-> Labros:
Zdar,
lozisko v klice? Jeho zavady by taky zmizely s plnym sepnutim, kdyby... nebyla lamela trozne odpruzena... to plati i pro zavady spojky, protoze spojka je sice sepnuta, ale ma uhlovou vuli vymezovanou pruzinama. Takze moje predstava je treba praskla pruzina, ktera se tre nekde o casti, ktere jsou vlivem dovolene torze vzajemne pohyblive, ikdyz je spojka sepnuta...
Jinak lozisko v klice dela bengal predevsim pri rozepnuty spojce, ale nic takoveho se nedeje - ani naznakem.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
torzne odpruzena lamela - zavada?
To by mohlo, jestli tomu dobře rozumím a do převodovky se přenáší chvění i při sepnuté spojce, tak by to muselo být asi jedině ložisko v klice, závady na spojce musí zmizet s plným sepnutím... Hele, dva jezevčíci si lezou do zelí.
A nemohlo by tam chrupat ložisko v klice?
Me v lamele praskla pruzina. Ale neprojevilo se to asi nijak, objevil jsem to nahodne pri vymene pritlacaku
O vikendu jsem postrcil auto se zarazenou rychlosti a zhrozil se zvuku, coz toho lezly. Kdyz se vymezily vule a vse slo do zaberu ozyval se pomerne suchy chroustavy zvuk (symtericky dopredu dozadu) nezavisle na zarazene rychlosti. Pri leze pod autem se zdalo, ze zvuk vychazi z predni casti prevodovky. Pri kontrole prstem bylo v koleckach nahmatatelnych kontrolnim otvorem pro hladinu oleje citit zretelne chveni. Ovsem za jizdy pred tim (a ani pak po tom) prevodovka nevykazovala zadne anomalie, ostatne pokud by z ni lezly tyto zvuky, uz by to mela asi za sebou. Vypustni sroub prevodovky bez nalezu. V rozvodovce jsem nasel kousicek zvlneneho tenkeho oceloveho dratu (ze by Sixta ocistoval tmel kovovym kartacem?) a zvlastni sponu asi 20 x 0.5 x 0.1 mm - presny tvar obdelniku (netusim vubec z ceho, ale z oteru urcite ne), takze nic havarijniho. Vzhledm k suchosti zvuku tak pada podezreni na torzne odpruzenou lamelu. Zajimavy ale je, ze v prstu na setrvacniku jsem necitil behem chroustani vubec zadne chveni. Tak jsem si rekl ze lamelu trosku "propruzim" motorem. Po te chroustani zmizelo... Chroustani znelo dost nehezky, bylo symetricke, tedy jedno na kterou stranu se vyvozoval moment, pohledem do prostoru spojky pres sundany plechovy kryt na spoji motor-prevodovka jsem nevidel zadne piliny ani zadne neulovil na sroubovak s pricuclym magnetem.
Ma nekdo zkusenosti jak se projevuje odchazejici torzni odpruzeni na lamele? Lamela je sachs z taz1500.
Ma nekdo zkusenosti jak se projevuje odchazejici torzni odpruzeni na lamele? Lamela je sachs z taz1500.