ach jo :( chresti leve zadni kolecko

prohledat
36 příspěvků (zobrazeno 1 až 36) od 02.07.2009 do 15.07.2009, založil/a ReMY105
řadit dle data
21:45:19
15.07.2009
Syny
-> Kočislav: No cesky jsou ZKL a Pilot105 by mohl vypravet o presnosti. Tomu se dokonce stalo ze lozisko na poloosu nasunul a jeste melo vuli... Takze tohle bych videl jako tvuj problem a pak to ma za nasledek presne to co popisujes... Poloosa cestuje v lozisku a z jedny strany ma doraz krouzek a z druhy strany ma doraz doraz kamenu v unaseci v prevodovce... Takze byt tebou opravdu buben stahnu, sundam vicko a zkontroluju jak moc dobre je lozisko na poloose nalisovane...
20:30:56
15.07.2009
Kočislav
-> Syny: Na opětovnou rozborku už teď bohužel asi nebude čas. Co se týče toho domku na ložisko, ty čtyři šrouby byly opticky tak jak mají být, utažené, zaprašené, zašlé, takže nebyl ani zjevný důvod k tomu, aby se to ložisko pohybovalo. Ložisko jako takové je měněné, má najeto asi 30 000km, vím, že jsem na to kupoval tenkrát nějaké české a nehučí.
upraveno 1x, naposled 15.07.2009 20:31:46
18:56:10
15.07.2009
Syny
-> Kočislav: To zalezi na stavu poloosy. Vule se tam vyklape urcite pokud to lita mezi poloosou a loziskem. A casem se muze stat ze praskne. Otazkou je jak moc je kde problem. Litat muze poloosa i s loziskem v domku. Kdzy je domek povolenej nebo je nejak (pro me nezamo jak podleanej), tak muze. To uz sem taky videl, ale to je asi spis vzacny pripad a pochybuju, ze by to slo o 1,5cm... Zase se mi zda ale divny, ze by ta poloosa takhle moc litala v tom lozisku a slo za to tahat jen rukou... No kazdoapdne pokud mas cas, shod buben, povol domecek loziska a mrkni na to... Budes pak o dost chytrejsi... Muze byt v riti i to lozisko, ale to by pak muselo i hucet a zase by se to hybalo v radech mm a ne centimetr a neco...
18:17:45
15.07.2009
Kočislav
Škoda že jsem to nenatočil na foťák. Skutečně to šlo posouvat o o 1-1,5 cm a to celkem volně rukou. Dvěma prsty jsem trochu zabral a už to bylo. Ještě mě napadá, není nějaká možnost, že by se ložisko pohybovalo v tom svém domečku i s poloosou?

