Hrebeňové riadenie vs. ,,plávajúce auto"

prohledat
21 příspěvků (zobrazeno 1 až 21) od 28.11.2011 do 03.12.2011, založil/a Vlado105L
řadit dle data
22:50:57
03.12.2011
MOLSO
-> Matulo: si spasil 47

-> Vlado105L: noo tie by mali byt urcite lepsie ako vika hádam aj lepsie ako ateso ... nech slúžia 4
20:04:09
03.12.2011
Maťulo
-> alpin: si zabil!
20:01:46
03.12.2011
alpin
-> Vlado105L: si vyhral
19:57:04
03.12.2011
Vlado105L
-> MOLSO: nie to určite nie...už mám doma MONROE.
09:14:05
02.12.2011
MOLSO
-> Vlado105L: len nekupuj viku lebo sa to este zohrsi 40
08:14:56
02.12.2011
Vlado105L
-> Klubko_: tento spoj je dobry, mne sa pri dotahovani kolies na zemi nepohybuju. Predvcerom som bol na kontrolu geometrie, vysledok je dobry, takze to budu tie tlmice. Povedal mi to aj mechanik. Dnes idem kupit sadu tlmicov a vymenit.
22:14:07
01.12.2011
Klubko_
-> Vlado105L: kdysi mi skodovka neprijemne plavala, jak popisujes ty. No a pak jsem vymenil tlumice a bylo po problemu. Jinak se este muzes podivat na ten uz zminenej spoj podelny a poloosy. Mel jsem ho tak vymackanej, ze kdyz jsem utahoval kolo na zemi, tak se pohlo dopredu dozadu.
16:43:11
30.11.2011
Vlado105L
-> Kuladmin: ku pravitkovej geometrii si protokol mozem akurat tak nakreslit. Na prednej naprave robeny samozrejme aj odklon a zbiehavost.
19:38:17
28.11.2011
Kuladmin
-> Vlado105L: At ji vzadu tu geometrii delaly nebo ne museli ji namerit - hodnoty - mas protokol? Pokud ano koukni jaky to ma hodnoty. A budes hned moudrejsi. A predek podvozek mas serii? jsou delany i odklony aspol? nebo jen seridili sbihavost?
13:26:00
28.11.2011
minno
-> Vlado105L: len vieš aby si zbytočne nerobil to, čo zlé nie je. Najskôr by som určil príčinu a potom ju riešil. Aj riadenie môže mať samozrejme určitým spôsobom vplyv na "plávanie" auta. Ak nevieš ako by si mal postupovať s diagnostikou problému, napíš mi, poradím ti.
13:20:41
28.11.2011
Vlado105L
-> minno: možno zle možno nie...každopádne tento spoj rozoberať nebudem. Aspoň v blízkej budúcnosti nie. Začnem výmenou tlmičov a potom sa uvidí. Ale každopádne toto diskusné fórum môžem zmazať pretože toto čo som chcel na začiatku vedieť som zistil. Čiže riadenie nemá vplyv na to, že auto po ceste pláva. Ďakujem všetkým za rady.
12:48:34
28.11.2011
minno
-> Vlado105L: Čo na to dodať? Všetko zle. Bohužiaľ. Pri repase nápravy je jednou z hlavných vecí, ktoré treba spraviť, rozobrať spoj s kockou a dať kocku a spojovací materiál nový, aby sa mohla poriadne našteľovať geometria. Tie kocky sa zohnať dajú, naposledy pred pár mesiacmi som ich kupoval. Ak ich nemajú v kamennom obchode, tak od niekoho druhého kúpiť na inzerát alebo z bazáru.

Pri vymontovaní celej kyvadlovej nápravy aj s prevodovkou von z auta, ak si dal prevodovku dole aj z držiakov na priečke prevodovky, pri spätnej montáži, si určite mierne pohol aj s geometriou nápravy, kedže prevodovka je u kyvky nosný prvok a jej čo i len malé posunutie v držiakoch dopredu / dozadu má vplyv na geometriu. To je jedna vec. Druhá vec je, že nikdy nevieš v akom stave bola geometria nápravy pred demontážou!

Môj názor je taký, že geometria by mala byť na aute, o ktoré sa starám, stále "kyvná" a z času na čas ju aj dať skontrolovať a prípadne došteľovať lebo nikdy nevieš, kedy ti bude treba meniť napr. silentbloky, alebo niekde trošku ťukneš kolesom o obrubník či vletíš do jamy na ceste a už sa to mierne vyladí a treba to došteľovať. A nie vybrať nápravu von z auta, "zrepasovať ju" a "geometrický spoj" nechať zažraný nerozobratý :(

A posledná vec - geometria prednej nápravy sa nešteľuje podľa zadnej, ale naopak, zadná náprava sa šteľuje podľa prednej (čiže ak je zadok nahovno, predkom to nedoženieš, pretože na predku nie je nič na šteľovanie súososti - vzájomná súososť sa šteľuje IBA na zadnej náprave).

