skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Geometrie Mcpherson
16:03:50
15.03.2010
15.03.2010

Tommyk
-> Syny: taky můžu udělat fotku
14:19:04
15.03.2010
15.03.2010

Klubko_
-> Syny: tak vidim, ze ted resis podobnej problem, jak ja s feldou. Nechapu sice uplne jak je to mozny vzhledem vymenenejm silentblokum, kulovejm cepum a udelane laserove geometrii kde mi borec rekl, ze to mam uplne suprovy. Tak auto furt mirne tahne doprava, vic je to citit, kdyz se proste rozjizdim na plnej plyn az do vysokejch otacek. Posledni vec co jsem vsak udelal byla vymena silentbloku u vodni pumpy a kupodivu to ted tahne doprava min. Takze zda se, ze i ulozeni motoru ma vliv na chovani se auta. To jen tak asi na okraj.
Postrehl jsem, ze s T2 resis neco s odklonem pri plnym rejdu. Chces udelat fotku, jakej ma moje felda odklon pri plnym rejdu?
Postrehl jsem, ze s T2 resis neco s odklonem pri plnym rejdu. Chces udelat fotku, jakej ma moje felda odklon pri plnym rejdu?
12:15:31
15.03.2010
15.03.2010

Syny
Jeste zitra zkusim vymenit kola. Dam tam 4 uplne jiny a uvidim jestli se neco zmeni. Je pravda, ze ty kola co tam mam jsou uz hodne KO a muzou to zposobovat prave oni a geometrie muze byt ok.
Kazdopadne dneska sem zkousel max. rejdy do stran a kdyz tocim doprava, tak jde volant o kousek dal - ovsem to nema s geometrii nic spolecnyho. To uz je zase v posazeni volantu + nalazeni podole toho pak tycek.
Pokud s jinejma kolama bude volant taky sejdrem, tak to budu resit dal, pokud ne, tak na to kaslu a asi to bude ok...
Kazdopadne dneska sem zkousel max. rejdy do stran a kdyz tocim doprava, tak jde volant o kousek dal - ovsem to nema s geometrii nic spolecnyho. To uz je zase v posazeni volantu + nalazeni podole toho pak tycek.
Pokud s jinejma kolama bude volant taky sejdrem, tak to budu resit dal, pokud ne, tak na to kaslu a asi to bude ok...
10:36:47
15.03.2010
15.03.2010

Max
na geometrii je možné téměř cokoliv....asi 2 roky nazpět jsem poslal tatíka na geometrii,optiku tam mají...jeto celkem vyzkoušená..ale bohužel, vzali nového technika....takže za 10000km byly gumy vháji. Tatík si divncýh vlastností nějak nevšimnul....Nespokojenýc
h zákazníků byl celý zástup
tím chci říct, že to dělají pořád jen lidi a mužou se splést....
Na seatu stejně jako na golfu a pod. jde jak bylo zmíněno seřizovat jen odklon.

tím chci říct, že to dělají pořád jen lidi a mužou se splést....
Na seatu stejně jako na golfu a pod. jde jak bylo zmíněno seřizovat jen odklon.
22:46:59
14.03.2010
14.03.2010

Syny
-> Tommyk: To ja vim co sem mel dostat...
20:07:50
14.03.2010
14.03.2010

Tommyk
-> Syny: asi takle nějak 

19:58:52
14.03.2010
14.03.2010

Syny
-> Tommyk: Ja si to myslel taky... Dostal sem na ten servis typ od 3 lidi, ze jsou dobry, tak sem tomu veril... Ted uz si tak jistej nejsem... Dam to do autorizovanyho servisu a tam jestli to udelaj jinak, nez si reknu, tak uz to budu resit...
-> petr s: Taky mi napadlo jestli to nebude mit na neco vliv ten zadek, ale nejak mi nenapada jak... Jen vymenili pruziny. Sice to je mekky jako svine, ale to je proste seriovej podvozek cordoby no... Rukou s tim zhoupnu tak 3cm, ale tlumice jsou ok, jsou asi 4 roky stary a hned to zhoupnuti zastavi...
-> petr s: Taky mi napadlo jestli to nebude mit na neco vliv ten zadek, ale nejak mi nenapada jak... Jen vymenili pruziny. Sice to je mekky jako svine, ale to je proste seriovej podvozek cordoby no... Rukou s tim zhoupnu tak 3cm, ale tlumice jsou ok, jsou asi 4 roky stary a hned to zhoupnuti zastavi...
19:54:45
14.03.2010
14.03.2010

