skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
bezkontaktní rozdělovač
13:38:41
23.11.2007
23.11.2007

Labros
-> COL: anebo se tím spíš myslí doba, kdy do nabíjení zasáhne ETZ a omezí nárůst proudu?
13:37:30
23.11.2007
23.11.2007

Labros
-> COL: to snad nikdo nepopíral, dobou plnění se myslela asi doba, kdy dosáhne proud primárem určité meze, kdy už je naakumulováno dostatek energie pro spolehlivý zážeh.
12:51:52
23.11.2007
23.11.2007

COL
-> King: Je otazka, cemu rikame doba plneni :o). Ale je pravda, ze s predradnym odporem je hodnota proudu dosazena za cas t nizsi. Ale s casovou konstantou to nema moc spolecneho,ta udava, kdy se dostane hdonota proudu ma cca 67% maxima. Je-li R 0 (idealni civka) je to maximum nekonecno a nastane v case nekonecno, tudiz i konstanta je nekonecno.
12:15:40
23.11.2007
23.11.2007

King
-> COL: Dík za opravu - já mám pořád mysl zatemněnou kombinací RC - ta cívka je matoucí :) Ale ten předřadnej odpor na klasický shade cívce by měl dobu plnění protáhnout? Čili nouzově je lepší provozovat s ETZ shade-cívku bez předřadnýho odporu....
12:11:45
23.11.2007
23.11.2007

King
-> Jakub M.: Otázkou je, jestli porovnáváme porovnatelný
Tz. dva rozdělovače s pokud možno co nejpodobnější charakteristikou odtř. regulace (u favorozdělovače navíc s úpravou podtlaku) a ve stejným mechanickým stavu. Dneska už prakticky nejde sehnat jetej rozdělovač bez vůlí na hřídeli, takže bez repase se pak každej diví, že favorozdělovač je po prostým přestěhování z motoru na motor spíš "downgrade".
Třeba já jsem si při repasi vyrobil hybrid za použití
hřídelky s mechanismem odstř. regulátoru ze shade rozdělovače, takže rozsah i charakteristika regulátoru byla stejná jako na kontaktním rozdělovači, takže pak jsem moh objektivně srovnávat.....ETZ vyhrál :)
Tz. dva rozdělovače s pokud možno co nejpodobnější charakteristikou odtř. regulace (u favorozdělovače navíc s úpravou podtlaku) a ve stejným mechanickým stavu. Dneska už prakticky nejde sehnat jetej rozdělovač bez vůlí na hřídeli, takže bez repase se pak každej diví, že favorozdělovač je po prostým přestěhování z motoru na motor spíš "downgrade".Třeba já jsem si při repasi vyrobil hybrid za použití
hřídelky s mechanismem odstř. regulátoru ze shade rozdělovače, takže rozsah i charakteristika regulátoru byla stejná jako na kontaktním rozdělovači, takže pak jsem moh objektivně srovnávat.....ETZ vyhrál :)
14:37:46
22.11.2007
22.11.2007

Jakub M.
-> Gemini:
ano, to vím, tady šlo jen o to, že to kontaktní systém zvládl...
ano, to vím, tady šlo jen o to, že to kontaktní systém zvládl...
14:34:50
22.11.2007
22.11.2007

Gemini
-> Jakub M.: lenze vrcharske motory boli osadene rozdelovacom a cievkou Bosh (alebo cievka Magnety Marelli) a cez 9000 tocili na neutrali
14:33:03
22.11.2007
22.11.2007