A tlmiče - áno, ak sú vybité, alebo nejaké novodobé šmejdy, má to značný vplyv na chovanie sa auta na ceste.
11:49:36
28.11.2011
Vlado105L
-> minno: na zadnej náprave mi nerobil geometriu lebo spoj poloos a pozdĺžne rameno nikdy v živote nebol rozoberaný a tým pádom tam je tá rozperná vložka tuším že hliníková určite fajne zažratá a keby sa to povolilo trebalo by meniť a dnes je to nezohnateľná vec. A ja som aj dakde čítal, že keď sa tento spoj nepovoľuje tak geometria sa nerozladí aj keď sa to z auta vyberie a späť namontuje. Čiže tým pádom mám nastavenú geometriu iba prednej nápravy podľa zadnej. A tie tlmiče fakt môžu byť ten hlavný problém?
10:40:25
28.11.2011
minno
-> Vlado105L: počkať. To čo píšeš si trochu protirečí. Jednak píšeš, že geometriu máš nastavovanú pred 3 mesiacmi a v ďalšom príspevku píšeš že na zadnej náprave spoje pozdĺžnych ramien s nohavicami rozoberané neboli. Tak je spravená tá geometria či nie je?

Ako sa správa auto na dobrej ceste? Neťahá pri pustení volantu do strany? Gumy sa derú rovnomerne?

No každopádne veľa možností, kde môže byť problém, nie je - buď je zlá geometria, niekde je vôľa v uložení (silentbloky - spoje), alebo máš KO tlmiče.
upraveno 1x, naposled 28.11.2011 10:42:53
10:31:28
28.11.2011
Vlado105L
-> minno: brat ma vlečku. Ale mám ešte aj kamaráta, ktorý má kyvku a šnekové riadenie a u ňho to tak necítiť ako v mojom prípade. A po hrboľatej ceste to tiež musím korigovať, po peknej hladkej ceste to ide celkom pekne, hoci má tendenciu niekedy tak isto vybočiť zo svojho smeru.
10:28:23
28.11.2011
Vlado105L
-> Luky.: tak buchty som nemenil. A spoj pozdĺžne a priečne rameno, to priečne rameno je mysleneé ako poloos?? Tam som tiež nič nemenil. A keď som raz dávnejšie mal vybratú prevodovku aj s nápravami a s pozdĺžnymi ramenami, kdežto som poloos od pozdĺžneho ramena neoddeľoval a potom som to všetko poskladal späť je možné že to tak rapídne rozhádzalo geometriu aj keď poloosi od pozdĺžnych ramien som neoddeľoval??
10:23:15
28.11.2011
Vlado105L
-> MOLSO: vôľa v riadení nie je lebo pred geometriou som dotiahol zvislé čapy, premazal ich a menil som aj guľové čapy. Geometria je robená asi pred troma mesiacmi.
09:45:46
28.11.2011
minno
-> Vlado105L: podľa mňa to čo popisuješ je normálne. Teda ak to pláva len vo vyjazdených koľajách. Obzvlásť je to cítiť pri kyvadlovej zadnej náprave. Brat má tiež škodovku s kyvkou? Na vlečke je tento efekt eliminovaný.

Pláva ti to aj jazdou na dobrom povrchu? (totiž na hrboľatej deravej ceste tiež u kyvky treba viac korigovať smer ako u vlečky).
09:33:27
28.11.2011
Luky
A nebo zadní náprava - buchty (silentbloky) podélných ramen, popř. spoj podélné+příčné rameno
09:31:10
28.11.2011
MOLSO
-> Vlado105L: nemáš volu v riadení alebo vybité zvisláky / guláky ?
09:28:29
28.11.2011
Vlado105L
Ahojte. Chcem sa opýtať či môže byť chyba v hrebeňovom riadení, keď aj po nastavení geometrie mi škodovka pláva po ceste. Najviac je to cítiť ak sú v asfalte vyjazdené koľajnice. Držím volant rovno a auto samo vyjde z tej vyjazdenej koľajnice a musím veľa korigovať. Na bratovej škodovke to nerobí a ani na ocovej felícii (osobne som to skúšal takže viem ako sa to ovláda). A ak by mohla byť chyba v riadení, tak pri GO sa na ktoré diely mám zamerať a vymeniť ich??
Extreme Tyres