Jinak jsem nad tím pořád přemýšlel, ani jsem včera nemohl usnout a je fakt, že se mi zdá logické, že pokud je mezi poloosou a ložiskem vůle, je to špatné už jen kvůli případným otřesům které povedou k dalšímu vymílání poloosy. Otázkou je, jestli hrozí skutečně jen to, že se po pár kilometrech vrátí ta vůle co tam byla předtím, nebo jestli je reálná hrozba odpadnutí kola. Potřeboval bych to auto příští týden naložit, zapojit přívěs a jezdit po Šumavě.
09:24:57
15.07.2009
Syny
-> Eidy: No ja jo, protoze pak tad kazdej rika, jak padaj kola... Ale pricina je presne tady... 4
00:06:00
15.07.2009
Eidy
-> Syny: Já bych to tak nedramatizoval. 4
23:12:19
14.07.2009
Syny
-> minno: A nebo je v prdeli ta poloosa a lozisko :)
23:11:44
14.07.2009
minno
-> Syny: no tak možno je to mocný chlap so silou podobnou sile lisu :)
23:09:08
14.07.2009
Syny
-> minno: pokud vytahnul poloosu o 1,5cm rukou?
23:07:00
14.07.2009
minno
-> Syny: no ano ale zas tak volne to lozisko na tej polose nezvykne byvat aby sa v nom pretacalo :) to by to lozisko muselo byt pekne pridrete :)
22:47:20
14.07.2009
Syny
-> minno: No ale pokud neni lozisko nalisovany na poloose tak jak ma, tak hrozi to, ze se bude poloosa v lozisku protacet az praskne 4 Proto se lozisko na poloosu lisuje. Je sice pekny, ze po utazeni mu to nebeha axialne, ale to lozisko proste neni na poloose nalisovany... Takze ted veskerou zatez v aksialnim smeru nechyta lozisko, ale opernej krouzek, kterej se tim spis posune zas a opet tam udela vuli a tak to pujde dal a dal, dokud se to cely neposere, neupadne a nerozbije :) To lozisko (ac je radialni) zamezuje pohybu i v axialnim smeru, ale podminkou je, ze je nalisovany na hrideli nepohyblive...
upraveno 1x, naposled 14.07.2009 22:48:36
19:59:13
14.07.2009
Kočislav
-> minno: Bubny jsou měněné. Najeto asi 30 000 km, 4 roky. Co se týče toho zabroušení, trochu mě od další rozborky odrazuje to, že už ted tam mám 3 podložky, což je max. předpokládaný počet a musel bych pak vyndavat celou poloosu, abych přelisoval opěrný kroužek.
19:42:17
14.07.2009
minno
-> Kočislav: a bubny máš aké? pôvodné alebo už menené? každopádne by som ti ešte odporučil naniesť na kužele brúsnu pastu (napr. určenú na zabrusovanie ventilov) a zabrúsiť ich spolu s bubnami, aby tie bubny na tých kuželoch sedeli 100%.
19:37:59
14.07.2009
Kočislav
-> minno: OK, díky za uklidňující názor. Co se týče dosedací plochy nějaké větší zjevné poškození tam není, i když mi ten kužel přijde jakoby lehounce sedřený. Očistil jsem ho, buben je relativně nový, taky jsem tam žádné poškození nenašel, tak počkám kdyžtak ještě na další zkušenosti ostatních a pomalu to rozjezdím.

Mimochodem, jaká je zkušenost těch, kterým už kolo upadlo? Lze odpadnutí předvídat těsně předtím, než se tak stane? Třeba nějaké typické zvuky apod.? Myslím, že největší riziko odlomení je právě za stavu, kdy se buben na poloose klepe, což vydává na nerovnostech ten kovově dunivý zvuk, ale je možné i to, že se to šmikne z ničehonic?
18:46:56
14.07.2009
minno
-> Kočislav: syny ti to trochu zle / nezrozumiteľne napísal....pokiaľ ti ide hýbať poloosou v axiálnom smere pri zhodenom bubne, tento stav spôsobuje JEDINE to, že máš už vymačkanú / trochu vychodenú poloosu v mieste ako je nahodené (nalisované) ložisko....K tomuto stavu došlo práve kvôli tomu, že časom sa posunul nákružok za ložiskom (čiže aj celé ložisko) dozadu, medzi bubnom a ložiskom vznikla vôľa (ktorú si už teraz vymedzil podložkami) a aj napriek tomu, že ložisko bolo na poloose prvotne pevne nalisované, vďake tej vôli začalo ložisko po poloose cestovať (presnejšie povedané poloosa v ložisku), tým sa to uloženie vychodilo a teraz je ložisko na tej poloose voľnejšie. Keď nahodíš bubon aj s tými podložkami tam už však vôľa nie je a to je hlavné. To, že je ložisko na poloose trochu voľnejšie v axiálnom smere to ničomu v tomto prípade nevadí, zvykne to tak mať väčšina škodoviek, na ktorých sa už časom posunul nákružok4 Aj ja som to tak mal, na jednej starej poloose bolo ložisko napevno, na druhej šlo vybrať rukou.... Ložisko samotné sa v uložení hýbať nemá kde, pohyb poloosy si zas už vyriešil vymedzovacími podložkami....Pokiaľ už nie je tá poloosa po tom jazdení s takou veľkou vôľou unavená materiálovo, kužeľové styčné plochy spolu s bubnom sú v poriadku, nie je sa čoho báť....
upraveno 2x, naposled 14.07.2009 18:49:08
18:18:40
14.07.2009
Kočislav
-> Syny: -> petr s: Áha, tušil jsem to. Takže jestli to chápu správně, je poloosa zralá na výměnu a závadu jsem v podstatě neodstranil, protože odlomení poloosy a upadnutí kola hrozí stejně.