Jakub M.
-> King:
jo to co je na GM jsem uvedl jen jako jednu z možností, ale je to přesně jak říkáš řešení pouze co se týče proudového namáhání kontaktů. Moje zkušenost s tímto je, že pokud mohu provnat kompletní systém Fa zapalování a kombinaci tohoto, (rozdělovač s charakteristikou Š105 + podobný systém vřazený mezi přerušovač a indukční cívku) pracuje takto řešené kontaktní zapalování o dost lépe - odzkoušeno na motoru 742.136, vačka 280/280 - velké zdvihy, KP 11,5:1. patřičně tvrdé ventilové pružiny a ostaní úpravy odpovídající časování a režimu ve kterém se motor používá. Ve výsledku jsme se dostali k tomu, že s kontaktním zapalováním měl motor podstatně lepší průběh v otáčkách nad 4,5k.
jo to co je na GM jsem uvedl jen jako jednu z možností, ale je to přesně jak říkáš řešení pouze co se týče proudového namáhání kontaktů. Moje zkušenost s tímto je, že pokud mohu provnat kompletní systém Fa zapalování a kombinaci tohoto, (rozdělovač s charakteristikou Š105 + podobný systém vřazený mezi přerušovač a indukční cívku) pracuje takto řešené kontaktní zapalování o dost lépe - odzkoušeno na motoru 742.136, vačka 280/280 - velké zdvihy, KP 11,5:1. patřičně tvrdé ventilové pružiny a ostaní úpravy odpovídající časování a režimu ve kterém se motor používá. Ve výsledku jsme se dostali k tomu, že s kontaktním zapalováním měl motor podstatně lepší průběh v otáčkách nad 4,5k.
14:32:23
22.11.2007
22.11.2007

COL
Ja bych to upresnil. On neni problem v casove konstante civky (idelani civka ma casovou konstantu nekonecno), ale v tom, ze se za dany cas nezvladne "nabit" na dany proud - ne vsak z duvodu casove konstanty, nybrz vsak z duvodu velke indukcnosti (vzhledem k napeti palubni site) a zname fyzikalni zavislosti i(t)=1/L integral (u(t) dt).
13:09:43
22.11.2007
22.11.2007

King
-> Jakub M.: -> Jakub M.: To, že se při vyšších otáčkách "nenabije" cívka na max. souvisí s elmech. vlastnostma kontaktů jenom částečně. Ten bazmeg z GM to obávám se neřeší a pravděpodobně to je jenom tzv. odlehčení kontaktů. Hlavní problém je cívka samotná - její časová konstanta (daná její indukčností a součtem vnitřního odporu vinutí a oředřadnýho odporu) je prostě dost velká a při větších otáčkách je čas sepnutí kontaktů moc krátkej na to, aby jí nakrmil. Pokud vím, na vrchy se používají/ly buď spešl rozdělovače a cívky a nebo minimálně upravený 
Navíc tyhle srandy pracující jenom jako odlehčení kontaktů, sice omezej přenos materiálu mezi kontakty (jehly, pecky a spol.), ale díky tomu, že kontakt je zatíženej jenom malým stejnosměrným proudem (normální zátěž má střídavou složku), prej to časem začne blbnout taky.
Pak ještě existujou systémy, který udržujou spínací prvek zapnutej skoro nepřetržitě a rozepínaj proud cívkou jenom v okamžiku zážehu jenom na asi 1ms, takže energie jiskry je i ve vyšších otáčkách rozumně velká, aůe na oplátku to má skoro dvojnásobnej odběr, než normální zapojení.
Každopádně ETZ a favorozdělovač je přece jenom o kousek dál, takže pokud je celej set k dispozici za rozumnej peníz, není co řešit....

Navíc tyhle srandy pracující jenom jako odlehčení kontaktů, sice omezej přenos materiálu mezi kontakty (jehly, pecky a spol.), ale díky tomu, že kontakt je zatíženej jenom malým stejnosměrným proudem (normální zátěž má střídavou složku), prej to časem začne blbnout taky.
Pak ještě existujou systémy, který udržujou spínací prvek zapnutej skoro nepřetržitě a rozepínaj proud cívkou jenom v okamžiku zážehu jenom na asi 1ms, takže energie jiskry je i ve vyšších otáčkách rozumně velká, aůe na oplátku to má skoro dvojnásobnej odběr, než normální zapojení.
Každopádně ETZ a favorozdělovač je přece jenom o kousek dál, takže pokud je celej set k dispozici za rozumnej peníz, není co řešit....
10:29:03
22.11.2007
22.11.2007

havlik
-> Jakub M.: tak ja mam rozdělovač z fačka ale zajímá mě to když by to bylo lepší tam dát normální ze 120cky nebo tak něco
10:22:51
22.11.2007
22.11.2007

