-> 4dams: tak stym na 100 % pocitam... lebo pri podradovani s 5 do 4 mi to asi 3 krat... chcelo zaradit spatecku.. a zahucalo to jak vrtacka.......
ja som vlastne nemal tu prevodovku rozhadzanu celkom... iba 5-ty Q-alt... zvyskom som nic nerobil... teda bolo to iba rozpolene spodna hriadel rozhadzana nebola... ani vydlicky... mal som zhodenu len 5-kovu vidlicku.... preto sa pitam.. ci som ju zle nenamontoval... ze ci nebude v nej problem...
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
5 rychlostna prevodovka
18:55:30
02.03.2011
02.03.2011

peto_ff
18:06:40
02.03.2011
02.03.2011

4dams
ked vyskakuje zpiatocka moze to byt aj ohnuta vydlicka na spiatocke
09:44:41
02.03.2011
02.03.2011

Eidy
-> peto_ff: Určitě to bude kulisa. Pružinka je třeba ok, ale když tam špatně zastrčíš páku, funguje jen napůl. Konce pružiny musí být z obou stran tyčky. O víkendu jsem rozebíral kulisu a při skládání se mi to stalo taky. A když vyskakuje zpátečka, bude to asi špatně seřízená vidlička, nebo zkus posunout kulisu trochu dopředu. Tyč by měla být v neutrálu ve svislé poloze. Nesmí být nakloněná ani dopředu ani dozadu.
21:47:00
27.02.2011
27.02.2011

Dušan
me sla spatne vyrazovat zpatecka a z 5ky na 4ku jsem to tam taky obcas daval. Pricital jsem to prevodovce a po rozebrani jsem zjistil volnou vidlicku na 5 rychlosti
11:25:58
27.02.2011
27.02.2011

peto_ff
-> minno: no ta pruzina vypadala byt v poho... sak mam jednu 5 rychlostnu prevodovku rozrobenu.... ak sa mi podari najst bicik... tak nieco vyskusam... a podla toho uvidim.......
-no tu kulisu tam mam druhu.... a robi to iste... a na tej to je lepsia pruzina nez na tej prvej....
-ja si myslym ze co su na 4/3-vom tiahle tie vodorovne newiem ako to nazvat no co drzi postranne rychlosti v tiahlach aby bicik pri zaradenom qalte nevipadol.... tak ze ak je okusok posunute 5/R tiahlo smerom dolu teda k 4... tak ta pruzina to nevitlaci preto lebo to drzi to 4/3 tiahlo...
- ale to newiem prave ze ci sa da ta 5-kova vidlicka posunut... ked je tam vlastne na v tom tiahle vyfrezovany ten vyrez........
-no tu kulisu tam mam druhu.... a robi to iste... a na tej to je lepsia pruzina nez na tej prvej....
-ja si myslym ze co su na 4/3-vom tiahle tie vodorovne newiem ako to nazvat no co drzi postranne rychlosti v tiahlach aby bicik pri zaradenom qalte nevipadol.... tak ze ak je okusok posunute 5/R tiahlo smerom dolu teda k 4... tak ta pruzina to nevitlaci preto lebo to drzi to 4/3 tiahlo...
- ale to newiem prave ze ci sa da ta 5-kova vidlicka posunut... ked je tam vlastne na v tom tiahle vyfrezovany ten vyrez........
10:52:47
27.02.2011
27.02.2011

