spotreba lpg u favorita

prohledat
29 příspěvků (zobrazeno 1 až 29) od 12.01.2008 do 20.01.2008, založil/a Enginer
řadit dle data
21:02:45
20.01.2008
King
-> Slavek: No dobrá, s tím řachnutím ve vejfuku se to stává vyjímečně u to ještě jenom u benálu. Trvám ovšem na tom, že při brždění motorem motor saje kolem uzavřených klapek (v případě shade) poměrně dost vzduchu - rozhodně víc, než na volnoběh, a to adekvátně zvětšuje podtlak v oblasti mixu. Výsledkem je větší spotřeba LPG při brždění motorem, než na volnoběh samotnej. Servo na hadici k mixu to může maximálně dokorigovat na lambda=1.
DGI je pokud se nepletu Direct Gas Injection - třeba Autogas to inzeruje jako vícebodový vstřikování plynu. Rozšířenější je pravděpodobně sekvenční vstřik SGI 4

Ale z jinýho soudku, když u tě tu máme :). Jakej je důvod toho, aby se na BRC štelovala směs s maximálně zašroubovaným "ručním" šroubkem?
Já jsem si totiž doteď myslel, že je to lepší dělat se šroubem povoleným cca do půlky, pak to hrubě nastavit imbusem a pak mám na tom malým šroubu možnost korigovat jemně bohatost volnoběhu otáčením na obě strany. To jaksi při úplně zavřeným šroubu nejde. Jak to teda je?
Jde mi o to, že BRC (AT90E) jsem koupil až teď s filckou, tak sbírám zkušenosti :)
20:41:38
19.01.2008
WGeorge
-> Slavek: JJ kola tam mam spravny. Je mi divny, ze jsem si toho za 3/4roku nevsiml, ale asi se to proste ztrati v tech kilometrech co najezdim. Jinak pokud bych to prepocetl o tech 10% min, tak jsem neco mezi 9-10 litry a to by uz docela slo,vzhledem k tomu, ze je zdim dost v 5ti a s plnym kufrem. Jen mi vrta hlavou cim to muze bejt, musism to poradne zkouknout, treba jestli nechyby jeden zoubek v tom pocitadle :(
20:23:58
19.01.2008
Slavek
-> WGeorge: No ale kola vypadají jako správný na fotce tvého auta,tak kde by se vzalo 10% chyba počítadla km?4 Ale jestli je to tak,tak to zas máš krásně nízkou tu spotřebu6 6 6
15:45:27
19.01.2008
WGeorge
Asi to hold pri brzdeni motorem cpe do vstriku volnobeznou smes, protoze to odpojovani paliva by se muselo resit nejspis tim elektroventilem a to urcite nebude. Jinak dnes jsem prisel na dalsi vec, ktera mi asi zvysuje spotrebu- zjistil jsem ze mi pocitadlo kilometru ukazuje o cca 10% min nez ve skutecnosti ujedu. 3 Jeste to ale musim poradne premerit.
15:43:02
19.01.2008
Slavek
-> King: Už je to prostě tak4 Při brzdění motorem jde do válců stále určité množství plynu.Ale je minimální,to ano.Ale nemůže řachnout ve vejfuku,protože je zavřená škrtící klapka přece,tak i vzduchu je málo,tudíž se nejedná o chudou směs.Malé množství směsi a chudá směs nejni totéž4 Jistě že by bylo ideální,kdyby do motoru nešla při brzdění ani kapka,ale to klasický systém prostě neumí.Umí to SGI,to je vstřikování plynu kde jsou vstřikovače ovládaný tak jako u benzínu.DGI nejni vstřikování plynu,ale zřejmě při brzdění motorem to taky přívod na nízkotlaké části uzavře,v tom s tebou souhlasim6
12:54:32
19.01.2008
King
-> Slavek: "...Při brzdění motorem to nevypíná nic,jen to servem udržuje optimální bohatost.Což ale neznamená že ho jen prostě zavře...."

Ale,ale :) A co je to ta optimální bohatost, jestli se smím zeptat?4 Jediná optimální bohatost v režimu brždění motorem je totiž taková, kdy do motoru nejde ani kapka paliva. Pokud se tam toho přece jenom trošku dostane, pak chudá směs se nedá zapálit, takže je jenom bez užitku vyfouknutá vejfukem (popř. se může hromadit ve vejfuku a ve vhodnej okamžik efektně řachnout :) Prostě pochybuju, že podtlakový systémy byť s korekcí podle lambdy nemrhaj plyn při brždění motorem stejně jako obyč. podtlaky nebo jako auta na benál s karbem. Tuhle spořící fíčuru bych viděl jako 100pct funkční až u DGI.
