skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Sundání těhlice
prohledat
32 příspěvků (zobrazeno 1 až 32) od 14.04.2012 do 16.04.2012, založil/a black_devil
-> Kuladmin: ok, díky. Ještě bych se chtěl zeptat, jak správně odvzdušnit kola? Resp. kolo jedno, a to pravé. Kola jsem odvzdušňoval zhruba před měsícem, avašak kromě tohoto pravého, protože odvzdušňovák šel strašně těžce povolit (je možné, že šroub v třmenu praskne?). Musí bejt hadička na odvzdušňovaní těsná? Jak na odvzduš. šroubu, tak v nádobě, do které odtéká kapalina? Hadička mi moc netěsnila, spolupracovník hadičku přidržoval a druhý konec vedl do postavené sklenice. Načež přišel soused a tvrdil mi, že hadička musí těsnit jak na šroubu, tak v té nádobě. co je na tom pravdy?
-> black_devil: je to tam jen provleceny skrz diru a pak na hadici je pruzny kus plechu ktery to tam drzi. Proste to prerizni u trubicky a dej to vse nove a bude jistota
-> Stepan FUN: Ten, co jde zkrze brzdič do těhlice, ale pomohlo nahřátí a naražení menšího klíče, ložisko je vyměněný, takže super, akroát ty hadice mi nedaj spát, u tmenu to je celkem dobrý, ale v podběhu, kde je hadička spojená s trubičkou, tak tam je to silně zkorodovaný, klíče se na matici hadice prosmekává, takže jsem přemejšlel, že by bylo nejjednodušší vyměnit hadici aj s trubkou. Chtěl bych se ale zeptat, jak to spojení hadice s trubkou je dělané? Na podběhu je vlastně navařen nějaký segment, tuším že s "U" výřezem, a v tom se protíná hadička s trubkou, Stačí tedy koupit jen hadičku a trubku, nebo musím koupit ještě nějaký mezičlen? Díky
-> black_devil: A kterej šestihran na tom brzdiči jsi měl strženej? Ten na držáku třmenu? Nějak jsem to z diskuse nepochopil...
Jinak tu hadici jedině ohřát (pozor - hadice dost často "bouchne") a pak to jde dobrým klíčem většinou dobře. Ale pokud jsou trubičky už v pokročilém stupni rozkladu, tak to dost často stejně končí jejich výměnou...
Jinak tu hadici jedině ohřát (pozor - hadice dost často "bouchne") a pak to jde dobrým klíčem většinou dobře. Ale pokud jsou trubičky už v pokročilém stupni rozkladu, tak to dost často stejně končí jejich výměnou...
-> ZdeněkH: :-D hele tohle mě málem taky čekalo :D ale pak se to po pokapání brozvokou umoudřilo v jenom mistě v zadu takže to naštěstí dopadlo ještě dobře :D ale při příští výměně už tahám jasně trubku :D
-> Tomaso435: Já když se kdysi pustil do výměny hadičky vzadu tak jsem skončil až vepředu 

-> black_devil: na to potřebuješ kurevsky velký sikovky . ja si pučil taková mrchy co vážej asi 4kg.. tim sem podržel koncovku brzdovej trubičky. ucvak sem hadičku a nandal voříšek a povolil....
jiným se mi to nepovedlo než tyhle siky...
jiným se mi to nepovedlo než tyhle siky...
-> Tomaso435: Jo, asi tak.
Tak jsem to konečně sundal, ale nastal problém u brzdový hadičky :/ Ten navařenej segment, co je v podběhu, v kterým se propojuje hadička s trubičkou, tak to tam je totálně zkorodovaný, nemůžu to povolit. Hadička už je zpuchřelá, rád bych ji vyměnil, těhlici s kotoučem jsem musel vytočit z hadičky, protože hadičce jaksi přirezla matka k hadičce. Co s tím? Asi koupit novou hadičku a trubičku a vyměnit, že? Jak tam ta trubička vede? Do nádržky s brzdovkou?
Tak jsem to konečně sundal, ale nastal problém u brzdový hadičky :/ Ten navařenej segment, co je v podběhu, v kterým se propojuje hadička s trubičkou, tak to tam je totálně zkorodovaný, nemůžu to povolit. Hadička už je zpuchřelá, rád bych ji vyměnil, těhlici s kotoučem jsem musel vytočit z hadičky, protože hadičce jaksi přirezla matka k hadičce. Co s tím? Asi koupit novou hadičku a trubičku a vyměnit, že? Jak tam ta trubička vede? Do nádržky s brzdovkou?
-> Kuladmin: ted budu měnit čepy na řízení.. jak vono to tam na fáčku je? vyklepnu ho z těhlice a pak šikovkama podržim tyč řízení a vytočim čep ? nebo na to je nějakej lepší fígl? :D ještě sem to nepotřeboval měnit, takže nevim :D
Pokud budes davat uplne novej cep rizeni stejne se geometrii nevyhnes. Novej bude tutove jinej nez ten co tam mas ted takze je to jedno.
Stahovak idealni a pokud neni tak bouchnout poradne do paky rizeni co je na tehlici kolmo na osu cepu.
Skus poradne ocistit tu hlavu a narvy tam o cislo mensi orisek. Nebo odres resp odbrus postupne celou hlavu az to sundas a pak ti tam zbude zbytek zavitu ale k nemu uz bude pristup treba na ty kleste apod.
Stahovak idealni a pokud neni tak bouchnout poradne do paky rizeni co je na tehlici kolmo na osu cepu.
Skus poradne ocistit tu hlavu a narvy tam o cislo mensi orisek. Nebo odres resp odbrus postupne celou hlavu az to sundas a pak ti tam zbude zbytek zavitu ale k nemu uz bude pristup treba na ty kleste apod.
-> auta.petr: Jak kdy.
-> stepan: Stahovák je ztráta času, stačí jedna dobře mířená rána a je čep venku.
-> OndraKrupi: V Andrtoj a Malinoj to není? Ten někde tuším leží.
-> stepan: ale stojí to prachy

