Vůle a Diferák???

prohledat
8 příspěvků (zobrazeno 1 až 8) od 15.09.2009 do 17.09.2009, založil/a LiMaK - 742 forever
řadit dle data
11:08:24
17.09.2009
LiMaK - 742 forever
-> minno: no, UFO to nebude....

ale visjak, pred 3 léty jsem nastrojil nejetou kastli, nechal vyrazit první VIN číslo v jejim zivote a pak po 2,5 letech bezvadného provozu te zruší ožralec. Jako to nasere

Tak nejak je mi líto té kastle, bo pred rokem to byla voňavá,nezkroucená, korozí nedotknutá kastle a všechno změní jeden pitomec s 2.4 promile v krvi.

A vod té doby se sere tak, že premyšlím o koupení jiné, nezkroucené, byť už používané karoserie.
upraveno 1x, naposled 17.09.2009 11:08:54
10:33:27
17.09.2009
minno
-> LiMaK - 742 forever: u teba to bude skôr UFO :)
09:03:40
17.09.2009
LiMaK - 742 forever
-> minno: Další zkusenost...díky, aspon vim, ze motor zesikma by mel jezdit normalne...si to taky myslim...

takze to fakt asi bude neco litat v prevodovce,

Neco, co nedela sebemensi vibrace nebo hluk...
17:59:02
16.09.2009
minno
-> LiMaK - 742 forever: problém ako máš nakreslený na obrázku B som zažil, jazdil som tak niekoľko rokov, ale žiadne príznaky "pohupávania" som nepocítil, prevodovka bola v uchytení na silentoch na priečke hodená asi 1 cm do ľavej strany, celý agregát (prevodovka + motor) bol teda na šikmo uložený voči pozdĺžnej osi vozidla, držiaky motora boli samozrejme tiež nahnuté. To mi ale ľavé koleso zákonite trčalo asi o ten 1 cm viac von z kasne a pravé koleso bolo zas o ten 1 cm viac do kasne schované. Čiže aj tie poloosy boli v prevodovke pod blbým uhlom. A jazdilo to normálne.
02:20:51
16.09.2009
LiMaK - 742 forever
-> Syny: Naprava je v podstatě uplně jiná....tzn i jiný buben,.

Stará naprava, o které sem si myslel že je ohlá poloosa mi leží ve sklepě komplet osazená i s lanovody ručky...jen nahodit :-)

Zkousel sem menit rafky, poloosu,nohavici, buben.... no proste komplet zadek kromě motoru, prevodovky a jejich uchycení je jiný... Jo, jen štefty jsem překlepal ze starého bubnu, bo sem tam mel delší z vlečky. to mě taky napadlo, že by mohly byt ohlé števty, sice si to nedokažu predstavit...no, ale jedno je jisté, štefty jsou v poradku....

-> gabo000000: auto na heveru jsem mel, teda jen to dotyčné zlobící kolo....co z toho, když to robí pořád...

Mno, to kolo samotné to dělá pořád, je pravda, že teď jezdím max do 100km, ale kolo ve zpetném zrcátku lítá pořád. (ano, kolo za jízdy vidím ve zpětném zrcátku, bo leze ven asi 1,5cm), ale ty vibrace, nebo spíš kývavá pohyb kola je znát tak do té 30km/hod, proste jen když poooomaličku dojizdim ke krizovatce, nebo parkingu.Ve vetší rychlosti se to nejak přehluší, nebo to chytí tlumič s pneu...proste pri vetší rychlosti to kolo viditelne lita taky, ale už to neni v kastli citet. pri malé rychlosti je to jev, podoný jako když člověk pomalu popojiždí po vlnitém asfaltu....takové malinké pohoupávání.

Když vidíš komplet polonápravu položenou na zemi a chytneš poloosu v místech kde jsou kameny, tak s poloosou vůči nohavici můžeš hýbat.Poloosa se hýbe v nohavici na ložisku, které je klopné, a když přitom čumíš na konec poloosy, kde se utahuje buben, tak v tech mistech to v tu chvili dělá to samé, co u mě za jízdy....prostě se to tam hýbe...

Spoj nohavice poloosy a ramena napravy je spravne dotažený, vule nemá, podložky jsou origo gumové,nové...(nikdy jsem jiné-linoleum, nedával). V tom spoji bych chybu absolutne nehledal...

-> all takže já osobně jsem vydedukoval pár variant, každá z nich je ale dostatečně uhozená....

1) pokud by byla takova vule v diferaku,treba na ložisku, troufam si rict, ze by to mlátilo jak kráva a elipsovitý pohyb poloosy by byl jen vedlejším efektem. Taky si troufam rict, že bych takovou vuli v diferaku odhalil rukou, což když jsem to měl rozhozené, tak se točil krasne bez jakekoli znatelné vůle,křupání,štěrkání a JaNevimCoJeste..

