-> patnact: Na škodovku dopředu vždy minimálně o ,,číslo" měkčí.
Jedna z variant jsou Toya a Yokohamy jaký jezdí T2 a Eidy.
Z těch opravdu závodních gum vychází nejlevnějš Kumha C03, v ceně kolem 3000kus.
Další věc je, že taková guma už by měla mít i nějakej pořádnej ráfek, takže na tu C03 v šířce 180 alespoň 6palců, ideálně 7.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Pneumatiky
-> Bery: Jetý gumy jsou sice možnost, ale je to jako se všim použitym - nikdy nevíš, jak se k nim předchozí majitel choval a co všechno mají za sebou. Navíc jsem zásadním odpůrcem zbytečnýho zouvání a nazouvání pneu na ráfky, takže se orientuju spíš na nový. Ty avony z odkazu od Eidyho nevypadají špatně.
Akorát bych se potřeboval poradit, protože tohle budou moje první "profi" gumy. Pokud se budeme bavit o klasický škodovce s motorem vzadu, nebylo by lepší dát na předek měkký a na zadek střední gumy? V důsledku velmi odlišnýho zatížení náprav by to mělo ve výsledku držet oboje stejně nebo ne?
Akorát bych se potřeboval poradit, protože tohle budou moje první "profi" gumy. Pokud se budeme bavit o klasický škodovce s motorem vzadu, nebylo by lepší dát na předek měkký a na zadek střední gumy? V důsledku velmi odlišnýho zatížení náprav by to mělo ve výsledku držet oboje stejně nebo ne?
-> patnact: různý směsy,různí výrobci a hlavně různý ceny a od těch se to dost odvíjí...jestli chceš obout nápravu,může to být za 5,nebo 10 tisíc...,takže je mnoho cest jak se dostat k nejlepší trakci.Pak je tu možnost sledovat inzerce na různých motorsport stránkách a koupit si jetý,který pořád lepí,ale jsou za 10-30% původní ceny.
-> patnact: Stačí si vybrat
www.racingtyres.cz/zavodn i-pneu-ceniky/zavodni-pneu -avon-2010.pdf
Chceš na sucho nebo na mokro? A jakej povrch?
www.racingtyres.cz/zavodn i-pneu-ceniky/zavodni-pneu -avon-2010.pdf
Chceš na sucho nebo na mokro? A jakej povrch?
Otázka z trochu jiný strany - potřeboval bych gumy, který budou opravdu držet. Ráfek R13, šířka tak 175-190mm. Na rychlosti opotřebení mi až tak nesejde, prioritou je jednoznačně přilnavost. Máte tip na konkrétní gumu nebo kam se podívat? Dík.
-> Luboš: Já jezdil na Mazdě Fulda Carat Assuro (hodně podobnej vzorek) a je fakt, že to byly naprosto bezproblémový gumy, který i dost snesly. Jestli máš dát 1500 za Fuldy nebo Matadory, radši bych volil Fuldy. Ale to je jen můj názor.
-> Syny:

-> Syny: zrovna u docela slušnýho auta, který najezdí 20 tis. km ročně, by mě dost štvalo, kdyby to do mě někdo narval a pojišťovna mi nic nedala, protože jsem měl nelegální gumy.
-> Luboš: na papiry to nejezdi.. Ja mam v TP 185/60 R14 a letni mam 195/50 R15

-> venni: bohužel, Focus má v papírech na 15" jen 195/60
Fuldy někdo jezdí?
www.pneunet.cz/pneu-katal og/.../fulda-carat-progres so
Fuldy někdo jezdí?
www.pneunet.cz/pneu-katal og/.../fulda-carat-progres so
-> Luboš: matador byli dobrý akorád tak sliky,ale ty už se nedělaj...Na jaký auto to je že potřebuješ tak inteligentní rozměr?Není lepší koupit 185/60 než připlácet za atyp?
-> Luboš: nezkusil, ale nemám k tomuto výrobci důvěru
-> VeTeV: to se pozná podle referencí.
Ty jsi je zkusil?
zatím jen brouzdám a rozhlížím se.
Ty jsi je zkusil?
zatím jen brouzdám a rozhlížím se.
-> Luboš: není to škoda peněz? 

Pomalu přemýšlím, co obuju na léto, zkusil někdo Matador MP 44?
www.pneumatiky.cz/pneumat iky/matador-mp44
Matador už jsem dlouho nejzdil, tak jestli neudělali nějaký pokrok
www.pneumatiky.cz/pneumat iky/matador-mp44
Matador už jsem dlouho nejzdil, tak jestli neudělali nějaký pokrok
Máte někdo zkušenosti z Falken :
www.pneumatiky-prodej-pne u.cz/185-60r13-80h-ze-912- falken-p12558
Za takové dobré peníze by mě zajímalo co dostanu do ruk ? Chci co největší přilnavost za sucha...za rozumnou cenu.
www.pneumatiky-prodej-pne u.cz/185-60r13-80h-ze-912- falken-p12558
Za takové dobré peníze by mě zajímalo co dostanu do ruk ? Chci co největší přilnavost za sucha...za rozumnou cenu.
-> palinator:
i to je možný
ale brzdí to "Dravě" ;) pro mě dostačující :-)

-> Tomaso435:
Páč by se mohlo stát, že by se nic nestalo, že?
Páč by se mohlo stát, že by se nic nestalo, že?

