skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Negatívny odklon-trase volant
-> Vrba: Teorie kriveho naboje me zajima... Sice ne na skodovce, ale na predohrabu s phersnem... Je mozny, ze by se krivej naboj projevoval jen nekdy... Kopou mi totiz brzdy (skoda-virt.cz/cz/.../) a ja uz netusim cim to muze byt...
-> packa: Většinou to dělají zadní bubny.Stačí jen blbě dotáhnout kolo na nerovnou dosedací plochu a už je problém.Jestli je to 130ka,tak může být i křivý náboj.U mě to jednou pro vždy vyřešily až kotouče s novým nábojem na zadní nápravě.
-> Syny: Záleží jak jezdíš.Pri vysoké rychlosti na pěkné cestě poznám i špinavá kola.Kamínek může vážit nanejvýš do 1g a to by už musel být opravdu pořádnej-ale takovej většinou vyletí odstředivou silou už v nízké rychlosti.
Trasenie vyriešené bola chyba v pružinke v hrebeni bola vymlátená :)
-> packa: Nevyvážený bubny bych vyloučil. Spíš bych se zaměřil na jejich ovalitu. Ale jestli to dělá pořád i bez brzdění, tak bych je asi taky vyloučil. Co odklony a sbíhavost?
No a jestli jsou svisláky vytlučený, tak utažení nepomůže.
No a jestli jsou svisláky vytlučený, tak utažení nepomůže.
Zdravím, potřeboval bych poradit s podobným problémem.
Protože mi při brždění vybrovalo auto, nechal jsem stočit koutouče a bubny, když jsem dával nové obložení a destičky. Všechno v pohodě, brzdy chodily nádherně, žádné kopání. Po čase jsem nechal v servisu vyměnit kuláky a dotahnout svisláky. Pořád v pohodě. Brzdilo to jak mělo a žádné vůle v řízení super. Jenže jak šly měsíce, tak se pomalu začalo oběvovat třesení v rychlosti tak 70-80km/h. Zajel jsem do servisu nechat vyvážit kola. Nějaké drobné nevyvážení tam našli a vyvážili. Hned ze servisu jedu a zase se to klepe. Bížilo se léto a tak jsem nechal vyvážit letní pneu, jiné gumy na úplně jiných discích. Přezuju a zase upně to samý třesení. Tak jsem kouknul na přední ložiska, jestli nemají vůli. Maličká vůle tam byla, tak jsem je o trošku přitáhnul, stačilo o jednu dírku na korunový matici a vůle byly pryč, kolo se lehce otáčelo. Projedu to a přád to samý, zase klepání. A tak je to i do teď. Může to snad být převodovka, nebo opotřebení stočených bubnů a tím vzniklé nevyvážení? Pokud vás něco napadne budu rád.
Nenapdalo by vás něco?
Protože mi při brždění vybrovalo auto, nechal jsem stočit koutouče a bubny, když jsem dával nové obložení a destičky. Všechno v pohodě, brzdy chodily nádherně, žádné kopání. Po čase jsem nechal v servisu vyměnit kuláky a dotahnout svisláky. Pořád v pohodě. Brzdilo to jak mělo a žádné vůle v řízení super. Jenže jak šly měsíce, tak se pomalu začalo oběvovat třesení v rychlosti tak 70-80km/h. Zajel jsem do servisu nechat vyvážit kola. Nějaké drobné nevyvážení tam našli a vyvážili. Hned ze servisu jedu a zase se to klepe. Bížilo se léto a tak jsem nechal vyvážit letní pneu, jiné gumy na úplně jiných discích. Přezuju a zase upně to samý třesení. Tak jsem kouknul na přední ložiska, jestli nemají vůli. Maličká vůle tam byla, tak jsem je o trošku přitáhnul, stačilo o jednu dírku na korunový matici a vůle byly pryč, kolo se lehce otáčelo. Projedu to a přád to samý, zase klepání. A tak je to i do teď. Může to snad být převodovka, nebo opotřebení stočených bubnů a tím vzniklé nevyvážení? Pokud vás něco napadne budu rád.
Nenapdalo by vás něco?
-> ondrej1: nech to vyvazit no... Ale pokdu je treba krivej disk, tak te nepomuze nic - jen to prezout... Videl jsem dosik kterej nemel diry ve stredu, ale mirne mimo osu a lital na vyvazovacce jako blazen...
-> Milos: spravne 

