vule v ulozeni ramen?

prohledat
38 příspěvků (zobrazeno 1 až 38) od 09.05.2010 do 12.06.2010, založil/a Rider skoda
řadit dle data
15:35:39
12.06.2010
minno
Hotovo, vyriešené :) Volantovku som komplet rozobral, vyčistil, skontroloval, namazal, zložil, to horné uloženie kĺbovej hriadele som s tou pružinou viac stlačil a stiahol, a to spodné uloženie tisíchranu som dotiahol presne na moment a už je to OK:) Zrejme som to predtým len slabo doťahoval, na predpísaný moment sa to doťahuje viac..... Vôľa zmizla, do volantu nebúcha....paráda.
22:39:53
11.06.2010
suri
-> minno: tak potom píš čo máš a nie čo si myslíš , pretože ak napíšeš že si dal tenší šroub durch počítam 6ku tak tam ostane 2-3mm vôľa , ja som tam dal šroub z riadnym driekom dotiahol nafest a menil som ložiská a žiadny problém , vymenil som aj vymedzovacie krúžky s tých čo som doma dobré našieľ som to zložil a pohoda
22:31:39
11.06.2010
minno
-> suri: to je blbosť, keď sa nad tým zamyslíš logicky, tak je úplne jedno čím tú hlavicu na tom tisíchrane stiahneš....A keby už o to šlo, ja tam mám šrób aký tam patrí - v tých mojich starších predchádzajúcich príspevkoch som sa splietol, lebo som si to už presne nepamätal, Podľa katalógu tam má ísť M8X30 a ja tam mám dlhší M8x35 alebo 40 a zakrútené aj v pôvodnom závite v hlavici a navyše ešte aj poistené maticou zvonka. Dnes som to mal rozobraté a nanovo som to doťahoval.

V tomto prípade mi nové ložiská nepomôžu, lebo to len potrebujem vymedziť. Je len otázka či to pôjde jednym z nižšie uvedených spôsobov, alebo je nejakým zázračným spôsobom už vyčvachtaný aj pastorok aj hlavica volantovky, keď to v tom lieta (čo mi ale nejde do hlavy, ako by sa toto mohlo vymačkať).
22:13:08
11.06.2010
suri
-> minno: na tisíchrane má nemá byť vôľa máš ju preto lebo tam nemáš šroub čo tam patrí a má to vôľu , však si vyber celú tyč , daj nové ložiská a repásni to a bude pokoj a dole origo šroub
22:09:47
11.06.2010
minno
Tak som sa dnes hral s uložením tej volantovej tyče a zistil som nasledové:

- Mám axiálnu vôľu v uložení volantu (to som vedel). Volantom ide potiahnuť smerom k sebe a po pustení volantu sa volant vráti zas naspäť. Zistil som, že pri tom potiahnutí volantu sa to axiálne hýbe v spodnom tisíchranovom spojení pastorok hrebeňu-volantová tyč. Tyč sa vysúva a zasúva z pastorka. Pri potiahnutí sa teda stlačí tá spodná pružina pod ložiskom hriadeľky volantu a tá potom vráti aj volant späť. Dotiahnutie toho spoja tyče s pastorkom nepomáha. Moja prvá otázka teda znie:

- 1. je to normálne, že je to tam "voľné"?

Bude potom teda fungovať to, čo tu už písal Bedrich - čiže povoliť horný tisíchranový spoj, prisunúť kĺbovú hriadeľ bližšie k volantovej hriadeľke (čím sa stlačí pružina) a spoj utiahnuť? Druhá otázka teda znie:

- 2. je horný tisíchranový spoj tiež po dotiahnutí axiálne pohyblivý ako spodný?

- 3. Keď sa mi to takto podarí spraviť, to by znamenalo, že v spodnom tisíchranovom spoji už bude teraz východzia poloha "hore". Nebude mi to potom stále naďalej axiálne lietať hore-dole, ale teraz už bez stláčania pružiny na volantovke?