11:19:59
19.01.2008
Slavek
-> King: Tak sem do toho zamotanej..Mi to docvaklo jak jsem psel že i Lovato má jehlu na jemné nastavení..Samozřejmě že i u BRC je jehla na JEMNÉ nastavení.Tak se omlouvam,v přízpěvku z 16.1. sem to napsal opačně,ale myšleno to bylo samozřejmě dobře4 Tak asi proto tě zajímalo jak to vlastně myslim..Sorry,máš pravdu,tedy jako s těma šroubama136 136
11:08:21
19.01.2008
Slavek
-> King: Při brzdění motorem to nevypíná nic,jen to servem udržuje optimální bohatost.Což ale neznamená že ho jen prostě zavře..4 Co se týče seřizovacích šroubů tak žádný z nich neslouží k "přidání"nebo&q uot;ubrání"počtu otáček na volnoběh,jsou jen na seřízení bohatosti na volnoběh.No,v praxi se ten ruční(s jehlou)většinou zatahne a veškeré seřizování se dělá tim imbusem.4 Jinak u reduktoru Lovato je i "jemné"nastavov ání jehlou..Ale taky se většinou uzavře nadoraz a seřizuje se jen tim plastovym šroubem3
09:43:15
19.01.2008
King
-> Slavek: Na ten drát k ke snímání
polohy klapky se teda ještě musím kouknout, to mi asi uteklo, ale můžeš mi teda popsat, jak se teda ŘJ LPG zachová v režimu LPG? Vypne napájení blokovacího elektromagnetu? Nebo stáhne servo do max. zaškrcení? Já bych to spíš viděl, že je to jenom signál, že jde o volnoběh. Pokud benzínová ŘJ odpojuje při brždění motorem vstřiky (spotřeba 0/100) a LPG ŘJ se jenom snaží spotřebu snížit, pak při brždění motorem na lpg bude spotřeba lpg vždycky větší. V některých režimech jízdy se dá úplným odpojením paliva při brždění motorem ušetřit 10-20pct paliva.
K těm šroubům - do dneška jsem žil v tom, že šroub na imbus je analogií "ručního" šroubu u Lovata tzn. nastavení předpětí 2. membrány čili dtto nastavení volnoběhu, ale hrubě (a jemný nastavení tam není). BRC "ruční" jehla je, jak píšeš, obtok ventilu 2. stupně pro nastavení volnoběhu, ale pro JEMNÝ nastavení. Pokud se nepletu, pak poměrně nepatrnej pohyb imbusovým štelovákem rozhazuje volnoběžný otáčky dost zásadně (hrubě) a ručním vroubkovaným šroubkem se dá udělat několik půlotáček a motor pořád drží volnoběh4
22:46:52
18.01.2008
Tom.t - malej ale vychcanej překupníček
motor š120ls lpg landi renzo
850km (náchod-svitavy.brno-brat islava-košice) priemer 10,5l lpg/100km s plným prívesom (4xmotor, 2x vlečka + 5Q, predná náprava atd)3 a to sa mi zdalo ze to žere nejak moc 40
zvětšit spotreba lpg u favorita - obrázek od Tom.t - malej ale vychcanej překupníček vložen 18.01.2008 22:46:52
22:11:24
18.01.2008
Slavek
-> WGeorge: No jasně,ř.j. LPG používá signál TPS(poloha škrticí klapky) pro řízení bohatosti.Krom toho ještě musí mít signál od snímače otáček a signál lambdy.Na základě těchto všech "informací" ta ř.j. reguluje prostřednictvim servoventilu bohatost.Ale nezavírá uplně při brzdění motorem,to zas ne.Ale prostě se to "stará"o to aby byla vždy optimální ve všech režimech jízdy,tedy i při brzdění motorem.Takže to brzdění motorem v žádném případě nemůže zvyšovat spotřebu...24
14:23:04
18.01.2008
WGeorge
-> King: Tak jsem dneska na to koukal a normalne mi jde jeden kablik ke snimaci polohy ty klapky a pak do ř.j. plynu. Proto bych asi řekl, že to to palivo odpojuje a tim padem má brždění motorem smyl nejen na šetření brzb, ale i na spotřebu paliva(i když je to asi stejně zanedbatelné množtví)
23:49:59
16.01.2008
Slavek
-> King: Ten vroubkovanej šroub je "jehla"jako bývá v karburátorech a je to obtok plynu při volnoběhu.V podstatě slouží pro hrubé seřízení volnoběhu.Logický by samozřejmě bylo kdyby na to hrubé nastvení sloužil ten imbus a na jemné ten vrobkovanej,ale holt je to italský..3
23:43:07
16.01.2008
Slavek
-> WGeorge: Zvětšení předstihu by asi možná při provozu na LPG určité zanedbatelné zlepšení přineslo,ale zas by to určitě zhoršilo benzín..A těď si nejsem jistej,ale mam pocit,že u BMM se asi předstih ani měnit nedá..Jeho hodnotu a regulaci podle otáček určuje ř.j. ..
