skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
stk neprošel jsem s kilem
20:45:10
19.04.2010
19.04.2010

afro100
-> Jozka: jooo to prevravili skusenosti ... moje auto stalo 10 rokov bez povsimnutia a po sprovozneni ma to vsetko cakalo + ine co tu nie je spomenute ...
09:35:52
19.04.2010
19.04.2010

Martin100L
-> LADAS: Pokud Ti nepůjde vymezit vůle v převodce, tzn. pokud půjde volantem už ztěžka otáčet a pořád bude mít vůli, tak nemusíš kupovat nový šnek a matici. Stačí když ten šnek vezmeš a dáš ho brusiči, aby Ti ho o takový milimetr na průměru obrousil. Utočit na soustruhu to nejde, je to tvrdé. Jde o to, že pokud máš matici opotřebenou, tak se Ti šroub o ni dotýká svým obvodem, tedy uvnitř matice. Tudíž to utáhneš, ale na bokách závitu máš pořád vůli. Pokud to obrousíš, jak jsem psal, tak se Ti opět bude matice šroubu dotýkat svými šikmými boky a budeš bez vůle. Někdy je potřeba obdobně ubrat i vnitřek matice.
08:04:07
19.04.2010
19.04.2010

Jozka
-> afro100: Jako by ses živil psaním návodů k obsluze
.
-> LADAS: K té převodce - starší systém s klasickým šroubem a kontramatkou na vymezení vůle mezi maticí a šnekem lze poladit se správným nářadím i zpředu auta zespodu. U novějšího imbusu vadí bohužel nastrčení jakkoliv krátkýho šestihranu podlahová boule pro rezervu, nacházející se přímo v ose šroubu..

-> LADAS: K té převodce - starší systém s klasickým šroubem a kontramatkou na vymezení vůle mezi maticí a šnekem lze poladit se správným nářadím i zpředu auta zespodu. U novějšího imbusu vadí bohužel nastrčení jakkoliv krátkýho šestihranu podlahová boule pro rezervu, nacházející se přímo v ose šroubu..
00:49:35
19.04.2010
19.04.2010

afro100
-> LADAS: nemas zac, rado sa stalo,
mna teraz tiez caka STK, budem robit riadenie, svislaky atd., ale vytiahnem si napravu von, lebo tam je treba viac veci urobit ... ale ako som pisal, kvoli samotnej prevodke to nie je nutne ..
mna teraz tiez caka STK, budem robit riadenie, svislaky atd., ale vytiahnem si napravu von, lebo tam je treba viac veci urobit ... ale ako som pisal, kvoli samotnej prevodke to nie je nutne ..
00:40:14
19.04.2010
19.04.2010

LADAS
-> afro100: hej díky moc si mi pomohl uplně vyčerpal snad vše je vidět, že je na tebe spoleh tak to má být. Ty pakny jsem právě už šteloval jak si psal, tak budu ty bubny dávat dolů snad to budou válečky. ale největší obavu jsem měl z té převodky řízení ale když nemusí jít náprava ven tak to jsem si oddychl a poperu se s tím co to půjde nechce se mi dávat ještě 650,- za nový šnek. Moc ti děkuju.
00:25:44
19.04.2010
19.04.2010

