skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
spotreba Lpg
12:01:08
12.04.2007
12.04.2007

Luděk
jo a vložka 742jkového mixéru má větší průměr a v sobě menší díry a 748mičková naopak menší průměr a větší díry (navíc nesouměrně)
11:59:52
12.04.2007
12.04.2007

Luděk
-> COL: mám BRC, mixér jednodírový,který prochází skrz vzduchový filtr
10:24:18
12.04.2007
12.04.2007

COL
-> Luděk: Nevim, co mas za system. Ja mam Lovato. Ptal jsem se v HL propanu udajne jsou vsechny reduktory podtlakovych systemu stejny (tedy ty, co montuji na s120,fa, fe), je-li tomu opravdu tak, netusim....
Prumer difuzoru mixeru bude mit zcela bez diskuze vliv na bohatost, nebot pri stejnem hmotnostnim prutoku je pri nizsim prurezu v difuzoru mensi tlak, tudiz se vysava vice plynu.
Ja jsem klasicky debilni lovato mix dvojderovy, co se dava shora na sedr nahradil starsi verzi MPickoveho (kteremu jsem zvetsil vnitrni prumer na cca 37mm, detaily viz. me id). A ziskal jsem zas opacny problem prilis bohatou lpg smes. Zrejme to bude chtit servo na nizkotlakou hadici.
Kazdopadne jsem dosahl toho, ze zmizely ty debilni diry pri provozu na benzin.
Prumer difuzoru mixeru bude mit zcela bez diskuze vliv na bohatost, nebot pri stejnem hmotnostnim prutoku je pri nizsim prurezu v difuzoru mensi tlak, tudiz se vysava vice plynu.
Ja jsem klasicky debilni lovato mix dvojderovy, co se dava shora na sedr nahradil starsi verzi MPickoveho (kteremu jsem zvetsil vnitrni prumer na cca 37mm, detaily viz. me id). A ziskal jsem zas opacny problem prilis bohatou lpg smes. Zrejme to bude chtit servo na nizkotlakou hadici.
Kazdopadne jsem dosahl toho, ze zmizely ty debilni diry pri provozu na benzin.
10:10:53
12.04.2007
12.04.2007

Luděk
-> COL: no,jen je zajímavé,že mixéry se u mého motoru zkoušeli dva různé (742jkovej a 748mičkovej) a reduktory taky dva (jeden do 50kW a druhý do 70kW) a chovalo se to úplně stejně
19:42:53
11.04.2007
11.04.2007

King
-> COL: Taky si to myslím, ale místo hledání "optimálního" mixu a pružinky do reduktoru, jsem prostě zbaběle workaroundoval :)
23:19:07
10.04.2007
10.04.2007

COL
-> King: nutnost "zbabeleho" priskrcovani saciho otvoru ukazuje na nevhodne udelanej mixer, ev. spatno tuhost pruziny umembrany ve zplynovaci.
09:50:02
10.04.2007
10.04.2007

King
-> Pavouk: Tak to už je asi na čase, protože v takovým případě tě může těšit jenom sympatická cenovka litru LPG na stojanu, ale náklady na 1km jsou stejný jako na benál :)
Osobně jsem se na shade nikdy nepotýkal se spotřebou vyšší než 10/100 ani po montáži, kdy jsem o tom věděl leda bačův kokot. Akorát přeminulou zimu, kdy bylo hafo sněhu jsem si užíval krátkejma pojížďkama, kravením na zasněženým parkovišti a nočním řáděním po symbolicky udržovanejch silničkách a to všechno v hustejch mrazech, takže se mi podařilo na těch 13l/100 došplhat :)
Osobně jsem se na shade nikdy nepotýkal se spotřebou vyšší než 10/100 ani po montáži, kdy jsem o tom věděl leda bačův kokot. Akorát přeminulou zimu, kdy bylo hafo sněhu jsem si užíval krátkejma pojížďkama, kravením na zasněženým parkovišti a nočním řáděním po symbolicky udržovanejch silničkách a to všechno v hustejch mrazech, takže se mi podařilo na těch 13l/100 došplhat :)
22:11:21
06.04.2007
06.04.2007

PeterP136
-> Pavouk: To krmis 613tku ?
Mne sa teraz uz smeje ale ked mi to papalo 13l a viac tak mi do smiechu nebolo. O lpg ani autach som nic nevedel a montaznik a servisak z emisky hrali pingpong a ja som im robil lopticku.
Mne sa teraz uz smeje ale ked mi to papalo 13l a viac tak mi do smiechu nebolo. O lpg ani autach som nic nevedel a montaznik a servisak z emisky hrali pingpong a ja som im robil lopticku.21:37:25
06.04.2007
06.04.2007

spartra
no tak mě to vzalo mezi 12-13l lpg, kdž jsem měl vozejk s plachtou v tom postele, zahrádku a na ni pračku