15:58:53
16.01.2008
King
-> WGeorge: BRC na BMM má samozřejmě škrtící servo, ale i tak se na škrťáku nastavuje max. průtok. Ta elektronika dotahuje lambdu na 1 jenom v urcitým rozsahu nastavení.
Krk na to nevsadím, ale tyhle levnější podtlakový systémy (byť s elektronikou pro řízení reduktoru podle lambdy) fíčurou zastavovaní LPG při brždění motorem nevládnou. Na to by potřebovala ŘJ LPG kromě signálu o otáčkách i signál dorazu škrtící klapky ten se ale pokud vím do ŘJ LPG nezapojuje. Pokud je to jinak, budu jedině rád, protože služeb
provozní brzdy používám taky velmi nerad :)
Výpisy z emisí bejvaj vždycky pěkný na pohled4
Je to ale jenom nepatrnej zlomek všech možných režimů činnosti motoru a navíc jsou to režimy, který se za jízdy skoro neuplatňujou. Hodnoty změřený na brzdě a hlavně v přechodovejch režimech by už asi nebyly tak impozantní.
15:01:42
16.01.2008
WGeorge
-> King: To nastaveni na hadici od Mixu nevim kdyz je to BMM, tak to je rizeny nejakym servem ne? Zvetsenej predstih nevim jestli si troufnu aby to nerozhodilo startovani na benzin. Jako rikas ze u lpg je pri brzdeni motorem vetsi spotreba nez pri volnobehu? Jsem myslel, ze pokud je tam ta řj. tak ta by mela preci odpojit privod paliva pokud neni seslapnutej plyn a otacky jsou vyssi jak asi 1500. Tohle by me docela zajimalo jak to teda je. Jasny, ze u karbce to nema moc smysl, tam je ta spotreba na volnobeh mensi8

-> Slavek: Tu lambdu zkusim zmerit, ale myslim ze to tim nebude, protoze svicky maj normalni barvu, a kdyby to bylo moc bohaty, tak je to poznat na emisich ne? Jsem byl minulej tejden a tady jsou hodnoty:

par | pred zakl. | pred. alter.| namer. zakl | namer alter|
Ot. | 750-850 | 750-850|820 | 780 |
CO | 0,5 | 0,5 |0,044| 0,005|

Zvysene:
Ot. | 2500-2800 | 2500-2800|2650 | 2680 |
CO | 0,3 | 0,3 |0,184| 0,01|
lambda| 1+-0,03|1+-0,03| 1,001 | 1,005
13:25:44
16.01.2008
King
-> Slavek: Rád se nechám poučit, ale když je ten imbus na volnoběh, k čemu pak slouží ten jeho vroubkovanej brácha? :)
23:17:56
15.01.2008
Slavek
-> WGeorge: Zkus změřit napětí lamda sondy při běhu na benzín a stejně se to musí chovat i na LPG.Musí to napětí pravidelně kolísat zhruba mezi 0 a 1V,to znamená 0-1-0-1-0-1-0 atd.Pokud je ve zvýšených otáčkách napětí setrvávající kolem 1V,je to bohatý tak přivři škrťák,pokud je spíše k nula V,je to chudý,pootevři škrťák.To samé platí na volnoběhu,tím se"hejbá" imbusovym mosaznym šroubem na reduktoru pod tim vroubkovanym šroubem.Doprava se ochuzuje,doleva obohacuje.A kdyby se nedařilo,tak se ti na to mrknu1
11:53:57
15.01.2008
King
-> WGeorge: Tak ta váha navíc samozřejmě svoji roli hraje - zlý jazykové tvrdí, že zbytečných 100kg navíc je asi o 0,5l vyšší spotřeba.
Další decky lpg by šly asi ušetřit nastavením škrťáku na hadici k mixu. Něco zlepší i vyšší zákl. předstih na lpg (nezmiňuješ to, ale na BMM malinko problém). Určitě by pomohlo, kdybys z tu 40kW vydechlinu malinko přiblížil pořádnýmu motoru snížením hlavy - pro LPG je kompresní poměr 8,8 nevhodně malej a snižuje to účinnost.
