divná vec chladenia

prohledat
15 příspěvků (zobrazeno 1 až 15) od 03.06.2007 do 05.06.2007, založil/a minno
řadit dle data
09:35:56
05.06.2007
minno
-> MiroJ: mne sa viac pozdáva pôvodný termostat ako ten francúzik.
-> Syny: no pokial problem radikalne nevyriesis tak sa to bude srat stale. vymen pumpu, termostat si zozen najlepsie nejaky origo a uvidis.
09:00:27
05.06.2007
MiroJ
-> minno: ja som tak isto daval teraz termostat MADE IN FRANCE a spina v pohode , zatial ... a zda sa ze lepsie nez povodny ale je to pochopitelne podla stavu v akom bol ...1
00:37:03
05.06.2007
Syny
Tak to se mas, pac me se to zavzdusnuje furt (chcije pumpa tak jestli tudy to sosa vzduch - nevim) a teplota mi permanentne drzi na 75°C a pohybuje se 70-75 vyjimecne 80, asi si prendam rucicku teplomeru, pac termostat je novej a uz to zas blbne...
20:27:44
04.06.2007
minno
-> llukass: no na tom francúzovi je napísané 80 st., ale ako som sa presvedčil už veľa krát, nie všetko nové je lepšie. A u dielov druhovýroby to platí dvojnásobne. Takže asi tak.
Ináč ja mám aj manuálne zapínanie vetráku spolu s kontrolkou na prístrojovke, takže presne viem kedy vetrák beží, aj keď sa zapne sám.
20:13:16
04.06.2007
llukass
-> minno: tak on ten spínač na chladiči a větrák není jen tak. Správně u každýho auta by to mělo při dlouhém běhu na volnoběh sepnout. Ono taky jde hodně o termostat. Pokud byl ten francouz. nový tak hodně pochybuji, že by byl špatný. Leda že by měl jiné stupně otvírání.
20:07:04
04.06.2007
minno
-> llukass: áno, ale ako vravím, tá teplota mi na voľnobehu nikdy nestúpala až na 100st., keď je vonku takto chladno.
No ale zdá sa, že záhada je už vyriešená. Nový francúzsky termostat som vyhodil a namontoval znova starý dobrý pekný pôvodný, ktorý funguje stále OK. Vymenil som aj termospínač ventilátora a ďalšia záhada (prečo mi to nikdy samo nespína) je vyriešená. Na starom čidle bol ulomený jeden kontakt9 takže fungoval mi len manuálny spínač. Teraz je už teplota stále OK, pri voľnobehu nestúpne nad 90, a keď je už dlhšie 90, zapne sa ventilátor. A vypne sa pri 80. A pri vypnutí motora mi to už vodu nevyhadzuje. Ja furt vravím, že komunistické diely sú naj. Sláva. Snaď to teda už bude OK.

Ešte by ma ale zaujímal ten bod varu zmiešaného fridexu.
17:09:44
04.06.2007
llukass
-> minno: vyměň si spínač větráku na chladiči a nebo máš špatnej větrák, Vždyť je to uplně logicky, že se to tak zahřívá. 4
15:40:39
04.06.2007
MiroJ
u mna to nieje as take drasticke skoda.stable.cz/cz/index. php?id=7&i...
08:42:07
04.06.2007
minno
-> Tomáš SK: mne to doteraz ale nerobilo...teda robilo ze trochu stupla teplota ale nie az na 100. To maximalne v horucave po dlhej ceste napr. 100-200 km tak ta teplota pri zastaveni vyliezla na 100-110 a bolo to treba este schladit ventilatorom a jazdou.
23:18:52
03.06.2007
Tomáš SK
-> minno: S tym rastom teploty je to podla mna normalne, aj mne to robi. Ked viem, ze to bude chvilu stat na volnobehu, pustim ventilator...
Inak ja mam vicko na expanzku Made in England, neviem z coho to je, ale jeden mechanik to vychvaloval a vyzera to tak, ze to drzi vyssi pretlak v sustave nez 0,04...
