Chlazení motoru, je nějaké řešení ?

prohledat
14 příspěvků (zobrazeno 1 až 14) od 08.11.2008 do 15.11.2008, založil/a OndraST
řadit dle data
11:44:15
15.11.2008
ventYl
no, mne sa pri odvzdusnovani osvedcil takyto postup:
nalejem napln do tej miery, nez mi nezostane hladina v expanzke niekde medzi min a max.

potom pomackam vsetky hadice, teda tu pod vodnou pumpou aj tu od termostatu dopredu. trocha to zazblnka a hladina este trocha padne. potom rukou pozdvihnem hadicku od termostatu k expanzke, to si to obvykle este odgrgne a zasa klesne hladina. dolejem dalsiu vodu a hor sa na mackanie hadic vpredu okolo chladica.

pri tom mackani sa prudom vody pretlaci este nejaka ta bublina, co tam ostala.

za odvzdusneny stojaci motor povazujem taky, na ktorom pri mackani spodnej hadice je pocut cvakanie zavazicka na odvzdusnovacej dierke v termostate.

potom motor nastartujem a otvorim kurenie, odvzdusnovak, necham zohriat a vypustim zvysok vzduchu z kurenia a hornej casti chladica cez predny odvzdusnovak.
09:06:42
10.11.2008
Jakub M.
-> ventYl:
tak tak, přesně tak.. ta hadice nesmí být prověšená, musí být průchozí - setkal jsem se už i se zanešenou... jinak, nedávno mám rekonstruovaný chladící systém a v nové expanzce je vidět jak to hadicí od termostatu pruce proudí voda právě do expanzky...
08:35:31
10.11.2008
Wolfino
V dnesni dobe i znackovy termostat nemusi byt znackou kvality. Jeste pred pul rokem jsem tu resil varici 130ku kvuli novemu vadnemu termostatu zn. Wahler. Ale jinak jak rikaji kluci , havne to poradne odvzdusnit. Podivej se jeste jestli nemas ucpanou propojku mezi trubkama topeni. (Vpravo vzadu u palivove pumpy) Kdyby uz ani to nepomohlo, tak termostat ven a zkouset bez nej. Co vicko? Opravdu tesni? I nove muze byt naprd.
20:12:01
09.11.2008
OndraST
-> Kuladmin: Dík, tak zejtra na to kouknu.1
18:02:39
09.11.2008
Kuladmin
-> OndraST: O tu mezi expanzkou a vickem termostatu. Kdyz je moc dlouha a je za ni provesena na hadice k posilovaci a tudis je jeji prostredek niz jak samotnej termostat tak tam visi vzduchova bublina.
17:55:51
09.11.2008
OndraST
ventYl 09.11.08 11:31:50 napsal: Pri odvdzusnovani si treba overit, ze prehyb hadicky od termostatu do expanzky (ta taka tenka, na ktoru radi ludia vesaju cez rychlostahovacky hadicu podtlaku do posilovaca) NIE JE. V opacnom pripade sa termostat neodvzdusni.

Nějak nechápu o jakou hadici jde.
11:31:50
09.11.2008
ventYl
Pri odvdzusnovani si treba overit, ze prehyb hadicky od termostatu do expanzky (ta taka tenka, na ktoru radi ludia vesaju cez rychlostahovacky hadicu podtlaku do posilovaca) NIE JE. V opacnom pripade sa termostat neodvzdusni.

Pri odvzdusnovani je proste najlepsie mat auto v rovine. Tak sa odvzdusnovaci postup vymyslal, tak sa ma robit.

A posledna vec. Ked si mal hlavu dole, sledoval si okolie vloziek, ci tam nahodou za 4. vlozkou nemas kamen? Ten zvykne byt dovodom uplne nepochopitelneho varenia.
09:40:17
09.11.2008
Kočislav
-> OndraST: Čumák spíš nahoru. A právě že je ten termostat nový, tak je ještě neprověřený...4 ...zkusil bych ho fakt vyměnit za nějaký, o kterém víš, že funguje tak jak má.
08:35:46
09.11.2008
OndraST
-> Kočislav: Tak dneska zkusím naposled asi po čtvrtý auto odvzdušnit.
No a co se týče, tak termostat je tam značky Wahler a je zánovní jak jsem psal níže.

Jinak se zeptám, jak nejlépe odvzdušnit auto, na rovině, nebo auto zaparkovat na kopci čumákem dolů. ?
22:49:15
08.11.2008
alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí)
Chyba bude v konstrukcii, treba to prerobit ako na kile a erke, tam problemy nebyvaju 3 3 3
21:07:13
08.11.2008
Kočislav
Já bych v tom žádnou velkou závadu nehledal. Zkusil bych to znova důkladně odvzdušnit, pokud by to nepomohlo, zkusil bych vyměnit termostat, pokudmožno za nějaký jetý - odzkoušený, o kterém víš, že reguluje plynule. Některé termostaty totiž otvírají dost pozdě, což má právě ten efekt, že se teplota dostane až někam ke 100°C i více, až pak termostat otevře a teplota rázem spadne na cca 65°C. To se opakuje třeba třikrát než se teplota ustálí a pohyby teploty se již pohybují v užším rozmezí.
20:24:35
08.11.2008
OndraST
-> Nwkt: Jediný co jsem neudělal, bylo nechat si natlakovat hlavu, zda není prasklá.
20:22:06
08.11.2008
Nwkt
A přesahy vložek jste kontrolovali?
20:21:06
08.11.2008
OndraST
Už nevím jak dál, potřebuji poradit.
Již po druhé se mě stalo, že na budíku došplhala rafika do 100stupnů, vždy následovalo chlístnutí vody, přes víčko expanzní nádobky do motorového prostoru, a během několika vteřin se teplota vrátila do normálu.
Hledal jsem závadu ve víčku, ale asi to nebude to pravé.
Na motoru bylo vyměněno těsnění pod hlavou, hlava byla srovnána, vyměněn termostat, nějaké hadice, přesponkováno, nová expanzní nádobka, nové víčko.
Jinak auto, má od výměny najeto zhruba 200km.
Extreme Tyres