20:59:19
06.04.2007
06.04.2007

Pavouk
-> spartra: spotřeba lpg 12-13l / 100 km :), už bych si to měl konečně seřídït :))
17:21:35
06.04.2007
06.04.2007

spartra
poslední spotřeba 8,7l LPG
00:24:57
06.04.2007
06.04.2007

King
-> mig 125: Jo, myslíme to isté :) Moje ubohé znalosti zákonitostí proudění plynů mi navíc našeptávaj, že delší potrubí klade proudění větší odpor, takže efekt je pak podobnej jako by potrubí mělo menší průřez....ale třeba kecám :) Pamatuju si, že svýho času jsem udělal experiment, že jsem na konec modrýho sacího "kyje" ještě přibastlil tu vrapovanou hadici a cucal vzduch ze spodku zadního čela. Teoreticky jsem nasával do motoru stejným průměrem, ale auto bylo živější (větší bohatost) a taky víc žralo :(
21:05:19
05.04.2007
05.04.2007

mig 125
ten plech nad vyfukovim kde sa to nasadzuje to fakt zuzi to hej...ale ta gumova priechodka podla mna az tak nie lebo hadica ide do nej nie na nu...teda ak myslime to iste
ale aj tak ma na to podla mna tiez vpliv dlzka tej hedice a aj to ze nejde rovno ale do zakruty...alebo mozno ani nie tak dlzka ako ta zakruta...alebo je to naozaj len o tom priemere diery?
ale aj tak ma na to podla mna tiez vpliv dlzka tej hedice a aj to ze nejde rovno ale do zakruty...alebo mozno ani nie tak dlzka ako ta zakruta...alebo je to naozaj len o tom priemere diery?20:13:38
05.04.2007
05.04.2007

King
-> mig 125: Nezapomeň, že ta gumová průchodka má vevnitř menší průřez a ten náústek na krytu sacího potrubí, kam se nasazuje vrapovaná hadice představuje taky zúžení....
10:26:22
05.04.2007
05.04.2007

mig 125
-> King: no podla mna ani nema...ved na konci toho modreho nasavaca je to podla mna uzsie ako ta tepla hadica...a ked som tu dieru este zaslepil tak to bolo urcite uzsie...
20:56:10
04.04.2007
04.04.2007

King
-> mig 125: Nezapomínej, že ta ďoura pro nasáváníteplýho vzduchu má o něco menší průřez, než díra pro studenej

07:37:54
04.04.2007
04.04.2007

mig 125
klapka mi tam drzi zavreta napevno - termostat tam uz nebol :-) a ked som ja nezaslepil tu dieru tak volnobeh som nastavil v pohode - tou sraubou na splynovaci ale nemalo to absolutne ziadny tah to auto...ako keby som jazdil na vzduch:-) ...inak mam pocit ze cim dlhsie je nasavanie tak to ide lepsie...teda ked na tom modrom nasavaci som mal viac ako polovicu zalepenu tak bol volnobeh rovnaky ako ked tam mam tu teplovzdusnu hadicu...zrejme ta dlzka sposobuje vzduchu rovnaky odpor ako mala diera na kratkej vzdialenosti...ale vo vyssich otackach to ide takto lepsie ako s malou dierou...
20:16:16
03.04.2007
03.04.2007

PeterP136
-> mig 125: Kedze si zasiahol do sania musis nastavit bohatost. lp g je velmi citlive na zmeny v sani. Predpokladam ze si mal zaseknutu termostaticku klapku v sani ked si sa nestazoval ze to s nou ide podivne (mne funkcna nahanala volnobeh od 0 po 2t podla toho ci som bol s autom na slniecku alebo nie a nutila ma laborovoat so syticom tak sla po par km doprec).
Az ked bez zalepeneho sania nepojde nijako nastavit volnobeh (na benzin uz predtym musi byt nastaveny tak ako ma byt) tak az potom treba pristupovat k zaelpovaniu sania. Proste ked si mixer nesadne ku zvysku auta a lpg komponentov treba to basltit paskou :). Mne to umelec z lpg dielne dobastlil tak ze mi az obmedzil maximalku na 60km/h. V meste som na to neprisiel ale ked som vyrazil za znacku koniec obce tak to bola celkom "sranda". Paska sla doprec, nastavil som to tak aby som aspon isiel a hura dalej so spotrebou cez 13l lpg na 100km :). Problem bol vtedy v splynovaci (vyskocena pruzinka), potom som sa uz drzal na 7.5l kym som drzal nohu na plyne na uzde.
Az ked bez zalepeneho sania nepojde nijako nastavit volnobeh (na benzin uz predtym musi byt nastaveny tak ako ma byt) tak az potom treba pristupovat k zaelpovaniu sania. Proste ked si mixer nesadne ku zvysku auta a lpg komponentov treba to basltit paskou :). Mne to umelec z lpg dielne dobastlil tak ze mi az obmedzil maximalku na 60km/h. V meste som na to neprisiel ale ked som vyrazil za znacku koniec obce tak to bola celkom "sranda". Paska sla doprec, nastavil som to tak aby som aspon isiel a hura dalej so spotrebou cez 13l lpg na 100km :). Problem bol vtedy v splynovaci (vyskocena pruzinka), potom som sa uz drzal na 7.5l kym som drzal nohu na plyne na uzde.
10:41:10
03.04.2007
03.04.2007