Tommyk
-> Syny: no tak aspoň poučení pro příště.. myslím že jsou povinni ti vytisknout papír s hodnotama před a po seřízení geometrie..
19:46:42
14.03.2010
14.03.2010

Syny
-> Tommyk: Nedostal sem nic... Mam jen uctenku ze udelali geometrii, ale otazka je jak... Je videt, ze bylo hejbanou jen pravou ridici tyckou. Moc ji neverim ale... Necham ji udelat primo v seatu s tim, ze vyslovne a i pisemne si budu prat srovnat volant a seridit geometrii s vysledkama...
-> petr s: Vymenili pruziny.
-> petr s: Vymenili pruziny.
19:15:22
14.03.2010
14.03.2010

Tommyk
-> Syny: tys k tomu nedostal ani žádnej papír? hodnoty před a potom? no ty krávo.. tak to je slušný..
a jinak rovnat volant při geometrii je samozřejmost
a jinak rovnat volant při geometrii je samozřejmost

19:14:41
14.03.2010
14.03.2010

petr s
-> Syny: Počkej co ti dělalli s tou zadní nápravou?
19:11:14
14.03.2010
14.03.2010

Syny
-> Tommyk: -> Kuladmin: je to tak jak pisete... Volant tak v zivote nesrovnaj, ale geometrii ano - tak to je ted. A mam pocit, ze i ta geometrie neni to prave orechove... Zda se mi proste ze od ty doby to ma divny jizdni vlastnosti... Jet tam znova nepojedu... Byl to servis, kde sem byl poprve a seru tam na ne... Doklad sice mam, ale nebudu se tam s nima dohadovat - navic oni geometrii seridili, nikde nebylo psano, ze mi maj seridit volant, ac sem je o to prosil... Takze defakto co mam nauctovany, to udelali. Proste sjedu primo do Seatu a necham tu geometriui udelet poradne a budu pozadovat i namereny a sestelovany hodnoty + jim dam pisemne co pozaduju udelat. Sice to budou dlasi prachy, ale tohl chci mit uz z krku...
18:56:54
14.03.2010
14.03.2010

Kuladmin
-> Syny: To je dle meho nesmyls a nerealne. Pak ten volant vzivote nemuze sedet. Geometrie ano ale ne ten volant - zajed to reklamovat.
18:48:33
14.03.2010
14.03.2010

Tommyk
-> Syny: tak oni by měli zajistit volant aby byl rovně a pak poštelovat sbíhavost do tolerance (srovnat kola aby byli rovně..)
zajeď tam a řekni že to udělali na hovno a že to chceš reklamovat, ať ti to seřídí znovu... máš doklad?
zajeď tam a řekni že to udělali na hovno a že to chceš reklamovat, ať ti to seřídí znovu... máš doklad?
18:45:53
14.03.2010
14.03.2010

Syny
-> Kuladmin: Jako jde to na obou, ale v prirucce je, ze se to ma delat jen na pravy a to mi taky udelali v servisu - takze mi tim vlastne volant nesrovnali...
18:28:01
14.03.2010
14.03.2010

Kuladmin
Na felde to urcite v zakladu nejde - pouze sbihavost.
U toho Synyho seatu muze byt odklon kol do strany (treba toleda to maji) zrovna jsem ted dve delal (povoli jse ty dve matice mezi tehlici a tlumicem a da se tam nahnat docela dost stupnu). Takze pokud je to stejne tak se da. Trosku me zarazi ze by sla sbihavost stelovat jen na jedne strane i u toho toleda to slo na obou klasika jako u feldy a spol.
Presne jak a co muzu zitra mrknout v praci.
U toho Synyho seatu muze byt odklon kol do strany (treba toleda to maji) zrovna jsem ted dve delal (povoli jse ty dve matice mezi tehlici a tlumicem a da se tam nahnat docela dost stupnu). Takze pokud je to stejne tak se da. Trosku me zarazi ze by sla sbihavost stelovat jen na jedne strane i u toho toleda to slo na obou klasika jako u feldy a spol.
Presne jak a co muzu zitra mrknout v praci.
18:14:57
14.03.2010
14.03.2010