Zistil som, že volantovou hriadeľkou (tým plastovým "valcom") sa v uložení na stĺpiku riadenia tiež dá po povolení tých štyroch upevňovacích skrutiek hýbať axiálne hore - dole. Skúsil som to teda celé vytiahnúť čo najviac hore a dotiahnuť. Axiálna vôľa volantu tam už teda teraz nebola. No tá pružina na volantovke ostala naďalej nestlačená, čiže predpokladám, že to takto nie je správne. Navyše, pri takomto vytiahnutí komplet volantovky smerom k vodičovi bolo potrebné vypodložiť aj upevnenie držiaka zámky riadenia smerom von (3 podložky), ináč zamykanie nefunguje. A tiež mi pri takomto vytiahnutí volantovky von nesedia dobre IPURy okolo volantu. Bol som to však s takouto konfiguráciou prebehnúť a búchanie do volantu na nerovnostiach prestalo! Čo je trochu zvláštne, lebo axiálna vôľa volantovky síce odstránená je, ale vymedzenie vôlí ložisiek volantovky spravené nie je.m A ostať to takto kvôli tým ipurom to tiež nemôže....

Čo by ste poradili?
22:51:54
13.05.2010
Syny
-> Rider skoda 13.05.10 21:15:34: To je uplne normalni u auta s motorem vzadu a nahonem na zadek...
21:32:48
13.05.2010
afro100
Rider skoda 13.05.10 21:15:34 napsal:

Jinak kdyz fouka bocni narazovy vitr a jedu 100km/h a vice ,tak auto trosku

nahanim volantem po silnici.Muze to byt tim, ze mam na predku urezane

pruziny?Pripad­ne ci m?

neviem jak ty ale akonahle je len troska mizerny asfalt tak je toto uplne bezne, nemusi ani fukat vietor
21:25:38
13.05.2010
1560 - zrušená registrace
Rider skoda 13.05.10 21:15:34 napsal:

Jinak kdyz fouka bocni narazovy vitr a jedu 100km/h a vice ,tak auto trosku

nahanim volantem po silnici.Muze to byt tim, ze mam na predku urezane

pruziny?Pripad­ne ci m?

To je tím, že je to Škoda.
21:15:34
13.05.2010
Rider skoda
Jinak kdyz fouka bocni narazovy vitr a jedu 100km/h a vice ,tak auto trosku nahanim volantem po silnici.Muze to byt tim, ze mam na predku urezane pruziny?Pripadne cim?
upraveno 1x, naposled 13.05.2010 21:15:49
21:05:54
13.05.2010
Rider skoda
-> minno: loziska na pastorku jsem daval nova,ale je mi to divny ty novy fungl z kramu maji vule jak ty stary,protoze u techhle lozisek neni klec jako bezne jsou tam jen kulicky a ten vnitrni krouzek loziska se celkem mele.Pritlak hrebenu jsem delal dle tebe .dotahl lehce sroub az se oprel a pak o 3/4 otacky povolil a zakontroval.tlumice jsou nove a uchyceni v poradku.
18:45:21
11.05.2010
minno
-> Bedřich: no ide mi o to vymedzenie axiálnej vôle o ktorej sme písali....
18:43:12
11.05.2010
Bedřich - zrušená registrace
-> minno: Se spojovací tyčí (díl mezi hřebenem a volantovkou) na té tuším nevyměníš nic pokud nebudeš rozebírat klouby, pokud máš tu co jsem měl já a myslím, že jsem měl tyč z M-ka.Na volantové hřídeli (uložení volantu) se dají pouze vyměnit ložiska,pružina a silonový kroužek.
18:36:16
11.05.2010
minno
-> Bedřich: takže na emku s tou volantovkou nespravím nič?
18:27:02
11.05.2010
-> minno: Ty na M-ku by jsi měl mít ty konce navařené (na spojovací tyči) takže je to neopravitelné.Pouze kus za kus.Užovky mají ty klouby jakýmsi mi záhadným způsobem nalisované.A taky mají tuším jiný průměr.Vím to díky tomu, že jsem celou volantovku předělával a spojovací tyč prodlužoval.Ale taky už je to pár měsíců.