Lze nějak určit příčinu? U toho kola bylo asi před 4 roky a 30 000km měněno ložisko, ale zřejmě za prvovýrobní. Lze to přičítat původnosti a běžnému opotřebení poloosy?
21:14:21
13.07.2009
petr s
-> Kočislav: To bude vydřená poloosa u ložiska
21:08:05
13.07.2009
Syny
-> Kočislav: neni to v poradku... Ta poloosa se nesmi hnout ani bez bubnu... Pokud s tim nejde hejbat kdyz tam je buben, tak to je tim, ze se buben opre o stit... Pokud tam mas lozisko, tak to zamezuje posuvu poloosy - z jedny strany nohavice a z druhy vicko...
19:00:47
13.07.2009
Kočislav
Využiju tohoto tématu k dotazu: známý měl na kyvce vůli u LZ kola - charakteristické dunivé zvuky, axiální vůle cca 5-7 mm, při zhoršujícím se stavu se na to najezdilo cca ještě 1 500km.

Tak jsem stáhl buben, postupně přidával vymezovací podložky, když jsem tam dal třetí a buben dotáhl, už byla vůle konečně neznatelná. V průběhu toho, co jsem měl buben dole, jsem zkoušel s poloosou axiálně hýbat jen tak a směrem z a do diferenciálu měla vůli cca 1,5 cm.

To mě nijak neznepokojilo, protože jsem přepdpokládal, že rozhodující je to, aby tam nebyla vůle při nasazeném bubnu - poloosa a buben se k sobě přitáhnou. Zpětně jsem si ale uvědomil, zda je v pořádku, že bylo možno s poloosou takto pohybovat, když je na ní nalisované ložisko. Už si nevybavím, jestli se ložisko posouvalo s poloosou, nebo na ní bylo volně a hýbala se jen poloosa. Pak bych ale viděl jako závadu to, že ložisko není na poloose pevně.

Každopádně vůli se podařilo vymezit, zvuky jsou taky pryč, zkušební jízda cca 20 km - vše OK. Jen bych teda potřeboval uklidnit, že je pohyb poloosy bez nasazeného bubnu v pořádku. Dík.
22:59:58
06.07.2009
milox
Nech mi ta moja vydrzi este aspon 10km smerom na srotovisko 7 . Bude mi jej luto ale za to co som do nej vrazel a este by som mal vrazit mam Bugatti. Alebo ju predam na diely a kupim si JAWU 350 a bude klud.
22:37:08
05.07.2009
MOLSO
-> milox: ked som zlozil svoju zadnu napravu na aute tolko krat som sundaval bubny ze som vo finale zabudol dat na jednu stranu klinok do dražky poloos sa zahryzla s bubnom a parkrat sa to v sebe pootočilo ... ja som to len dotahoval a jazdil som na tom normalnea mozem byt rad ze to ten matroš zniesol a mne dakde v zatačke neuletelo koleso. KEd som po 300 km išiel preventivne stiahnut bubon a skontrolovat vnutro pod bubnom nechcel ist ani za tu mater dole ten bubon .... a zrazu začal ist ale musel som ho stahovakom stiahnut.... ked som videl tu poloos nebolo mi všetko jedno ... v tom momente som odstavil auto na zimny spanok a zacal robit tu zadnu polnapravu nanovo. s brzdami a napravami nie je sranda ide o život 4
22:25:09
05.07.2009
milox
No a skodovka je uz zrela do srotu 10 . Dal som ju na zdvihak a stahujem bubon originalnym stahovakom. A neslo to. Aj som trestel po tom poriadne az som sa bal ze tam poserem nieco ine. A zrazu silny rachot a skoro spadla zo zdvihaku. Prasklo prehrdzavene rameno co drzi koleso a ohlo sa 10 . Ani sa necudujem ved som ju kupil za 10 € celu na take docasne vozenie a uz prisiel jej cas. Naraz na nej komplet zacali odchadzat brzdy. Jedno som opravil a pokazilo sa zas druhe a stale dookola. A teraz toto 10
17:34:29
05.07.2009
peti
-> milox: jak pise Molso, ked nevies v akom stave je kuzel a bubon a sam si si to nerobil tak to tazko povedat, mozno to vyrzi aj extremy , ale moze to rupnut aj na normalnej ceste, a kedze to bubny niejdu dole tak prepokladam ze kuzelove plochy su znicne a pnutim sa ten spoj namaha, takze to moze rupnut8