20:59:01
03.06.2007
gabo000000 - zrušená registrace
no ja mam motor ok ale ked zastanem a nezapnem ventiletor tak to taktiez ide hore .. vzdy motor kusa este necham bezat na volnobeh a az tak ho vypnem a este minimalne 3-4 min zostane bezat ventilator a potom je to uz ok.. ale u mna je zas chby v expanzacke .. mam new wiecko ale nedrzi to tlak ... budem musiet kupit novu expanzacku ...
20:50:30
03.06.2007
minno
-> spartra: no to asi nie, ked motor vypnes, voda stojí, motor s tým už nič nemá spoločné, keď za jazdy je to OK.-> Tom.t: 120ka, jasné veď vravím že je to normálne, ale nie až na 100 a ešte keď je vonku chladno ako dnes. Termospínač mám nový zajtra ho vymieňam lebo ten starý akosi nefunguje.
Aký bod varu má koncentrovaný fridex?
20:30:44
03.06.2007
Tom.t - malej ale vychcanej překupníček
-> minno: o aky motor ide? na volnobeh je normalne ze teplota zacne stupat, pretoze sa chladic nechladi naporom, od toho je na chladici teplotny spinac vetraku, ktory musis mat samozrejme funkčný ...4
20:14:15
03.06.2007
spartra
-> minno: mě když to bublalo po chcípnutí, bylo to v prdelce, těsnění, hlava, přesahy8
u tebe to nevypadá tak dramaticky5
jo a termostaty, většinou německý wahler, nebo nějakej francouz
19:58:52
03.06.2007
minno
tak ako už poniektorí viete, po "adrenalínovej" jazde s prdnutým tesnením pod hlavou som toto tesnenie vymenil. Predtým mi to fučalo do chlad. okruhu, takže sa to nonstop zavdušňovalo a nechladilo ako sa patrí...
No ale k veci...Teraz mi to normálne chladí. Počas jazdy prevádzková teplota stále 80 stup. Dnes som to testoval a prešiel som s tým 85 km. Rôzne zaťaženia motora, aj dosť dlhé stúpanie, teplota stále OK. Voda neuniká, olej nepribúda, vičko oleja je čisté. Výfukové plyny bez farby. Okruh odvzdušnený a nezavzdušňuje sa (vždy keď skúsim otvoriť ventil v kufri, tečie len voda).
No ale akonáhle zastanem a motor ide dlhšiu chvíľku na voľnobeh, teplota sa začne plaziť k 100 st. a po troche začína vyhadzovať vodu cez prepadovú hadicu. To je jedna vec. Druhá vec je, že motor má cca 80-90st. a akonáhle motor vypnem, začne bublať tak 2 min. v expanzke.
Otazka znie, kde a aky Samo alebo Sato to robi...
Mam tam novy termostat, ktory je sice novy, ale kto vie co je to za kvalitu, vyzera trochu inac ako stary komunisticky.
Zatial to mam napustene len cistou vodou.
Takze moja teoria je taka, ze termostat neotvara okruh naplno. Na volnobeh ked auto stoji tak sa teplota vzdy zdvihne trochu - co viem tak na vsetkych skodach, lebo je pomaly prietok vody, aj ked zas na druhej strane su nizke otacky a motor bez zataze, boh sa v tom vyzna...
No a to, ze tam mam teraz len cistu vodu sposobuje, ze to ma nizsi bod varu ako koncetrat fridexu. Lenze zas v okruhu je pretlak a nemala by vriet uz na 100 stupnoch.
Vicko expanzsky co tam teraz mam od Duriqa by malo byt na vyssi pretlak ako bezne 0,04MPa, ide aj tahsie nasadit. A tusim som to skusal raz aj na klasike a robilo to to iste.
Takze kde bude chyba? Termostat sa chystam vymenit asi znova za ten co tam bol predtym.
Extreme Tyres