jazdit max 130 na dialnici :-)
-> ondrej1: hreben...
No dneska sme prehodili gumy za zadné dotiahol som náboj a furt pri 140km/h trase volant čo to ešte može byť poradťe???ja už fakt neviem všetko je podoťahoavné len gumy na riadení som echal staré može to robiť práve to?
Diki chalani prehodím tie kolesá ak to bude robiť furt tak sa pozrem na naboj..inde už neviem kde by mohla byť chyba
-> Syny: Ona tam nemusí bejt ani ploška. Stačí gumovat pár metrů a je to hned rozvážený. Po okruhování, kdy kola občas na chvilku bloknu, je musím nechat vyvážit a je tam třeba 10-15g nevývažek. A přitom na gumě plošky nejsou a po vyvážení nic nekope, nic nedrncá.
-> Syny: tiez pravda ...
-> ondrej1: prehod PP s PZ alebo LZ a prestane to uvidis
-> ondrej1: prehod PP s PZ alebo LZ a prestane to uvidis

-> MOLSO: Pokud ma vybrzdenou plosku na gume, tak mu vyvazeni nepomuze...
-> Vrba: 3g nepoznas. Staci aby se te do gumy zakous vetsi kaminek a mel bys rozvazeno hned.... V zime se mi stalo, ze mi ke kolu primrzl led (peknej kus) a to uz zant bylo, ale 3g nepoznas. Nebo si alespon nedovedu predstavit na cem bys to poznal...
-> Jirik_Tuňák: aby to drzalo 
-> ondrej1: ak uz nic tak ten 20metrovy flek musel rozhodit vyvazenie. Daj si povedat a daj si vyvazit PP koleso.

-> ondrej1: ak uz nic tak ten 20metrovy flek musel rozhodit vyvazenie. Daj si povedat a daj si vyvazit PP koleso.
-> Vrba: Jak na čem.
-> ondrej1: K čemu odklony na této gumě?
-> ondrej1: K čemu odklony na této gumě?
-> ondrej1: Ocistit dosedací plochy na nábojích a kolech a nechat kola pořádně vyvážit. Když se vyvažuje,většinou to není uplně na nulu,ale je tam nějaká malá tolerance,-takže upozornit vyvažujícího aby tu toleranci vypl a udělal to co nejblíž k nule. 3g nevyváženosti už jdou poznat a volant kmitá.
-> ondrej1: a čo riadenie? to si s novou nápravou nemenil? tieto kolesá predtým na starej náprave nevibrovali?
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Ale šak ju moc nevydralo či?a keby som to dal vyvažiť tak bude to rovné len guma by bol zodratá nie,čob natom vyvážili?
-> ondrej1: Moze.
-> ondrej1: sak o tom hovorim
-> MOLSO: A nemože byť že je zodratá guma na jednej strane ked to flekova,llo?a teraz to trase?
-> ondrej1: daj tie predne vyvazit este raz alebo aspon to pravé čo tolko flekovalo ...
Odklon tezko.
Pokud jsou kola OK, muzes mit krive kotouce.
Pokud jsou kola OK, muzes mit krive kotouce.
-> vhml: NAnovo vyvažované kupoval som nové gumy na apolla tak som ich dal aj vyvážiť a nemože to robiť ten odklon?
vyvážit kola
Čavte virťáci poskladal som totalne novú napravu a dal som 6mm na negatívny odklon a na geometrii mi nastavili najvačšie ačka jake sa dali dať..a pri 110km mi trase volant inak drží na ceste jako pribytá len mi trase volant to ma sere a mam gumy 165/80 čoskoro pojdu preč može to robiť jkvoli tym gumam že maju malý priemer?Poradťe čo amms praviť aby to prestalo..