minno
-> peto_ff: to podraďovanie z 5 do 4 by som aj ja tipoval na zlú kulisu radenia, konkrétne zlomenú pružinku na kulise. Pretože práve pružinka na kulise zabezpečuje to, aby páku tlačilo pri vyraďovaní do "stredu". Si si istý, že kulisa je OK?
Už som to raz zažil. Zlomená pružinka na kulise a pri podraďovaní z 5 do 4 bolo treba hľadať pozíciu, kam tú rýchlosť zastrčiť, keď sa nedával pozor tak to šlo do spiatočky.... A tá zlomená pružina má vplyv hlavne pri tom podraďovaní z 5 do 4, pretože len vtedy potrebuješ, aby ti páku samo vrátilo do neutrálu. Pri podraďovaní z 2 do 1 páku tlačíš k sebe, pri podraďovaní z 3 do 2 taktiež páku tlačíš k sebe ty, pri z 4 do 3 len posunieš páku zo zadu do predu ale pri podraďovaní z 5 do 4 potrebuješ, aby bičík v prevodovke sám "opustil" tiahlo na ktorom je vidlička 5 a R, vrátil sa do stredu aby si mohol zasunúť 4.... Ak pri podraďovaní z 5 do 4 to ide do spiatočky, znamená to, že bičík v prevodovke neopustil "5tkové tiahlo" = problém v kulise radenia, tiahle radenia alebo v bičíku v prevodovke.
Už som to raz zažil. Zlomená pružinka na kulise a pri podraďovaní z 5 do 4 bolo treba hľadať pozíciu, kam tú rýchlosť zastrčiť, keď sa nedával pozor tak to šlo do spiatočky.... A tá zlomená pružina má vplyv hlavne pri tom podraďovaní z 5 do 4, pretože len vtedy potrebuješ, aby ti páku samo vrátilo do neutrálu. Pri podraďovaní z 2 do 1 páku tlačíš k sebe, pri podraďovaní z 3 do 2 taktiež páku tlačíš k sebe ty, pri z 4 do 3 len posunieš páku zo zadu do predu ale pri podraďovaní z 5 do 4 potrebuješ, aby bičík v prevodovke sám "opustil" tiahlo na ktorom je vidlička 5 a R, vrátil sa do stredu aby si mohol zasunúť 4.... Ak pri podraďovaní z 5 do 4 to ide do spiatočky, znamená to, že bičík v prevodovke neopustil "5tkové tiahlo" = problém v kulise radenia, tiahle radenia alebo v bičíku v prevodovke.
10:22:55
27.02.2011
27.02.2011

peto_ff
-> Vrba: mal som tam predtym taku divnu robilo to .... a ked som ju vimenil, nic sa nezmenilo.... akurat ze ta spatecka nevyskoci pri pomalom cuvani.... ale ked ju zadrzim tak nevyskoci ani pri rychlejsom cuvani.....
10:19:50
27.02.2011
27.02.2011

Vrba
-> peto_ff: To bych spis soudil,že jedna z poruch bude špatná kulisa razení.
10:12:44
27.02.2011
27.02.2011

peto_ff
- asi pred pol rokom som skladal prevodovku... ako funguje v pohode... az na to ze pri podradovani s 5-ky do 4-ky... mi to ide hned do spatecky... proste neda to do neutralu... musim ho najst... a potom do stvorky.....
- a pri cuvani ked na to dupnem vyskoci spatecka.....
- nemohlo by to byt tym ze som 5-kovu vidlicku nedal do spravnej polohy... teda ze je posunuta... a privyradovani sa da spojka na synchron a cele tiahlo pre 5-ku a spatecku ostane kusok posunute smerom k 4-ke?....
- a pri tom podradovani ked som este nevedel ze mam hladat nevtral... sa mi podarilo par krat to dat s 5-ky do spatecky takze bude uz ohnuta zrejme vidlicka.. a to zrejme zapricinovat aj to vyskakovanenie spolu stym posunutim tiahla ?
- inac zvysok ide dobre... az na hento...
- a pri cuvani ked na to dupnem vyskoci spatecka.....
- nemohlo by to byt tym ze som 5-kovu vidlicku nedal do spravnej polohy... teda ze je posunuta... a privyradovani sa da spojka na synchron a cele tiahlo pre 5-ku a spatecku ostane kusok posunute smerom k 4-ke?....
- a pri tom podradovani ked som este nevedel ze mam hladat nevtral... sa mi podarilo par krat to dat s 5-ky do spatecky takze bude uz ohnuta zrejme vidlicka.. a to zrejme zapricinovat aj to vyskakovanenie spolu stym posunutim tiahla ?
- inac zvysok ide dobre... az na hento...