-> palinator: jo, brzdí to tak že mi sou schopný stát všechny 4 kola..jak to brzdá když se postavim na pedál sem rači nezkoušel :-D
-> Tomaso435:
Opakuji otázku, dokážeš s autem zaflekovat? Brzdit ti to se širšíma gumama bude ještě líp, ale musíš víc přitlačit.
Opakuji otázku, dokážeš s autem zaflekovat? Brzdit ti to se širšíma gumama bude ještě líp, ale musíš víc přitlačit.

-> Tomaso435: Tak to se na to taky zkusím poptat, stejně tam musím kvůli motorce... 

-> cPetan: zatím ne, ale už sem se všude ptal, pozjištovali mi to, a pujde to,,,,, testy nebude třeba dělat pář to tam už někomu dopisovali, takže jakeji záznam mají..... takže až na to budu mit chvilku oběhám to celý s TP a bude to :-))
-> Tomaso435: Ty máš v TP 175/65? Já tam mám teda 165, 175 i 185 ale všechno na 70 

-> palinator: nebezpečný, sem myslel ty 15ky na favoritu... je tam už nějakej valivej odpor nějaká setrvačnost a než to rozjedeš nebo zabrzdíš, tak to trvý dýl než na standartních kolech.....
proto se chci držet při zemy... 175 lehce širší stále legální nijak nepřehnaný, /65stejnej průměr kola nebude kecat tacho a stále legální nic víc :)))
proto se chci držet při zemy... 175 lehce širší stále legální nijak nepřehnaný, /65stejnej průměr kola nebude kecat tacho a stále legální nic víc :)))
-> Tomaso435:
Dobře, uznávám tvůj názor, jen bych upřesnil, že při brždění na tom můžeš být líp. Předpokládám, že máš dostatečně účinné brzdy, abys na 165/70 smykoval. Širší rozměr by měl poskytnout lepší přilnavost, i když samozřejmě souhlasím s tím, že na mokru spíše hrozí akvaplaning. Ale jako "nebezpečný" rozměr vzhledem k tomuto bych jej nepokládal. Daleko horší je jet na sjetejch, než širších gumách.
Dobře, uznávám tvůj názor, jen bych upřesnil, že při brždění na tom můžeš být líp. Předpokládám, že máš dostatečně účinné brzdy, abys na 165/70 smykoval. Širší rozměr by měl poskytnout lepší přilnavost, i když samozřejmě souhlasím s tím, že na mokru spíše hrozí akvaplaning. Ale jako "nebezpečný" rozměr vzhledem k tomuto bych jej nepokládal. Daleko horší je jet na sjetejch, než širších gumách.
-> Jumbo: no proto chci nižší profil, aby to sedělo průměru klasiky. takhle tomu dýl dtrvá akcelerace a vubec, není to to co by mohlo.....
-> palinator: jo, dopíšou, s tim problém není, dokonce je mám v TP už z výroby a jezdim na nich... ... ale o to mě nejde,,,, ja sem se tu ptal na pneu kdo s tim jaký má zkušenosti......... jelikož tenhle rozměru sedí průměru kola jako je klasika.. to znamená 165/7O . o tom co je lepší a na co se kouká a nekouká, to mě nezajimá, a každej at si jezdí na čem chce.... klidně i natebou zminovanejch 195/50 R15. u tohodle rozměru nejde už ani snad o to zda je to legální, ale spíš vo to, že to bude mnohem dýl akcelerovat a brzdit, o jízdě na mokru ani nemluvim.. takže je to nebezpečný.... a to že na to někdo u vectry , kde ani neví jaký tam maj bejt nárazníky natož gumy,nekouká, to neznamená že to nebude někdo řešit u fáčka kde to vi každej.... ale o to tu taky nejde, to je už každýho věc. nemám zájem mít problémy jenom kvuli tomu že si chci jezdit na lepším a nevim jak bych to ještě oduvodnil.... prostě a jasně já se držím TP. takže se se táži znovu. kdo má jaký zkušenosti s timhle rozměrem 175/65
-> Jumbo: ale ale ale, ja to mam teraz a nebyt toho klepania od volantu tak som maximalne spokojny (si uz druhy co mi povedal ze tlmice su OK, to je jedina vec co ma sere okrem toho klepania)
-> Jumbo: nevim jak na Formenovi, ale mě to na stavce přišlo jako změna k lepšímu když sem dozadu obul 175/70...měl sem tebou zmiňovaný mišleňáky enerdžy...ale podle mě to je celý strašně subjektivní 

