skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Axialni vule vnejsiho kloubu
-> minno: uvidim, kloubu mam dost, tohle necham, nez neco vymyslim. Zkontroluju, jestli je ten krouzek spravny - prisel mi nejaky tenky, porovnam to s jinejma kloubama, prohlednu poradne ty tisicihrany..... V nejhorsim to zkusim nejak zalepit, pokud nic nevymyslim. Tenhle kloub byl pred par lety zcela novej, ma najeto nekde mezi 40-60 tkm. Druhej, co je s nim v paru, problem nema... (a tenhle ho podle mne drive take nemel)
-> COL: Takže s tým asi aj tak teda nič nespravíš, len zložiť a jazdiť ďalej :)
-> minno:
Nic extra patologickyho. Unasec je na hrideli pomerne volnej, lehce se sune, ale viditelnou deformaci tisicihranu jsem zatim nenasel. Ax. vule spociva v tom, ze doraz na hrideli a hrana krouzku jsou od sebe bud dale, nebo je telo unasece tenci.... Zajimavy je, ze na strane od krouzku hridele neni nejak poradne vyresenej doraz... Asi se s vuli pocita, ale tady je proste nejaka vetsi nez jinde. Zbytek kloubu bez zavady (kluciky, plochy atd..)
Nic extra patologickyho. Unasec je na hrideli pomerne volnej, lehce se sune, ale viditelnou deformaci tisicihranu jsem zatim nenasel. Ax. vule spociva v tom, ze doraz na hrideli a hrana krouzku jsou od sebe bud dale, nebo je telo unasece tenci.... Zajimavy je, ze na strane od krouzku hridele neni nejak poradne vyresenej doraz... Asi se s vuli pocita, ale tady je proste nejaka vetsi nez jinde. Zbytek kloubu bez zavady (kluciky, plochy atd..)
-> COL: ak na niečo prídeš, napíš sem, zaujíma ma to.
-> minno: pracuju na tom... v krutu vule zadna, ale axialne nejmin 0.5mm
-> COL: tak potom jedine skontrolovať či sa niečo nestalo s tým poistným krúžkom na hriadeli, ktorý istí uloženie hriadele v unášači guličiek.
Vule je v ulozeni spojovaci hridel - unasec kulicek....
-> minno: To zatim nevim, kde vule je, mam to ted doma a tam to nebudu rozebirat, az v dilne :-).
Hm, pri mojich poloosiach čo mám teraz na aute som pri repase nepostrehol žiadnu vôľu v axiálnom smere na vonkajšom kĺbe. Odjazdené kilometre poloos pred kúpou neznáme.
Kde by tá vôľa mala vznikať? V uložení guličky-prstenec-unášač?
Kde by tá vôľa mala vznikať? V uložení guličky-prstenec-unášač?
Jak moc je normalni axialni vule vnejsiho kloubu na vleckovy poloose?
Pri experimentovani pod autem a soupani autem sem a tam pri zarazeny rychlosti, jsem si vsimnul, ze v jedne poloose cosi "klepe". V okamziku, kdy sla do zaberu, klepla, a bylo citit, ze spojovaci hridel lehce poskocil. Nejvice to bylo citit na vnitrnim kloubu. Ten jsem rozebral, ale je v nem vse v poradku, prstunky bez vuli, jejich unasec taky, povrchy neposkozene... Pak jsem zjistil, klepnuti lze vyloudit axialnim namahanim vnejsiho kloubu, kde se ukazala trochu vule, ale jen axialni, v torzi ok. Hridel ma najeto do 50tkm. Vzal jsem jiny s cca 100tkm, ten mel vuli mensi a neklepal. Pak jsem vzal uplne novy a ten nema na vnejsim kloubu vuli zadnou....
Pri experimentovani pod autem a soupani autem sem a tam pri zarazeny rychlosti, jsem si vsimnul, ze v jedne poloose cosi "klepe". V okamziku, kdy sla do zaberu, klepla, a bylo citit, ze spojovaci hridel lehce poskocil. Nejvice to bylo citit na vnitrnim kloubu. Ten jsem rozebral, ale je v nem vse v poradku, prstunky bez vuli, jejich unasec taky, povrchy neposkozene... Pak jsem zjistil, klepnuti lze vyloudit axialnim namahanim vnejsiho kloubu, kde se ukazala trochu vule, ale jen axialni, v torzi ok. Hridel ma najeto do 50tkm. Vzal jsem jiny s cca 100tkm, ten mel vuli mensi a neklepal. Pak jsem vzal uplne novy a ten nema na vnejsim kloubu vuli zadnou....