darabos
-> 105: nema, klasicke uchitenie...
-> Tommyk: nebrusili nic
ale nechcel mi verit, ze nech neuveri vsetkemu, co mu hovoria...
off:
teraz kamosovi jeden tipek upravuje motor (1.6-ku), hlavu nejako uz spravil, bude aj vacka, ale potrebuje spodok, lebo ze vraj treba upravit nieco na piestoch, ale rozobrat to netreba, tak jedine ma napadva, ze treba z toho daco vyfrezovat, ale ze priamo v bloku to spravit???? no nic, to ma len tak napadlo...
endoff
-> Tommyk: nebrusili nic
ale nechcel mi verit, ze nech neuveri vsetkemu, co mu hovoria...
off:
teraz kamosovi jeden tipek upravuje motor (1.6-ku), hlavu nejako uz spravil, bude aj vacka, ale potrebuje spodok, lebo ze vraj treba upravit nieco na piestoch, ale rozobrat to netreba, tak jedine ma napadva, ze treba z toho daco vyfrezovat, ale ze priamo v bloku to spravit???? no nic, to ma len tak napadlo...
endoff
18:06:10
14.03.2010
14.03.2010

105
-> darabos: jestli to ma na UniBalech
18:04:55
14.03.2010
14.03.2010

Tommyk
-> darabos: dá se, ale musí se probrousit nahoře uchycení tlumičů
18:01:58
14.03.2010
14.03.2010

darabos
Minule mi kamos hovoril, ze bol na geometrii a nastavovali mu odklon v predu na felicii...da sa to?? nie som felicia expert, ale mne sa to nejako nezda, ma tam sice HP-cka, ale neviem o tom, ze by tam bol priestor na nastavnie odkolnu...
17:52:08
14.03.2010
14.03.2010

Tommyk
-> Syny: to je divný..
vem trubku, hoď jí do auta, zajeď na geometrii, a přetáhni toho co ti to dělal trubkou po hlavě
ne prostě tam zajeď a řekni že se ti to nezdá, ať to udělá někdo jinej (zkontroluje)
vem trubku, hoď jí do auta, zajeď na geometrii, a přetáhni toho co ti to dělal trubkou po hlavě

ne prostě tam zajeď a řekni že se ti to nezdá, ať to udělá někdo jinej (zkontroluje)
17:50:25
14.03.2010
14.03.2010

Syny
-> Tommyk: No takhel mi to prijde logicky taky, ale zda se m ze je taky do V (ze jde jakoby pod auto)...
17:48:24
14.03.2010
14.03.2010

Tommyk
-> Syny: když zatočíš tam vnitřní kolo by mělo být do V ale vnější mam takovej pocit by mělo dělat A nebo být "kolmo"
17:23:42
14.03.2010
14.03.2010

Syny
-> werty: Ulozeni je rok stare... Tlumice nevim jak na tom jsou, ale kdyz auto zhoupnu, tak se okamzite pruzeni zastavi... To s tim drzenim stopy to je ono no... Proste nekdy je to ok a nekdy je nutny tim volantem to dokorigovat, protoze to najednou zacne jet trochu jinak nez by se ocekavalo a je to celkem divnej pocit... Nevim com to muze byt a ted se mi zda, ze to ted zacalo delat vic - muze to byt treba i tou geometrii?
Tak ted sem si cetl, ze se sbihavost nastavuej pouze pravou tyci... Ale pak teda nechapu, jak se resi ten problem, ze mam krive volant... Potrebuju tedy zredukovat i delku leve tyce... Oni mi tedko hnuly jen s pravou - volant je na krivo furt a jeste k tomu to jede divne... Potreboval bych aby mi tu levou nekdo asi trochu zkratil...
Jo a odklony sestelovat u toho auta jdou, ted sem na to koukal a steluje se to tim stoubem dole na tlumici...
Tak ted sem si cetl, ze se sbihavost nastavuej pouze pravou tyci... Ale pak teda nechapu, jak se resi ten problem, ze mam krive volant... Potrebuju tedy zredukovat i delku leve tyce... Oni mi tedko hnuly jen s pravou - volant je na krivo furt a jeste k tomu to jede divne... Potreboval bych aby mi tu levou nekdo asi trochu zkratil...
Jo a odklony sestelovat u toho auta jdou, ted sem na to koukal a steluje se to tim stoubem dole na tlumici...
17:15:25
14.03.2010
14.03.2010

werty
-> Syny: Netuším jak přesně to má Cordoba, ale počítám že záklon seřizovatelný nebude. Apropo v jakém stavu máš horní uložení tlumičů? U Fav/Fel to má markantní vliv na jízdní vlastnosti a i na řízení. Když jsou horní silentbloky vymačkané tak auto plave (i když ne tolik jako když jsou samotné tlumiče po smrti) a nedrží dobře stopu a to hlavně v zatáčkách kdy musíš neustále korigovat volantem. A i řízení je takové jakoby gumové... nehledě na rány při přejezdu nerovností.
17:10:01
14.03.2010
14.03.2010