Jakub M.
-> havlik:
ehm.. pardon, zapojí se to mezi cívku a přerušovač... je to "v podstatě" to samé jako ETZ, jen není nutné měnit rozdělovač, nehledě k tomu, že ten favorita se zrovna na upravný motor svojí charakteristikou nehodí... je to spíš pro lidi, kteří rádi zachovají rozdělovač ze Š105
ehm.. pardon, zapojí se to mezi cívku a přerušovač... je to "v podstatě" to samé jako ETZ, jen není nutné měnit rozdělovač, nehledě k tomu, že ten favorita se zrovna na upravný motor svojí charakteristikou nehodí... je to spíš pro lidi, kteří rádi zachovají rozdělovač ze Š105

10:03:40
22.11.2007
22.11.2007

havlik
-> Jakub M.: a k čemu tahle sranda je?

09:45:20
22.11.2007
22.11.2007

Jakub M.
tento problém se řeší kontaktním elektronickým zapalováním, které obrací smysl toho, že při vyšších otáčkách dochází k neúplnému nabití indukční cívky viz: www.gme.cz/index.php?acti
on=det... Jinak nevidím důvod proč by se kladívko nemělo stíhat vracet, protože vrchařské motory točily přes 9k ot/min a problém se zapalováním nebyl...
22:06:17
21.11.2007
21.11.2007

Řízek
-> PeterP136: No presne me se taky opalovaly kontakty , tak sem tam dal bezkontaktni a je klid a jestli to ma nejaky plus nebo minus je mi jedno , funfuje to ? funguje , nestezuju si
21:59:59
21.11.2007
21.11.2007

PeterP136
-> Řízek: Pravda aj nie. Pravda v tom, ze pri vyssich otackach je kladivko zopnute kratsiu dobu takze sa cievka od istych otacok nestihne nabit naplno a energia iskry klesa. ALe kym to staci na zapalenie iskry tak s tym nie je problem. A nepravda v tom, ze bezkontaktne zapalovanie z favorita nad iste otacky uz nepracuje zatial co kontakty este ano. Preco to uz vedia pani co vidia viac do elektroniky. Uz to tu na fore pisali bohuzial si to nepamatam. Tusim je to an ja techwebe v clanku od J.C..
-> petřík: Pre uzivatela je hlavne ze bezkontaktne zapalovanie ma dlhsi interval udrzby takze je pohodlnejsie na pouzivanie. Kontakty som napriklad menil kazdych 5tkm neviem mozno bol niekde problem ale po 5tkm som mal na kontaktoch taky opal ze sa predstih posunul az o 5 stupnov. Nechcelo sa mi s tym 3x rocne babrat tak som vymenil za bezkontakt.
-> petřík: Pre uzivatela je hlavne ze bezkontaktne zapalovanie ma dlhsi interval udrzby takze je pohodlnejsie na pouzivanie. Kontakty som napriklad menil kazdych 5tkm neviem mozno bol niekde problem ale po 5tkm som mal na kontaktoch taky opal ze sa predstih posunul az o 5 stupnov. Nechcelo sa mi s tym 3x rocne babrat tak som vymenil za bezkontakt.
21:51:50
21.11.2007
21.11.2007

petřík
takže by se dalo říct že pro upravenej motor kterej točí dejme tomu 6-6,2 tis. otáček by to mohlo bejt lepší?
21:45:55
21.11.2007
21.11.2007

Řízek
A udajne prej kdys je bezkontaktni tak motor toci vic otacek , protoze u kladivkovyho ve vysokejch otackach uz nestiha to pero vracet kladivka k sobe
20:34:03
21.11.2007
21.11.2007

FORM - zlomená ojnice
Je to bezkladívkový systém co se dával do favoritlů. Napěťový impulz k zapálení jiskry na svíčce dodává zase cívka, ale je řízená ETZ, signál je brán ze snímací cívečky v rozdělovači.
20:26:17
21.11.2007
21.11.2007

petřík
U plno aut čtu že maji bezkontaktní rozdělovač - o co přesně jde ? v čem je to lepší nebo jiný než kontaktní ? dík moc za nový vědomosti :)))