skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Zadní brzdy - výměna paken (přípravek)
09:59:45
04.09.2010
04.09.2010

Rabbit
Hmm, tak je to vyřešené. Zadní brzdy nebrzdily. Chyba byla v HBV, předek brzdil, ale zadek ne.
19:56:46
11.08.2010
11.08.2010

minno
-> Rabbit: vyskúšaj hlavne, či ti tie zadné brzdy vôbec brzdia, keď ti na STK povedali, že nebrzdia vôbec....Tak ako sme písali, dvihni zadok, posaď pomocníka za volant a nech ti šľapne na brzdu či sa kolesá zabrzdia.....
19:14:45
11.08.2010
11.08.2010

Rabbit
No ptám se ptoto, že sem se tu dočet, že některý druhovýrobní pakny maj věčí výřez na rozpěru či co. Ale kontroloval sem je se starejma a vypadali stejně.
Taky sem si řikal jestli nejsou přirezlý prasata, ale zase. Když to předtim brzdilo, tak to prasata snad bejt nemůžou ne?
-> minno: -> Syny:
No měnil sem jen venkovní gufero v domečku ložiska.
Měnil sem jen pakny a velkou a malou pružinu. Rozpěry mezi pakny a symostavy zůstaly původní. Samostavy sem jen promazal aby nabyly zatuhlý a chodily.
-> afro100:
No dojel sem z garáže domu (asi 20km), ale brzdil sem jen z lehoučka. A ráno na technickou.
-> peti:
OK, takže povolit ručku, projezdit a robrzdit aby se to ustavilo a potom nastavit ručku a jet na STK.
Taky sem si řikal jestli nejsou přirezlý prasata, ale zase. Když to předtim brzdilo, tak to prasata snad bejt nemůžou ne?
-> minno: -> Syny:
No měnil sem jen venkovní gufero v domečku ložiska.
Měnil sem jen pakny a velkou a malou pružinu. Rozpěry mezi pakny a symostavy zůstaly původní. Samostavy sem jen promazal aby nabyly zatuhlý a chodily.
-> afro100:
No dojel sem z garáže domu (asi 20km), ale brzdil sem jen z lehoučka. A ráno na technickou.
-> peti:
OK, takže povolit ručku, projezdit a robrzdit aby se to ustavilo a potom nastavit ručku a jet na STK.
12:06:13
11.08.2010
11.08.2010

peti
-> Rabbit: po vymene oblozenia aspon tyzden pojazdi nech si to sadne a potom si zdvihni zadok auta , daj rukcu na 3-4 zub a dotahuj tak aby jemmo uz zacalo chytat oblozenie a hlavne rozvnomerne na obidvoch stranach, ale aby pri povolenej rucke nechytalo, ja som to ropbil takto a nemal som ziadny problem na STk , jenu stranu som 2,00kN a druhu 1,99kN na rucke
23:44:35
10.08.2010
10.08.2010

Syny
-> Rabbit: Prvni vec... Z toho co pises sem pochopil, ze si mel dole buben a zjistil, ze te tam tece olej... Tak si vymenil gufero v domecku a poskladal to. Pokud jo, tak te zklamu, ale je to uplne na nic a olej te tam tece dal... Pokud tece olej, tak se musi vymenit gufero vnitrni v nohavici a to musis rozebrat kompet napravu... Je to oser, ale zase kdyz das dobry gufera a mas ok krouzky na poloose, tak bude na dalsich X let pokoj...
A za druhy... Druhovyrobni samostavy jsou nic moc... Radsi sezen treba malo jety, ale dobry origo... Nevim co kazdej tak hroti tu rucni brzdu - ja s tim nemel nikdy problem... Poskladal sem bzdy, vlez do auta, zaslap brzdu (tim se pakny rozthnou), povolil brzdu (ted by mel pakny zabrzdit samostav), pak utahnul rucku v tunelu a zkusil ji zatahnout... Steloval sem to tak, aby na 7-8 zubu byla na maximu a vahadlo bylo symetricky... Dle me by to slo i tak, ze misto slapnuti na brzdu staci zatahnout nesestelovanou rucku, pak dotahnout a znova a tak dale... Pokud se dostanes do stavu, ze uz ani silou vejs paka nejde, da se ocekavat, ze sou pakny namackly na bubnu a po uvolneni uz si je sam vymezi samostav (pokud funguje)... Dle me je to uplne stejny jako seslapnutim brzdy, ac pracnejsi a musis mit jistotu, ze pakny sou stejne a nadoraz...
A za druhy... Druhovyrobni samostavy jsou nic moc... Radsi sezen treba malo jety, ale dobry origo... Nevim co kazdej tak hroti tu rucni brzdu - ja s tim nemel nikdy problem... Poskladal sem bzdy, vlez do auta, zaslap brzdu (tim se pakny rozthnou), povolil brzdu (ted by mel pakny zabrzdit samostav), pak utahnul rucku v tunelu a zkusil ji zatahnout... Steloval sem to tak, aby na 7-8 zubu byla na maximu a vahadlo bylo symetricky... Dle me by to slo i tak, ze misto slapnuti na brzdu staci zatahnout nesestelovanou rucku, pak dotahnout a znova a tak dale... Pokud se dostanes do stavu, ze uz ani silou vejs paka nejde, da se ocekavat, ze sou pakny namackly na bubnu a po uvolneni uz si je sam vymezi samostav (pokud funguje)... Dle me je to uplne stejny jako seslapnutim brzdy, ac pracnejsi a musis mit jistotu, ze pakny sou stejne a nadoraz...
21:11:33
10.08.2010
10.08.2010

