skladané nové.
O to teraz ale nejde, kasňa je taká, ako je, na tom teraz nič meniť nebudem...
Otázka je, ako tú rozdielnu výšku eliminovať. Na sériových strunách ten rozdiel tak badať nebolo. Čím je ale predok nižšie a tým pádom ťažisko auta viac vpredu, tým je rozdiel viac vidieť.
O to teraz ale nejde, kasňa je taká, ako je, na tom teraz nič meniť nebudem...
Otázka je, ako tú rozdielnu výšku eliminovať. Na sériových strunách ten rozdiel tak badať nebolo. Čím je ale predok nižšie a tým pádom ťažisko auta viac vpredu, tým je rozdiel viac vidieť.
-> minno: ak mas vysoko pravu stranu, tak musis vozit lubekyho... 

To sem nikdy neresil, ale nemas ohlej stabilizator?
-> minno: meril jsi ruzny mista na naprave a karoserii na rovine vuci zemi ? Nekde musi byt presne videt co je spatne.
-> kamikaze: nie nemám namysli rozdiel výšky predok / zadok, ale Ľ/P strana na predku.
Prehodiť pružiny medzi sebou som skúšal, žiadna zmena.
Prehodiť pružiny medzi sebou som skúšal, žiadna zmena.
-> minno: Přehodit z jedný strany na druhou? Pokud teda nemyslíš kompenzaci motorového člunu

Aké máte skúsenosti s vyrovnávaním škodovky 742 do roviny podložkami pod pružiny, prípadne skracovaním pružín?
Mne sa to nejako furt nedarí. Jasné uznávam, že moja búraná karoséria nie je celkom ideálna. Ale neviem či ja niečo robím zle, alebo kde je chyba :-) Nech robím, čo robím, furt je to nakrivo.
Príklad:
Dám podložku nad pružinu na strane, ktorá je nižšie a ono miesto toho, aby sa tá strana dvihla, efekt je opačný a len sa tým tá pružina potom viac zmačkne a auto ostane rovnako nakrivo :(
Zadok mám +/- rovno, problémový je predok.
Kto s tým máte aké skúsenosti?
Poprosím len reakcie k veci. Ďakujem.
Mne sa to nejako furt nedarí. Jasné uznávam, že moja búraná karoséria nie je celkom ideálna. Ale neviem či ja niečo robím zle, alebo kde je chyba :-) Nech robím, čo robím, furt je to nakrivo.
Príklad:
Dám podložku nad pružinu na strane, ktorá je nižšie a ono miesto toho, aby sa tá strana dvihla, efekt je opačný a len sa tým tá pružina potom viac zmačkne a auto ostane rovnako nakrivo :(
Zadok mám +/- rovno, problémový je predok.
Kto s tým máte aké skúsenosti?
Poprosím len reakcie k veci. Ďakujem.