-> alfik: Mno, ovšem otázka zní jak definovat to "neprimeraně" ve spojení "neprimerane znizena trvanlivost motora a pohanacej sustavy"
-> crambery: Ten obmedzovač se jmenuje aerodynamickej odpor, kterej už při těch 120-130km/hod (tachometrově 145 :) a lehce krabicoidních proporcích platformy 742 spolehlivě zamává s 33kW (když byl novej :) motorem. Můžu tě ubezpečit, že s naprosto stejným HW jsem na rovině víc nevytáh. Z dálničního kopce se pak dá řítit třeba 160 tacho, ale to je nefér :)
U "běžně" opotřebenejch motorů shades (100tkm +, ale spíš víc) je dálniční tempo, navzdory proklamacím o max. konstrukční rychlosti, spolehlivým katalyzátorem destrukce.
Můj stoprd začal pravidelně okoušet dálnici někde kolem 120tkm, kdy měl minimální spotřebu oleje a na 150tkm už z něj byla olejnička co si řekla 1l oleje na 1000 a v terminální fázi, kolem 180tkm, jsem to už radši nepočítal, klikovku jsem odvzdušňoval do luftu, protože by to hned zamastilo airfiltr a pokorně jsem doléval M6AD v hodně pravidelných intervalech :)