-> Syny: Podívej se na to jak budeš u auta.Jak to leží na stole dojde ti to jak by to mělo fungovat.
17:49:16
11.05.2010
minno
Ale aj tak je to sranda. Teraz po tej mojej rozborke / zborke auta som už fakt myslel, že na mojom aute nie je nič, žiadny dielik, žiadny šróbik či matička, ktoré neboli rozobrané či vymenené1 Teraz si uvedomujem, že volantová hriadeľ je vlastne jediný diel, ktorý ešte nepodstúpil rozborku a ako to tak čítam, aj tak ju to neminie3 3
17:41:01
11.05.2010
Syny
-> Bedřich 11.05.10 17:17:06: Tyblaho tak to vubec nevim ktera bije... Asi se na to budu muset podivat, uz je to takdavno co sem to mel rozebrany, ze uz nevim jak to tam vypada...
17:22:22
11.05.2010
minno
-> Bedřich 11.05.10 17:17:06: aha. tak už viem. Ja to potom skúsim. Ak to vyrieši búchanie, budem rád :) Hoci neplánovane, lebo som to už dávno neriešil, ale budem tomu rád :)
17:20:11
11.05.2010
minno
-> Bedřich: -> Syny: no volantovú tyč mám na pastorku nasunutú povedal by som tak akurát. Dá sa to nejako poznať a pošteľovať to nasunutie volantovky na pastorok tak, aby medzi ložiskami volantovky nebola vôľa? Je pravda, že s týmto som nič nerobil. Pri demontáži/montáži prednej nápravy som akurát demontoval celú volantovú tyč ako celok zo stĺpika riadenia a potom to tam naspäť namontoval a na pastorok som to nasunol tak ako to šlo :) Akurát že tým šróbom to nešlo dobre stiahnuť, akoby ten závit vo volantovke už bol KO, tak pre istotu som tam dal radšej tenší šrób durch ten závit a zaistil som to novou maticou a dotiahol som to dostatočne silno, takže sa mi nezdá, že by sa to tam teraz mohlo pohybovať hore/dole...jedine teda musí vznikať vôľa niekde medzi tými ložiskami.
17:17:06
11.05.2010
-> Syny: Ne dotáhnout.Tím si nepomůžeš.Hřídel ná které drží volant ma tisícihran a v něm je vyfrézovaná plocha právě pro toto vymezení.Takže kloubovou hřídel mezi řízením a volantovou tyčí povolíš (pouze povolíš,stačí nahoře) a posuneš ji k volantu a utáhneš.Tím se stlačí pružina která tlačí na spodní ložisko volantovky a přes segrovku na horní ložisko volantovky a tím tu vůli vymezíš.
upraveno 1x, naposled 11.05.2010 17:18:43
17:13:01
11.05.2010
Klubko_
-> minno: bedrich asi myslel ten tisicihran
17:12:48
11.05.2010
-> minno: Špatně jsem to napsal.Ne šestihran, ale tisícihran :) a pokud je vůle ve volantu je to tím čím jsem psal.
17:12:01
11.05.2010
Syny
-> minno: Asi mysli tisicihran v prechodu pastorek/volantova tyc... Axialni vuli na 125L mam taky a taky to boucha. Mozny ze to je ono, ale dotahnout to vic nejde... Uz to je asi vycvachtany... Zkus to dotahnout aby se to nehybalo, dle me by to melo byt spojeny na pevno...
17:08:37
11.05.2010
minno
-> Bedřich: aký šesťhran?9 Volantovú hriadeľ som ešte rozmontovanú nemal, tak neviem ako to tam je, ale budem s tým časom ešte robiť, teraz to nejako neriešim. Ale volantom mi ide mierne povytiahnúť axiálne hore aj dole.
17:02:59
11.05.2010