ked mas origo stahovak, takto skusk predsa len stiahnut, maticu natoc opacne abysa neznicil zavit a dobre dotiahny stahovak a poriadnu ranu kladivom, aj viackrat4
14:49:53
05.07.2009
MOLSO
-> milox: to ti nikto nezaruci 4
14:44:26
05.07.2009
milox
-> peti: A mozem sa na tom vozit? Myslim normalne vozit a nerobit hovadiny. Neodleti mi za jazdy koleso alebo nesprieci mi ho nejako? Lebo to bol pruser 3
11:30:39
04.07.2009
peti
-> milox: nj stym bubnom to poznam, ani mne nesiel jeden dole, a le nakonec som ho vytiahol aj s polosou a loziskom, som vzadu odpilil unasac, a teraz som ho nakonec stiahol po totalnom rozpileni bubna a bol veru neuveritelne kusnuty na poloos ,, takisto mam origo stahova, a mal som aj ten maly buchaci, nepomohlo absolutne nic , stym vrzganim si myslym ze to bude volaco s brzdami, lebo kedze bubon dole nejde tak vola na kuzeli nebude4
23:50:14
03.07.2009
ReMY105
tak dneska jsem sundal kolecko stahl buben kdyz jsem povoloval matici na bubnu tak stahovakem uplne lehounce a buben byl dole takze byl povoleny buben tak jsem to vyklepal vycistil a dotahl jak jen to slo zajistil. kolecko uz ani nepipne :)) dik za rady jeste ze vas tady mam :)
upraveno 2x, naposled 03.07.2009 23:51:51
23:34:32
03.07.2009
milox
Ale ten bubon nesiel stiahnut ani pred tym ako sa toto stalo. Nevozim sa zas nejako brutalne (ale hodiny na blate si neodpustim 1 ). Ten od koho som ju kupil sa o nu vobec nestaral. Niekolko mesiacov sa vozil na 3 valce lebo bol lenivy pozret sviecky....ale to je ina tema. Nejde stiahnut ani jeden bubon. Asi uz bude taky zodraty z vnutra ze su vnom zaseknute paktne... moj nazor.

Co teda moze byt z tym? Myslim z tym praskanim, vrzganim.
22:44:55
03.07.2009
Matthes, záškodník z TechWebu
-> milox: 3 Chudak auto, komu se dostalo do ruk 176 No asi mate kouslej buben s poloosou, ze to nejde sundat.
upraveno 1x, naposled 03.07.2009 22:45:09
22:41:00
03.07.2009
milox
Ja ma tiez podobny problem. v zadnom pravom kolese mi stale nieco vrzga. Kazdu otacku kolesa to zavrzga. Ked idem do zatacky ked nieje to koleso zatazene tak nevrzga. Zacalo mi to robit po jednom odpichu v zakture na drift (ako chalani mame skodovku na vozenie sa do pola). Budon stiahnut nejde ani originalnym stahovakom takze nemozem pozret ci to je bubon alebo poloos. A to vrzganie je take silne ze sa ludia po mne pozeraju na ulici a ide ten zvuk tak zostredu kolesa. Co to je?
18:13:41
03.07.2009
Kočislav
...je pravda, že vyloženě chrastivý zvuk vydávaly takové ty černé poklice pokrývající celou plochu disku, s nápisem Škoda.
10:59:02
03.07.2009
Tommyk
poklice? 4 3
10:07:19
03.07.2009
doly120
Taky nám to dělalo na jedné škodovce... sundej buben,vyklepni ten prách co v tom je a dotáhni to pořádně. (ale nestrhni závit) a bude to zas ok.
23:29:28
02.07.2009
Syny
Ehm... Neslo by bliz specifikovat "neco se rozchrestilo" ?
22:03:24
02.07.2009
FMsedan
zkus zkontrolovat věci v bubnu mě tam například spadlo obložení a začlo to chrastit nebo můžeš mít povolenej buben
21:43:42
02.07.2009
ReMY105
poradi mi nekdo ? nejak se mi rozchrestilo zadni kolo (leve) mam podezreni na lozisko nebo na neco uvolneneho v bubnu mam kyvadlovku :( diky za radu 10
Extreme Tyres