-> black_devil: kup si knížku "Jak na to" nebo tak něco. tam se vše dozvíš
-> auta.petr: A nebo je lepší použít stahovák.
-> black_devil: Čep je přišroubovaný do kuželu v páce, tak nemlátíš do čepu, ale do té páky, tím docílíš, že čep vyskočí sám, nebo dvě kladiva proti sobě, opět tlučeš jedním do páky a druhé držíš proti, čep opět pak odskočí...
-> auta.petr: odborníci.. to je sice hezký ,ale stojí to prachy. A nějak se to naučit musím :) Do páky v ose? Takže rameno těhlice? no kdyžtak něco zničím, nic horšího se stát nemůžu, díly jsou všude za pár kaček.
-> black_devil: Když tomu nerozumíš, tak proč se do toho pouštíš? Na takové věci existují přeci odborníci, tak jako na ty zmíněné zuby....
Na čep nemůžeš tlouct kladivem, musíš tlouct na páku v její ose a někdy to chce pořádnou ránu, aby čep odskočil.

Na čep nemůžeš tlouct kladivem, musíš tlouct na páku v její ose a někdy to chce pořádnou ránu, aby čep odskočil.
-> auta.petr: no... myslím, že to nebude mít dlouhého trvání a budeme to praktikovat všichni :D
Né, tak samozřejmě že né. Nerozumím tomu, ale napadlo mě, že kdybych vyšrouboval čep s tyče řízení a nechal tam tu kontra matku (?) tam kde je a našrouboval nový čep, mělo by to být celkem v pořádku, né?
Né, tak samozřejmě že né. Nerozumím tomu, ale napadlo mě, že kdybych vyšrouboval čep s tyče řízení a nechal tam tu kontra matku (?) tam kde je a našrouboval nový čep, mělo by to být celkem v pořádku, né?
-> black_devil: Bez urážky.....zuby si doma vrtáš a plombuješ taky sám? 

A ještě jedna věc.. Jak vyrazit čep řízení? Je potřeba něčím vypodložit a hodit rameno do nějaký polohy? Tluču do čepu jak blázen a ten hajzl nechce vyskočit. A následně.. Jak nejlépe dát nový čep, aniž bych musel seřizovat geometrii?
-> Tomaso435: samosebou, že golou. Ale bohužel hlava šroubu byla po zimě nějaká zkorodovaná, a ona dnešní tona není co bejvala... Nějaký to chrom vanadium... křuplo to jak nic a já strhl hrany na hlavě :/ Zkusím to teda sundat komplet, popř. zkusit navařit matici na hlavu šroubu, jestli se tam nějak dostane někdo CéÓčkem. Zatím dík, kdyžtak se zejtra ozvu.
tak treba klicem z s tim ockem to de myslim taky ne?
-> ochoda: no jesi to nedělá golou, tak .. to potom je jasny proč to nejde...
co tam natvrdo skusit namlatit mensi orech a vzit to golou?
-> black_devil: Kotouč nesundáš, pokud nesundáš brzdič. Odpojíš kulák, spodní čep, poloosu a povolíš šroub tlumiče, rozpojíš hadičku z trubky a srazíš těhlici z tlumiče a máš to sundaný jako komplet.
-> auta.petr: To sundám jako komplet i s těhlicí? Nebo jak si to myslel?
Takže teda vyrazit čep řízení, spodní čep, povolit tlumič, vysunout poloosu, sundat kotouč a těhlice půjde normálně ven i s brzdičem?
Takže teda vyrazit čep řízení, spodní čep, povolit tlumič, vysunout poloosu, sundat kotouč a těhlice půjde normálně ven i s brzdičem?
-> black_devil: Tak co povolit hadičku na trubce a vyndat to jako celek, pak už s tím venku něco uděláš.
Tak jsem myslel, že podle mejch dotazů každej pozná, že se jedná o moje fáčko :D
Bohužel, na sika nebo hasák je málo místa, nehnu tam s ním. Nejradši bych ho odsekl, ale mám strach, že prdne třmen.
Bohužel, na sika nebo hasák je málo místa, nehnu tam s ním. Nejradši bych ho odsekl, ale mám strach, že prdne třmen.
a na cem? boing? kombajn?? Nejde to vzit poradnym hasakem/ sykovkama apod?
Zdravím, chci se zeptat, jde nějak sundat těhlice, aniž bych musel sundávat brzdový třmen? Nastal totiž menší problém a to ten, že šroub na třmenu nejde povolit. Resp. je stržen šestihran.
Bohužel nemám svářečku abych tam třeba navařil matici nebo něco, tak mě napadlo, že bych ho mohl odseknout. Jak vysoká je pravděpodobnost, že praskne třmen? :/ Díky
Bohužel nemám svářečku abych tam třeba navařil matici nebo něco, tak mě napadlo, že bych ho mohl odseknout. Jak vysoká je pravděpodobnost, že praskne třmen? :/ Díky