-> minno: Tak cvakání hledej tam.Protože máš šestihran buď málo nebo hodně nasunutý na pastorek.To samé je to u volantu.Pokud je pružina málo stlačená tak volantová tyč není dobře vymezená v ložiskách.
09:55:06
11.05.2010
minno
-> Klubko_: tam v tom spoji u mňa sa to nejako divne doťahovalo, tak som tam dal radšej tenší šrób durch s maticou a je pokoj :)
09:50:13
11.05.2010
Klubko_
-> Rider skoda: me nekdy zlobi spoj hrebenu s volantovou tyci. Jak prochazi hreben podlahou, ten spoj. Vydava to i takovej charakteristickej zvuk. Po dotazeni se to zlepsi.
22:40:05
10.05.2010
minno
-> Rider skoda: robí mi to tak isto ako tebe, ale cítiť to vo volante hlavne len keď idem pomaly po nejakých nerovnostiach (napr. po štrku). A náprava a riadenie je tiež komplet zgenerálkované. Neriešim to. Môžeš mať ešte vymleté ložiská vo volantovej tyči (to môžem mať aj ja - časom sa na to mrknem), tiež môžu byť na tom zle ložiská pastorku hrebeňa (tie si menil?), prípadne máš zle vymedzenú vôľu prítlaku hrebeňa alebo môžeš mať nahovno tlmiče, prípadne len zle dotiahnuté tlmiče v držiakoch.
upraveno 1x, naposled 10.05.2010 22:40:31
20:21:28
10.05.2010
Rider skoda
-> jarda.u1: ano,take to je nove(to bile silonove, ktere je v te trubce a prochazi jim hreben)
20:20:34
10.05.2010
Rider skoda
-> Syny: ano.presne jako mi radil minno v pdavnejsim tematu mnou zalozenem.
19:46:01
10.05.2010
jarda.u1
-> Rider skoda: takze pouzdro na hrebenu mas taky nove?
19:43:13
10.05.2010
Syny
-> Rider skoda: A mas dotazenej hreben? Tim sroubkem?
19:41:44
10.05.2010
Rider skoda
dekuju vsem.Nedavno jsem zrepasoval kompletne rizeni vcetne novych kulovych cepu a kdyz zvednu predek auta a beru za kola ve vsech ruznych smerech,tak tam zadne vule necitim nikde ( pri cukani za kolo horizontalne i vertikalne). A pri jizde stale citim cukani do volantu.kdyz jedu po hlavni silnici kde je davany novy koberec ,tak je to bez problemu to nic necuka a auto pekne drzi.Ale jakmile jsou nejake nerovnosti tak mi to lehce cuka do volantu coz mi neprijde uplne normalni,protoze kdyz jedu jinym vozem (Seicentem), tak pri jizde po nerovnostech jen boucha normalne podovzek atd ale rizenim mi to necuka.Uz me napda snad jen zgeneralkovat svisle cepy vcetne silentbloku v nich(i kdyz vule se v nich byt nezdaji)
14:58:11
10.05.2010
ondie
takže pokud při bližším ohledání neuvidíš ty gumy v uložení k nápravnici totálně vyšklebený ven..bude to OK..
14:55:06
10.05.2010
minno
-> Rider skoda: na prednej náprave bývajú vôle bežne len na miestach: zvislé čapy, guľové čapy a potom maximálne v ložiskách a samotná kapitola je riadenie.... V uložení ramien (pripevnenie k nápravnici a k otočňákom) sa vôle bežne nezvyknú vyskytovať.
13:29:41
10.05.2010
Syny
Ja teda zatim nevim o jakou vuli a kde se ma jednat...
23:57:45
09.05.2010
vhml
Pokud jsi vuli nasel je nekde chyba
20:18:29
09.05.2010
Klubko_
-> Rider skoda: hmm, kde tam chces zjistovat vule, kdyz je to ulozeny pruzne? Na cepech svislaku?
19:14:51
09.05.2010
Rider skoda
Nechaji se prosim nejak poznat vule v ulozeni ramen (spodni a horni) u predni napravy 120ky?
Extreme Tyres