afro100
-> Rabbit: zalezi aj kolko si od doby nez si to menil najazdil, pokial si siel z dielne rovno na STK tak si to este nemuselo sadnut ...
20:08:22
10.08.2010
10.08.2010

minno
-> Rabbit: dvihni zadok, zavolaj si pomocníka a skús či to ozaj nebrzdí nič alebo to brzdí len trochu. Gufero si menil len to vonkajšie vo veku ložiska? Ak áno tak to ti nepomôže nič.
19:36:25
10.08.2010
10.08.2010

Rabbit
Tak sága pokračuje. Rozdělal sem bubny, vyměnil na jedný straně tekoucí gufero a na obou stranách vyčistil bubny. Vyměnil pakny, pérka co táhnou pakny k sobě a promazal samostavy aby chodily. Pak sem nahodil bubny a nastavil ručku. Potom sem odvzdušnil.
Na technický mi řekli, že mi tentokrát zadek nebrzdí vubec
.
Nechápal sem když to předtim brzdilo, tak sme s mechanikem vyločili prasátka HBV. Potom řikal, že než sem našteloval ručku sem měl prošlapat brzdy aby se pakny nastavili k bubnu a teprve potom naštelovat ručku.
Fakt to může bejt tim nebo mám hledat chybu někde jinde?
Na technický mi řekli, že mi tentokrát zadek nebrzdí vubec

Nechápal sem když to předtim brzdilo, tak sme s mechanikem vyločili prasátka HBV. Potom řikal, že než sem našteloval ručku sem měl prošlapat brzdy aby se pakny nastavili k bubnu a teprve potom naštelovat ručku.
Fakt to může bejt tim nebo mám hledat chybu někde jinde?
12:46:58
08.08.2010
08.08.2010

105
a kdyz tam ten drat zapomenes tak muzes delat burn-outy

10:16:52
08.08.2010
08.08.2010

Rabbit
Díky moc všem, už je to udělaný. Pro sichr sem tam dal drát. Ale měl sem do tam jen tak lehce a ani se to nehlo. Teď ještě seřídim ručku a bude to.
21:39:51
05.08.2010
05.08.2010

Syny
Nic nezajistovat... Udajne to je kvuli tomu, ze by se prasatko roztahlo, a z expanzky se natahal brzdovka do okruhu... Ale v praxi to problem moc neprinasi, takze neresit...
16:17:31
05.08.2010
05.08.2010

Pavel P..
co bys zajišťoval... manžety toho prasátka to podržej bez problemu, až budeš pakny nasazovat tak pístky zamáčkni dovnitř a usaď pakny.
jen k natahování těch pružin je dobrý si smontovat pakny s pákou ručky a samostavem, pak zaháknout pružinu, druhou paknu si zašlápnout, natáhnout a vrazit rozpěrku.
dolní pružina,: nasaď si jednu paknu do tý drážky, druhou dej ven, zahákni pružinku a plochym šroubovákem jí tam přetáhni přes hranu toho plechu.
jen k natahování těch pružin je dobrý si smontovat pakny s pákou ručky a samostavem, pak zaháknout pružinu, druhou paknu si zašlápnout, natáhnout a vrazit rozpěrku.
dolní pružina,: nasaď si jednu paknu do tý drážky, druhou dej ven, zahákni pružinku a plochym šroubovákem jí tam přetáhni přes hranu toho plechu.
16:04:27
05.08.2010
05.08.2010

kubo980
pre istotu je najlepšie dať tam ten drôt..
21:26:17
04.08.2010
04.08.2010

MATTESS
-> minno: taky jsem to ještě nepotřeboval
21:15:59
04.08.2010
04.08.2010

minno
obvykle to zaistovat ani netreba. pokial neslapes pri zhodenych paknach na pedal, piestiky z valceka same nevylezu.
20:55:42
04.08.2010
04.08.2010

Nwkt
drátem
20:54:47
04.08.2010
04.08.2010

Rabbit
Ahoj, mám dotaz. Musim rozdlat brzdy protože sem kvuli nevyvážení zadních brzd neprošel STK. Stáhnout buben a vyměnit pakny a pružiny nějak zvládnu. Jde mi o to, že Andrt i Dílenská příručka píše něco o zajičtění pístků prasátka. Čím to mám zajistit, když nemám přípravek? Díky