Brždění motorem za každou cenu je na lpg kontraproduktivní, protože při něm je spotřeba lpg vyšší než na volnoběh (platí pro běžný podtlakový systémy), takže v dlouhých táhlých klesáních se vyhození kvaltu vyplatí. Manželka jezdí naší feldou BMM (dtto to samý) do práce (17km přískoky) se spotřebou 8,5-9 a na dlouhejch trasách s taťkou za volantem si to sosne mezi 7-8l. Motor je bědným stavu a BRC je tam 10let...
11:37:19
15.01.2008
WGeorge
A nemate nekdo nejaky napady jak tu spotrebu snizit? Mam formana BMM 40kw system BRC řj Bingo a jsem neco kolem 10-11l a to vetsinou jezdim trasy nad 60km mimo mesto. Ve meste skoro nejezdim. Motor je v dobry kondici olej nezere. Svicky (brisk obyc) menim po cca 15k, kabely novy ventily serizuju, brzdim motorem nad 3k5 ot/min jedu vyjmecne, gumy mam na 2.2, klapku v sani vydanou a diru zaslepenou(to pomohlo snizit spotrebu cca o 0,5l), vduchovej filtr menim a montaz je necelej rok stara. Pravda ze teda dost jezdim plnej, ale nepozoruju velkej rozdil mezi tim jestli jedu prazdnej nebo plnej. Diky za kazdej napad
00:20:59
15.01.2008
Slavek
-> Majklsto: Tak to by chtělo aby do toho už někdo sáhnul4 Ale spíše taky záleží kolik mmá za sebou ujetých km.Pokud je to víc jak 60-70tis. tak by asi repase reduktoru nebyla od věci6Lovato ti solidní servis zrepasuje a seřídí v autě do 1500,-czk Tedy ale neznam ceny na Slovensku..
12:59:42
14.01.2008
Majklsto
Mne 136ka zere necelych 13 klitrov plynu,mam lovato do ktoreho nikto nepichol 10 rokov.vie niekto poradit co mamm s tym robit?
12:59:26
14.01.2008
Majklsto
Mne 136ka zere necelych 13 klitrov plynu,mam lovato do ktoreho nikto nepichol 10 rokov.vie niekto poradit co mamm s tym robit?
09:15:49
14.01.2008
King
-> Enginer: Předpokládám, že po tý generálce nastavoval někdo bohatost na LPG - tedy někdo, kdo tomu pořádně hoví (ne jenom nějakej lpg montážník), ha? :)
09:14:19
14.01.2008
King
Opět tady jako tradičně padaj cifry bez udání toho v jakým je to režimu jízdy. Tzn. rychlostní limity, poměr silnice/dálnice/město, přůměrný dýlka jízdy - bez toho
je komparace jablek s hruškama4 (sorry Apple :))
O 12l/100 na fávu se říct jedině to, že v mrazech a popojíždění s poloprohřátým motorem v řádu několika km je to akceptovatelný. Ovšem lpg se obvykle užívá u aut, který denně jezděj delší štreky, takže pak je to samozřejmě špatně. S větším podílem dálnice a města bych se spokojil s 9l a při ježdění mimo město do 8l/100. Shade s favomotorem dojížděla do Práglu (40km silnice/15km město) v celoročním průměru kolem 7l...
14:39:47
12.01.2008
Slavek
Měl sem Formana s karburátorem a jezdil za 9-11 litrů.V létě těch 9,v zimě k těm 11ti.Jestli máš v pořádku seřízení,hlavně předstih a ventily a nemáš vzducháč jak botu6 tak je možný,že je to pouze moc otevřený na tom škrticim šroubu co je na té hadici z reduktoru do směšovače.4
11:40:44
12.01.2008
black_dragons
no me taky prumerne 9-1O litsru BRC
10:17:16
12.01.2008
Apple STS Chvojkovice-Brod
8-9 l/100km, bmm 40kw, s vozejkem kolín-teplice 10.5/100km, ale je to lenoch a motor před smrtí
00:32:52
12.01.2008
Enginer
jakou máte ted v zime spotrebu lpg u favorita? já mam jeste verzi s karburátorem system lovato a ted mi to spolkne 12L lpg/100km. prijde mi to nák moc.mam otor po generálce a od tý doby mi to nák papka.tak se chci zeptat jakou máte spotrebu?
Extreme Tyres