afro100
-> LADAS: k brzdam, daju sa dostelovat excentrami, mozno vies, kazda pakna zvlast, je tam na stite zozadu matka na 17tku kluc, zodvihnut auto a pri otacani kolesom tocit klucom smerom dole az sa kolo zastavi, potom trochu s5, aby slo tocit kolom bez selestu, potom druha pakna to same a nakonec dalsia strana, ak nepomoze, alebo by to z nejakeho dovodu nefungovalo tak bubny dole a skuknut to
prevodka: skus dotiahnut srob na sneku (17, kontrovany 19 matkou, prip. imbus kontra matka 19 na 19 kluc), je zvrchu prevodky, pohuzial asi musi prevodka von (drzi na 3 sroboch na napravnici na 17tku), naprava sa kvoli tomu vytahovat nemusi, ja to robim tak, ze v podlahe u sofera vysrobujem ten deklik (2x na 10tku) u volantovej tyce pod gumou, dam dole volantovu tyc z prevodky (zaistovaci srob na 13tku alebo 12tku), u jednoho auta som musel odsrobovat aj drziak spinacky a volantovej tyce pod palubkou (4x13), kulak(na 17tku) a prevodku povolim z pod auta a vytiahnem ju dnu tou dierou v podlahe, musis ju ale pootacat, normalne neprejde, musi sa otocit na bok, potom prejde, ked bude vonku tak skusit dotiahnut ten srob, ale zase ne na fest, lebo by neslo tocit volantom, proste ked budes tocit malym hasakom (vacsimi kombinackami) za tisichran zo strany na stranu, tak ucitis cukanie, to je ta vola, dotahovat pokial sa nestrati, ak by slo hasakom uz tazko a vola by bola stale tak dat novy snek, je to istota ... pozor ale na podlozky ktore vymedzuju volu, su pod vrchnym(pripadne aj spodnym) vekom (4x srob na 10tku kluc na jednom veku) loziska, pri skladani treba vsetky dat tak ako boli pri rozoberani
svetla sa steluju na spodku po sundani ramecku tym prostrednym srobikom - vyska a na strane (teraz neviem na ktorej) sa steluje smer (zprava dolava, ale to nebyva zle). Vacsinou teda byvaju svetla rozhadzane vyskovo. Tiez treba mat ziarovky ktore patria do parabol na aute, do asymetrickych asymetricke, do H4kovych parabol H4, inak to nepojde nastavit ... ale to je asi jasne.
k lekarnicke niet co dodat :) dufam ze som aspon niecim pomohol ...
E: vsetky cisla u srobov znamenaju na aky je ten srob kluc ;-)
prevodka: skus dotiahnut srob na sneku (17, kontrovany 19 matkou, prip. imbus kontra matka 19 na 19 kluc), je zvrchu prevodky, pohuzial asi musi prevodka von (drzi na 3 sroboch na napravnici na 17tku), naprava sa kvoli tomu vytahovat nemusi, ja to robim tak, ze v podlahe u sofera vysrobujem ten deklik (2x na 10tku) u volantovej tyce pod gumou, dam dole volantovu tyc z prevodky (zaistovaci srob na 13tku alebo 12tku), u jednoho auta som musel odsrobovat aj drziak spinacky a volantovej tyce pod palubkou (4x13), kulak(na 17tku) a prevodku povolim z pod auta a vytiahnem ju dnu tou dierou v podlahe, musis ju ale pootacat, normalne neprejde, musi sa otocit na bok, potom prejde, ked bude vonku tak skusit dotiahnut ten srob, ale zase ne na fest, lebo by neslo tocit volantom, proste ked budes tocit malym hasakom (vacsimi kombinackami) za tisichran zo strany na stranu, tak ucitis cukanie, to je ta vola, dotahovat pokial sa nestrati, ak by slo hasakom uz tazko a vola by bola stale tak dat novy snek, je to istota ... pozor ale na podlozky ktore vymedzuju volu, su pod vrchnym(pripadne aj spodnym) vekom (4x srob na 10tku kluc na jednom veku) loziska, pri skladani treba vsetky dat tak ako boli pri rozoberani
svetla sa steluju na spodku po sundani ramecku tym prostrednym srobikom - vyska a na strane (teraz neviem na ktorej) sa steluje smer (zprava dolava, ale to nebyva zle). Vacsinou teda byvaju svetla rozhadzane vyskovo. Tiez treba mat ziarovky ktore patria do parabol na aute, do asymetrickych asymetricke, do H4kovych parabol H4, inak to nepojde nastavit ... ale to je asi jasne.
k lekarnicke niet co dodat :) dufam ze som aspon niecim pomohol ...
E: vsetky cisla u srobov znamenaju na aky je ten srob kluc ;-)
00:10:37
19.04.2010
19.04.2010

LADAS
Zdar hoši po zimě mi akorát skončila stk a auto asi půl roku před tím nejelo borec na stk neúplatný. Takže mám v B- čkové závadě - stará lékarna tu jsem už koupil novou, světla neseřízené tak to nechám seřídit, a nakonec vůle v převodce řízení (šnek) a ptám se jestli se dá seřídit nebo se musí vyměnit celá převodka a jak jestli náprava ven nebo to jde vytáhnout nějak? to je první dotaz a ten druhý je v C-čkové závadě čili nebezpečné slabé zadní brzdy, ale ručka je prý v pořádku tak mám po tom půl roce stání podezření na válečky bubnových brzd, že jsou zarezlé nebo by mně zajímalo jestli by to mohlo být něco jiného? zatím díky