skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Zivotnost motora
23:46:37
30.11.2007
30.11.2007

Majklsto
-> Jakub M.: myslim ze vyssi mazaci tlak dava zabrat loziskam,oni su stavane na urcitu vrstvu a tlak oleja a ked je neprimerane vyssi tak rapidne klesa ich zivitnost.nieje to z mojej hlavy ale bavil som sa s chlapikom co sa zivi vsetkym co suvisi s mazanim.(tribolog)
06:38:30
30.11.2007
30.11.2007

Jakub M.
-> Jakub M.:
pozor na zimu jsem myslel, kdy by to čerpadlo nemuselo vydržet tlak, který vznikne díky vyšší viskozitě oleje za studena(a přepouštěcí ventil, pod který jsme dali v dobré vůli podložky se jaksi nechová tak jak má - jednoduše pouští o trochu méně než by měl)
pozor na zimu jsem myslel, kdy by to čerpadlo nemuselo vydržet tlak, který vznikne díky vyšší viskozitě oleje za studena(a přepouštěcí ventil, pod který jsme dali v dobré vůli podložky se jaksi nechová tak jak má - jednoduše pouští o trochu méně než by měl)
06:32:20
30.11.2007
30.11.2007

Jakub M.
-> favo110lrs:
maže to i víc..., ale pozor! je třeba si dávat bacha a nepřehánět to s podložkama... já jsem to v LSce udělal následovně: ozubená kola čerpadla a víko se sacím košem jsem použil ze 136 (všiměte si jiného tvaru kol, nejsou na koncích zubů v ose kola zaoblené=vyšší tlak a pak jsem dal klasickou M6 podložku k přetlakovému ventilu. Výsledek? při 2500ot/min mám tlak oleje 4 atm. při ohřátém motoru... (samožřejmě že výš nevyleze, ale díky tomu že nasoupá poměrně rychle a už tak je docela dost nad hodnotou uváděnou výrobcem, jsem spokojený
)
maže to i víc..., ale pozor! je třeba si dávat bacha a nepřehánět to s podložkama... já jsem to v LSce udělal následovně: ozubená kola čerpadla a víko se sacím košem jsem použil ze 136 (všiměte si jiného tvaru kol, nejsou na koncích zubů v ose kola zaoblené=vyšší tlak a pak jsem dal klasickou M6 podložku k přetlakovému ventilu. Výsledek? při 2500ot/min mám tlak oleje 4 atm. při ohřátém motoru... (samožřejmě že výš nevyleze, ale díky tomu že nasoupá poměrně rychle a už tak je docela dost nad hodnotou uváděnou výrobcem, jsem spokojený
)20:31:55
29.11.2007
29.11.2007

favo110lrs
-> Petr105l: jj tak se to delá na závodnich motorech... mažeto kolem 5,5 at
20:20:45
29.11.2007
29.11.2007

Petr105l
-> 12MOLS: jen me to zajima. Nedokazal sem si predstavit jak to funguje :)
-> favo110lrs: to je vsechno? Snizi se tim nejak zivotnost celyho toho olejovyho aparatu nebo se proste jen zvysi tlak v mazani a tim to hasne bez nejakejch vedlejsich nasledku?
-> favo110lrs: to je vsechno? Snizi se tim nejak zivotnost celyho toho olejovyho aparatu nebo se proste jen zvysi tlak v mazani a tim to hasne bez nejakejch vedlejsich nasledku?
19:59:43
29.11.2007
29.11.2007

favo110lrs
-> Petr105l: das u saciho kose M6 maticku k perku.
19:49:47
29.11.2007
29.11.2007

MOLSO
-> Petr105l: a preco chces zvysovat tlak oleja ak sa mozem spytat ????
19:38:44
29.11.2007
29.11.2007

Petr105l
Jak se da zvysit tlak oleje? Davaji se jiny kolecka nebo ten ventil s kulickou?
Umel by mi to nekdo prosim vysvetlit :)
Umel by mi to nekdo prosim vysvetlit :)
17:23:38
29.11.2007
29.11.2007

Majklsto
-> Jakub M.: tak vidno ze sa vyznas,dakujem za vycerpavajucu odpoved
12:40:57
29.11.2007
29.11.2007