2) varianta 2, je že je najak cipatě utržený silentblok z příčky převodovky, což by melo za nasledek to, že by se nehybalo nic v prevodovce, ale převodovka jako celek s motorem, - prostě že by to nedrželo přes 4x silent, ale jen 3x silent a tak by to mohlo pochodovat. Proti tehle variante zase hovoří to, že bych takové poškození silentu prevodovky snad odhalil pohledem na něj...jako urvaný, nebo ohlý silent poznám, že :-)

No, udelal jsem 2 obrázky kyvky....

na obr A) je sprostá geometrie napravy, kde jedno kolo bude mit v prdeli sbihavost. auto bude tahat do strany, ale jinak pojede. Poloosa do prevodovky pujde pod blbym uhlem.

Na obrazku B) je približne muj problem, ale prehnane nakreslený. Sbihavost kol bude v poradku, jelikož uchycení naprav a sbihavost jako taková bude v poradku, auto jede rovne, netahá do stran. Mno, ale poloosy polezou do prevodovky taky pod blbym uhlem, podobně jako u blbé geometrie, takže predpokladam, že by to nemelo mit zasadni vliv.

Bavime se tady o vykrivení v řádu 1cm, což by bylo na ohlem nebo vykřiveném silentbloku....
zvětšit Vůle a Diferák??? - obrázek od LiMaK - 742 forever vložen 16.09.2009 02:20:51
upraveno 1x, naposled 16.09.2009 02:24:32
22:57:19
15.09.2009
Syny
-> LiMaK - 742 forever: Pri pruzeni te poloosa lita nahoru dolu ale i dopredu (smerem ke kufru). Jde te po kruznici jak nohavice, tak podelny rameno... BTW: Menil si i bubny?
22:52:10
15.09.2009
gabo000000 - zrušená registrace
-> LiMaK - 742 forever: neskusal si dat auto na spalky a nastartovat?

opisuje nejen elipsu ale i do stran…

to dela kolo do 30km/h?
22:47:43
15.09.2009
LiMaK - 742 forever
takže, po dlouhe době bádání mam tady jednu zahadu.

Jedná se o 4q převodovku, klasika skoda 120...

Po podzimní bouračce, když mi maník zrušil zadek,

jsem zacal pocitovat mirné házení lz kola. Tehda jsem si rekl, že to bude asi dojebaný zimák nebo rafek...Se mi to se pri velmi pomalé jízde- dojezd pred parkovanim- pohoupavalo. Pri vetsi rychlosti (tak nad 30km/hod) se vse uklidnilo a no problem. Tehda jsem to neresil, jelikož jsem si rikal, zimni guma nebo blbý rafek.

No o to vetsi zdeseni jsem zazil pri jarním prezutí na nove rafky a nove gumy. pohoupávání tu bylo opět.

V tu chvíli jsem si predstavil ohlou poloosu, což už jsem kdysi taky dokázal, takže jsem sehnal a zgenerálkoval druhou zadní nápravu (ehm, teda kyvku).

Mno, minulý týden jsem GO napravu nasadil....(nová origo poloosa,obal,ložiska,brzd y,tlumiče, pitchovinky).A k*rva dělá to zase to samé....

V prevodovce když jsem vytahl poloosu, tak sem čuměl na diferak, ložisko...od ruky tam vuli nic nemá, nic se nevikle, nic nerachotí...NIC... Tak ted mi reknete, co se v diferaku muže hybat tak, že to kvedlí s poloosou přes to klopné ložisko tak, že se kvedlí kolo...opisuje nejen elipsu ale i do stran...

Je možné, že nekde v diferaku vznika na paku nekde takova vule, že se přes ložisko v poloose tohle projevuje na kole? podotykam znova,že při bežné kontrole rukou se nic v prevodovce nehybe a ložisko je jako nove. V prevodovce samotné nic nerachtí, radit lze krasne, nic nedrhne....

takže: prevedovku mam poskladanou jinou, novou. Ale jen me zajimaji vase dedukce, co to muže delat, napadá me treba rozervanej silentblok na pricce prevodovky, ale zase, od oka vypadaj v poradku a sundavat je budu asi az za dva tydny pri vymene prevodovky....

Dalsi vec je, jestli po tej nehode nemuze byt prevodovka s motorem dejme tomu 1cm zešikma a timpadem by poloosa šla do prevodovky pod uhlem, ale todle by se podle mě vyrovnalo na kamenech...když pooosa na šutrech lítá nahoru a dolu pri propružení, tak nevidím teoreticky problem, proč by nemohla litat dopredu a dozadu, ted jako myslim že by nemel byt problem když by poloosa nešla do prevodovky presne pod pravym uhlem...(neco jak spatna sbihavost na zadku, až na to že sbihavost je Oka a prevodovka je zešikma...

Mi to silene vrtá hlavou...
Extreme Tyres