Jakub M.
-> Syny:
aha... promin .. spatne jsem cetl
abys nastavil zaklon, musel bys dokazat pohnout hornim ulozenim tlumice, pripadne spodnim ulozenim tehlice v rameni/celym ramenem... Pokud je to napevno jako u vetsiny aut .. tak to samoz. nepůjde.
aha... promin .. spatne jsem cetl
abys nastavil zaklon, musel bys dokazat pohnout hornim ulozenim tlumice, pripadne spodnim ulozenim tehlice v rameni/celym ramenem... Pokud je to napevno jako u vetsiny aut .. tak to samoz. nepůjde.
17:01:47
14.03.2010
14.03.2010

Syny
-> Jakub M.: odklony ano, ale zaklon asi ne co?
17:00:43
14.03.2010
14.03.2010

Jakub M.
-> Syny:
u některých McPehrsonů to tak skutečně nastavovat jde.... podívej se do montážní příručky ... třebas BMW tam má ty šrouby excentrický... resp.. jeden z nich je, čímž lze jemně doladit odklon.
u některých McPehrsonů to tak skutečně nastavovat jde.... podívej se do montážní příručky ... třebas BMW tam má ty šrouby excentrický... resp.. jeden z nich je, čímž lze jemně doladit odklon.
16:55:39
14.03.2010
14.03.2010

Syny
Chci se zeptat na par veci…
Da se u tehle napravy seridit zaklon? Odklony by jit mely tema sroubama co drzi tlumic a tehlice u sebe ne?
A jaka je geometrie kol pri plnych rejdech do stran? Dneska sem koukal a pri plnem rejdu mam obe kola do V… U toho vnitrniho to je logicky, ale u toho vnejsiho mi to prijde divny…
Jde mi o to, ze co se mi vratilo auto po udajne geometrii, tak jede nejak divne… Zda se mi, ze to docela i v zatackach plave… Koukal sem pod auto a zda se mi, ze hejbly jen s jednou tyckou. Zadal sem je o to, aby me srovnali volant (takze bych ocekaval, ze jednu tycku povytoci a druhou zasroubujou). Volant je stejen furt nakrivo (je mirne doleva kdyz auto jede rovne) a navic to auto jede divne… Mnohem vic reaguje volant na nerovnosti na ceste a v zatackach se mi nekdy zda, ze nedrzi uplne presne stopu… Premejslim jestli to mam dat znova s tou geometrii primo do Seatu nebo jak to resit. Chci koupit novy gumy a nerad bych aby se mi za 1000km znicili… Nebo ma nekdo nejake typ cim by to mohlo byt?
Da se u tehle napravy seridit zaklon? Odklony by jit mely tema sroubama co drzi tlumic a tehlice u sebe ne?
A jaka je geometrie kol pri plnych rejdech do stran? Dneska sem koukal a pri plnem rejdu mam obe kola do V… U toho vnitrniho to je logicky, ale u toho vnejsiho mi to prijde divny…
Jde mi o to, ze co se mi vratilo auto po udajne geometrii, tak jede nejak divne… Zda se mi, ze to docela i v zatackach plave… Koukal sem pod auto a zda se mi, ze hejbly jen s jednou tyckou. Zadal sem je o to, aby me srovnali volant (takze bych ocekaval, ze jednu tycku povytoci a druhou zasroubujou). Volant je stejen furt nakrivo (je mirne doleva kdyz auto jede rovne) a navic to auto jede divne… Mnohem vic reaguje volant na nerovnosti na ceste a v zatackach se mi nekdy zda, ze nedrzi uplne presne stopu… Premejslim jestli to mam dat znova s tou geometrii primo do Seatu nebo jak to resit. Chci koupit novy gumy a nerad bych aby se mi za 1000km znicili… Nebo ma nekdo nejake typ cim by to mohlo byt?