Jakub M.
mám na tohle dva příklady... motor 742.136, upraveno prvním majitelem hned po záběhu(10000km)(podotýkám
, že šlo o nově zakoupený rapid 136 rv 89) - KP: 11:1; vačka 280/280 škoda motorsport + tvrdé ventilové pružiny, upravné(zvětšené) kanály v hlavě. vyváženy ojnice, klika, vačka, odlehčený setrvačník, byl používán olej Castrol 10W-60. Takto upravený motor najezdil 120tkm od úpravy. K poruše došlo rozsypáním pístu v prosotru mezi kroužky = ztráta tlaku na na 3 válci. (pravděpodobně nedostatečně bohatá směs paliva a dlouhodobé zatížení) Druhým případem je podobně upravený motor (pouze vačka měla malé zdvihy) ale majitel znovu nevyvažoval ojnice kliku ani vačku - to zůstalo u fabrického vyvážení, setrvačník nebyl odlehčován. Olej byl používán stejný i přibližně doba úprav byla stějná (táta i jehokamarád si koupili tyto auta téměř současně - jen táta má 135GL, kde vyměnil písty sa 136) mno a motor v sedanu vydržel díky nevyvážení řádově o 40tkm méně. motor odešel na ložiskách kliky. S auty se běžně jezdilo... nebyl problém ujet Praha - Paříž cca za 16 hodin jízdy (rychlosti běžně přes 150km/h) takže to bude především o pečlivosti jak ten motor složíš. Je tam spousta aspektů, tolerančních hodnot a je to především o zkušenostech, to co spolu bude zaručeně fungovat a co se podělá ti řekně jen zkušený motorář
a to jak se k tomu motoru člověk chová? no samozřejmostí je snad budík teploty oleje, vody, tlaku oleje... já jsem tohle měl dosud v každé škodovce :) takže pokud olej nemá minimálně 60°C tak se ani nesnažím motor dlouhodobě tahat přes 3500ot/min důležité jsou výměny oleje..., spíš dříve než později (radši měním tak na 8000tkm) a nepoužívám oleje MOGUL... co ktomu říct víc? když ten motor dobře namažeš, uchladíš, tak nebude problém... předem se vyhni instalacím typu Fa motor+chladící okruh bez oplétaných hadic a s termostatem ze 120 - při vyšší zátěži nemáš šanci to uchladit a když ti někdo poví že jo, tak bych se mu asi smál, nebo úpravě motoru (vačka, hlava atp. aniž bys upravil čerpadlo oleje - resp zvýšil pracovní tlak) atd. atd....
a to jak se k tomu motoru člověk chová? no samozřejmostí je snad budík teploty oleje, vody, tlaku oleje... já jsem tohle měl dosud v každé škodovce :) takže pokud olej nemá minimálně 60°C tak se ani nesnažím motor dlouhodobě tahat přes 3500ot/min důležité jsou výměny oleje..., spíš dříve než později (radši měním tak na 8000tkm) a nepoužívám oleje MOGUL... co ktomu říct víc? když ten motor dobře namažeš, uchladíš, tak nebude problém... předem se vyhni instalacím typu Fa motor+chladící okruh bez oplétaných hadic a s termostatem ze 120 - při vyšší zátěži nemáš šanci to uchladit a když ti někdo poví že jo, tak bych se mu asi smál, nebo úpravě motoru (vačka, hlava atp. aniž bys upravil čerpadlo oleje - resp zvýšil pracovní tlak) atd. atd....12:21:23
29.11.2007
29.11.2007

Milos
ja si myslim ze je to v tvojej hlave...
ide o to co chces od motora a pod, aj ako sa k tomu spravas a ... samozrejme ze kazda uprava k dosiahnutiu vyssieho vykkonu mu asi nepridava na zivotnosti
podla mna ked je motor stavany na ten vykon co ma v serii, a ty si napr spravis go, resp budes sa spravat k motoru od novoty ako sa patri tak bude sluzit tak ako bol navrhnuty
ked mu budes nakladat tak ho budes muset castejsie asi generalkovat, resp vymienat potrebne (spotrebne) diely
dalej, mozno teraz trepnem blbost v cislach a le podstata je ta ze da sa povedat ze zavodny 100+ k skoda motor je dobry ak vydrzi poviem 2000km a to je hranica, nemozes od neho cakat ze vydrzi 30t bez dalsieho zasahu kontroly a pod.
tot moj nazor
ide o to co chces od motora a pod, aj ako sa k tomu spravas a ... samozrejme ze kazda uprava k dosiahnutiu vyssieho vykkonu mu asi nepridava na zivotnosti
podla mna ked je motor stavany na ten vykon co ma v serii, a ty si napr spravis go, resp budes sa spravat k motoru od novoty ako sa patri tak bude sluzit tak ako bol navrhnuty
ked mu budes nakladat tak ho budes muset castejsie asi generalkovat, resp vymienat potrebne (spotrebne) diely
dalej, mozno teraz trepnem blbost v cislach a le podstata je ta ze da sa povedat ze zavodny 100+ k skoda motor je dobry ak vydrzi poviem 2000km a to je hranica, nemozes od neho cakat ze vydrzi 30t bez dalsieho zasahu kontroly a pod.
tot moj nazor
08:50:02
29.11.2007
29.11.2007

Majklsto
Ked som si tak cital temu XXX,tak ma npadla otazka.Ktora uprava motora najviac ovplyvnuje zivitnost motora.Alebo je to ovplyvnene hlavne tym ako sa clovek k tomu motoru sprava?