-> Tomaso435: já tam mám klasiku 165/70 R13 a docela mi to vyhovuje. Měl sem předtím 175/70 a stálo to docela za hovno...
-> Tomaso435:
A na Favorita ti to nedopíšou? Jinak 175/70 R13 taky není košer vzhledem k tomu, že průměr pneumatik je menší, to samý s prezentovanou Vectrou.
Mě je to jedno, dej si tam třeba pneumatiky z invalidního vozíku, já jsem jen řekl názor, řekl bych, že opodstatněný a smysluplný. Když na favoritech můžou jezdit s 195/50 R15....
A na Favorita ti to nedopíšou? Jinak 175/70 R13 taky není košer vzhledem k tomu, že průměr pneumatik je menší, to samý s prezentovanou Vectrou.
Mě je to jedno, dej si tam třeba pneumatiky z invalidního vozíku, já jsem jen řekl názor, řekl bych, že opodstatněný a smysluplný. Když na favoritech můžou jezdit s 195/50 R15....
-> castrol:
-> palinator: na Š120 175/70 R13 není nic neobvykklího to je povolený a to ti bez problému dopíšou i nastarou 105ku..., ale tenhle rozměr 185/60 je už divnej, navíc na vodě to bude o to víc jízda na hovno s lehkým favoritem.... prostě já se držím předpisů ;)

-> palinator: na Š120 175/70 R13 není nic neobvykklího to je povolený a to ti bez problému dopíšou i nastarou 105ku..., ale tenhle rozměr 185/60 je už divnej, navíc na vodě to bude o to víc jízda na hovno s lehkým favoritem.... prostě já se držím předpisů ;)
-> palinator: to neviez ze tomaso co nema atest a nieje v tp to na auto neda 

-> Tomaso435:
Ty řešíš TP? Na všech autech v rodině máme nepředpisový pneumatiky (na Š120 175/70 R13, na sOpelu Vectře B 195/55 R15 letní a 175/70 R14 zimní (v papírech jsou 185/65 R14)) a za celou dobu nikdo nepíčoval ani na STK ani při silniční kontrole. A že jich takovejch jezdí mraky. Když to z toho auta nebude čumět nebo to nebude natažený na diskách jak trencle, tak si toho ani nikdo skoro nevšimne.
Ty řešíš TP? Na všech autech v rodině máme nepředpisový pneumatiky (na Š120 175/70 R13, na sOpelu Vectře B 195/55 R15 letní a 175/70 R14 zimní (v papírech jsou 185/65 R14)) a za celou dobu nikdo nepíčoval ani na STK ani při silniční kontrole. A že jich takovejch jezdí mraky. Když to z toho auta nebude čumět nebo to nebude natažený na diskách jak trencle, tak si toho ani nikdo skoro nevšimne.

-> palinator: ty nejsou v tp. takže pro mě neexistují :-)))
Dal bych 185/60 R13.
-> afro100: ted by mě zajimalo jaky to s nima je.... ted mám 175/7O a je to znát že je to víc žvejka... ale není to ještě tak hrozný.......
-> afro100 08.11.10 20:23:13: bohaaa uz nwm co pisem, 13 sa daju, ja som sa dival na 14 ked som zhanal na svoje auto, sorry
-> afro100: ajo tak to sorry 
-> Tomaso435: pardon :D

-> Tomaso435: pardon :D
-> Tomaso435: optimalny, akurat kurva blby profil, tazko sa to zhana a ked uz, tak to stoji ranec
-> afro100: 175/65=113,75 takže optimální :-)))
-> Tommyk: ajoo sorry
ale stejne, Tomaso chcel:
175/60=105
175/65=113,75 ;)

ale stejne, Tomaso chcel:
175/60=105
175/65=113,75 ;)
-> Tomaso435: tak si to spočítejme
165/70 tzn 70% z 165mm což je 115,5mm
175/70 = 122,5mm
175/75 = 131,25mm
tak teda nevím no, asi si to měl měkký
-> afro100: ale já se bavil o tomasovi
viz výše

165/70 tzn 70% z 165mm což je 115,5mm
175/70 = 122,5mm
175/75 = 131,25mm
tak teda nevím no, asi si to měl měkký

-> afro100: ale já se bavil o tomasovi

-> Tommyk: to moc nevychadza pocuvaj, u 165/70 mas vysku vlastne 70% z tych 165, co mame 115,5 mm
kdezto u 185/60 je to len 111mm, takze mas 4,5 mm k dobru, teda skor to bude, vdaka sirke gumy, opticky klam ..
kdezto u 185/60 je to len 111mm, takze mas 4,5 mm k dobru, teda skor to bude, vdaka sirke gumy, opticky klam ..
-> Tommyk: vyšší než už 165/7O ? se mi nezdá,, kdepak sem to zkoušel. a bylo to nižší
/-> afro100: to je moc, kecal by tachák už moc
/-> afro100: to je moc, kecal by tachák už moc
-> Tomaso435: 175/50

-> Tomaso435: mě teda ne... profil je vyšší
-> Tommyk: se mi to dá oproti klasice 165/7O lepší teda :-D
-> VeTeV: já jsem zatím spokojen :)