skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
zadní náprava
prohledat
18 příspěvků (zobrazeno 1 až 18) od 06.11.2011 do 19.08.2012, založil/a Jakub Müller
-> skoda ls 120: hledej šmudlo
mam taku otasku mam skoda rapid 130 suche poloosi a mam vzadu acka!!! ale male som mam vymenit aby neboli alebo v com je preblem???

-> James1991: jak sundáš držáky tak rozhodíš geometrii,mají vůli v dírách.
Mám dotaz, mám v plánu měnit zadní nápravu na Favoritu, ale slyšel sem, že je lepší sundat pouze nápravu (vyndat šrouby silentbloků) bez držáků než s držáky, že se prý rozhodí geometrie. Zajímalo by mě co je na tom pravdy a zda 3 šrouby na každém držáku nápravy po uvolnení mají nějakou vůli, resp.zda jsou matice na druhém konci v kastli nějak volné nebo napevno navařené.
Díky
Díky
nevim ale ja tam nechal stare rozperne trubky a ten spodek taky a kdyz sem to daval dokupy tak to bylo dost na tesno
-> skoda 120ls: no až na to, že tá kocka tam medzi tými dvoma šróbami tiež nie je úplne natesno ale je tam určitá vôľa a čiže po rozložení / zložení s tou geometriou trochu pohneš. To že v servise povedia, že je to OK ešte nič neznamená.
kdyz rozpojis rameno a polosu a nepohnes s kostkou kterou se resi geometrie tak se nic stat nemuze ja uz sem to tak delal a jel sem na geometii a tam mi rekli ze je to ok a kdyz nasazuji pricku prevodovky tak vzdycky az na doraz jinac to pak nesedi
-> Jakub Müller: Jestli jsi měl vyndanou převodovku (demontovanou z příčky) tak ta geometrie může bejt rozhozená. Běžně se u kyvky hejbe při geometri i s převodovkou. Každopádně já bych to rozházel celý, dal nový kostky, vyčistil závity, srovnal přibližně podle prkna a dojel s tím nejkratší cestou na geometrii.
Ještě otázka - ty šrouby co jsou v silentblocích podélnejch ramen (ano jsou středěný jenom tou podložkou) jsi dotahoval když auto stálo na kolech, nebo na heveru?
Ještě otázka - ty šrouby co jsou v silentblocích podélnejch ramen (ano jsou středěný jenom tou podložkou) jsi dotahoval když auto stálo na kolech, nebo na heveru?
-> Jakub Müller 06.11.11 22:28:14: ak si nerozoberal spoje ramien (rameno vs nohavica) a všetko ostatné si nazad namontoval správne tak, ako bolo, vrátane uchytenia prevodovky na priečku, tak to musí byť geometricky tak, ako to bolo aj pred demontážou. Ak nie je, tak si s niečim buď pohol, alebo namontoval nesprávne.
Ináč už keď si to mal vonku a dával si to všetko do poriadku, je podľa mňa dosť hlúpe, že si nerozobral aj to spojenie ramien s nohavicami a nevyspravil poriadne aj to a po zložení šup s tým na geometriu. Predpokladám že si to na tom aute rozoberal prvý krát a hlinikové kocky na spoji tých ramien sú už pekne v prdeli a šróby tiež zarastené a geometria už asi tiež nebude to čo bývala, takže keď už niečo robiť, tak poriadne.
Ináč už keď si to mal vonku a dával si to všetko do poriadku, je podľa mňa dosť hlúpe, že si nerozobral aj to spojenie ramien s nohavicami a nevyspravil poriadne aj to a po zložení šup s tým na geometriu. Predpokladám že si to na tom aute rozoberal prvý krát a hlinikové kocky na spoji tých ramien sú už pekne v prdeli a šróby tiež zarastené a geometria už asi tiež nebude to čo bývala, takže keď už niečo robiť, tak poriadne.
-> Jakub Müller: Jo na nich, ale samozrejme je musis mit dobre nasazene v tom silentbloku na podelnem rameni.
a tam jak je rameno uchyceny v kastli tak je to vystředěný jak? protoze v ty gumě v ramenu je velka dira a do toho malej sroub. nebo vtom ma bejt nejaka rozperka? a nebo to drzi na tech podlozkach co sou v kastli?
-> Jakub Müller: tak sa nemas coho bat! ono si to po jazde sadne... 

rameno a poloosu sem nechal sešroubovanou k sobě, vyměnil sem gufera a ložiska, komplet novy brzdy, natřel a vrátil do auta
-> Jakub Müller: rozoberal si aj spoj ramena s nohavicou poloosi? ked ano, tak mozes mat rozhadzanu geometriu...

skusim to teda potom projet jestli si to nejak sedne díky
jeste me napadlo ze sem mel vyndanou prevodovku tak jestli by nemohla bejt trochu jinde nez byla predtim ale dorazil sem ji co nejvic dopredu po smeru jizdy co to slo ale nevidim zmenu
jeste me napadlo ze sem mel vyndanou prevodovku tak jestli by nemohla bejt trochu jinde nez byla predtim ale dorazil sem ji co nejvic dopredu po smeru jizdy co to slo ale nevidim zmenu
-> Jakub Müller: popojdi s tym par metrov do predu do zadu nech si to sadne a potom uvidis!
hold kyvka...

Potřebuju poradit ohledně zadní nápravy. odělal sem obě nápravy že je natřu. Obě sem je sundal nechal sem je v celku natřel a když sem je vrátil zpátky tak mi to najednou udělalo tohle co jena fotce. čím to může být? jo a ještě mě zajímá jestli není v ramenech jak sou uchycený v kastli nějaká rozpěrka do toho gumovýho uložení a nebotam sou jen ty dvě šikmý podložky co se davaj do těch děr v kastli.
díky
díky