Luděk
-> mig 125: no,mě to saje vzduch taky z bočního vývodu a tam mám vložené to víčko od lahve od oleje,jinak mi to prostě studené na LPG nejelo
10:35:27
03.04.2007
03.04.2007

mig 125
ja som to mal najprv tak (od namontovania LPG) ze vzduch siel furt cez hadicu(ktora je vacsinou len ako "zimny doplnok") nasadenu na vyfukovych parohoch. slo to celkom fajn na spotrebu a aj to jazdilo v pohode...ale ked vsetci vravia ze je na LPG lepsi studeny vzduch tak som hadicu dal prec - dieru po nej zalepil a klapku vybral...no slo to strasne nahouno kym som nezmensil nasavaci otvor...ale zacalo to dost zrat...a tak som to vyriesil tak ze som to napojil zase cez tu hadicu akurat som ju pripevil k airboxu tak aby tahala studeny vzduch tam kde vyustuje nasos tej modrej srandy...tak uvidime co to spravi so spotrebou lebo jazdi to v pohode...
07:53:49
03.04.2007
03.04.2007

Luděk
-> King: no já mám v sání taky špunt z lahve od oleje a v něm cca 2/3 díru oproti původnímu otvoru,ale mě to bez téhle úpravy vůbec nejezdilo,resp. jezdilo na LPG pouze s teplým motorem
23:47:15
02.04.2007
02.04.2007

King
....úvahy jistě správný, ale....Nejlepší poměr spotřeba/výkon jsem nebyl schopen nastavit jinak, než za "zbabělýho" přiškrcení sacího otvoru. Mám tím na mysli zaslepení cca 1/3 průměru toho kruhovýho nasávacího otvoru (na průřez je to samozřejmě míň). A že tohle chování nebylo způsobený nějakou netěsností v sání můžu odpřísáhnout :) Každopádně větší zaslepení už má za následek už jenom tu větší spotřebu a omezení max. výkonu (prostě odsaď-pocaď :)
22:55:57
02.04.2007
02.04.2007

COL
Staci se trochu zamyslet. Mnozstvi dodaneho lpg je zavisle na rozdilu tlaku v difuzoru mixeru a atmosferickeho tlaku, k tomu je omezovano temi srouby na hadici (v oblasti vetsich prutoku). Jakekoliv snizeni tlaku v difuzoru zvysi vzdy privod plynu. To snizeni muze byt jak zvysenim prutoku vzduchu tak tim, ze se pred mixer da nejaka prekazka.
Takze pokud zmensis otvor "ve veci pred filtrem" obohatis smes - a to predevsim ve vyssich otackach. Ovsem taky zhorsis privod vzduchu.
Takze pokud zmensis otvor "ve veci pred filtrem" obohatis smes - a to predevsim ve vyssich otackach. Ovsem taky zhorsis privod vzduchu.
21:03:17
02.04.2007
02.04.2007

mig 125
moze spotreba LPG zavisiet aj od objemu vzduchu ktory sa dostane do mixeru? resp. moze to, ze zmensim otvor vo veci pred filtrom, vytvorit pri mixeri taky podtlak, ze to z mixeru vycuca otolko viac LPG o kolko som tomu priskrtil vzduch? alebo nastavovacie srauby tomu nepustia viac LPG nech tam ide vzduchu kolko chce? pytam sa preto lebo som trochu laboroval so sanim studeneho vzduchu a s priemerom otvoru a skoncil som na dost malom priemere - tak to slo asi najlepsie - samozrejme musel som velkosti otvoru prisposobit aj nastavenie bohatosti LPG - len neviem ci tu zvysenu spotrebu ma na svedomi len ta bohatost alebo aj ta mala diera...diky