Problém se šroubkem v rozdělovači

prohledat
13 příspěvků (zobrazeno 1 až 13) od 21.04.2010 do 25.04.2010, založil/a Kočislav
řadit dle data
10:49:52
25.04.2010
Kočislav
-> ferrari: Motor je 136 a oba rozdělovače jsou 540. Dík, zkusím to udělat jak říkáš.
10:02:12
25.04.2010
ferrari
Ja si myslím, že ponoriť to do petroleja, rozkývať, skontrolovať tú vôľu, potom poriadne poutierať handrou a viac neriešiť, ale proste osadiť...ak by bola vôľa veľká, tak vybrať/odvŕtať ten kolík, prevŕtať dierku (ako už niekto písal vyššie) a stopku toho vrtáka použiť miesto kolíka...

Ešte pozor, aby to bol ten istý typ rozdeľovača (neviem, aký máš motor), aj keď teda mne to chodilo rovnako som 105 kovým aj 120tkovým...typ udáva koncové trojčíslie v označení rozdeľovača...koncovka 520 značí, že je to pre 105ku a koncovka 540, že pre 120/130/135/136...
09:40:19
25.04.2010
Kočislav
-> ferrari: Ceý zbytek rozdělovače je jinak téměř jako nový. Takže se mi to zdá jako rozumné, porovnám otočné vůle obou rozdělovačů a uvidím. Myslíš teda, že stačí ponořit do něčeho a netřeba tu rez odstranovat mechanicky?
upraveno 1x, naposled 25.04.2010 09:43:15
08:29:06
25.04.2010
ferrari
Ak je hrdzavé iba to, čo je na fotke, tak by som dal dole tú pružinku, všetko spodok namočil do nejakého petroleja (tak na 24 hodín - ale iba spodok!), potom to rozkýval a zistil, aká je tá otočná vôľa...ak je malá, tak skontrolovať rozdeľovač, premazať a nahodiť ho miesto starého...nič by som extra nečistil, ani nebrúsil, ani nevymieňal...

A inak, okrem toho, že je spodok trošku hrdzavý, sa oska normálne točí?
23:42:48
23.04.2010
Kočislav
-> colaczech: Aha, tak to jsem tě špatně pochopil. Otočně jsem to nezkoumal, ale i tak bylo vzhledově zřejmé, že na stávajícím rozdělovači je prostě ta spojka na hřídeli volněji, jako by měl hřídel menší průměr, než u toho zarezlého.
Jestli to teda dobře chápu (raději si to nechám potvrdit, už jsem trochu unaven:D), pokud pečlivě obrousím od rzi tu hřídel, není na závadu případné mírné zmenšení jejího průměru.
17:33:39
23.04.2010
colaczech
-> Kočislav: aby jsme si rozumeli. Unasec mesmi mit vuli vuci hrideli otocne,. Unasec ma vetsi prumer nez je prumer hridelky, a na koliku se muze mirne posouvat.
17:07:35
23.04.2010
Kočislav
Tak jsem dnes přehodil ty desky, přičemž jsem zjistil, že stávající rozdělovač má dole v té spojce, myslím, dost velkou vůli - cca 0,8 - 0,9 mm. Ten zarezlý rozdělovač má vůli asi o 0,2 mm menší.
Původně jsem zamýšlel obrousit ten zarezlý hřídel do kovova, ale nevím, jestli to má význam, abych se obroušením a snížením jeho průměru nedostal na stávající vůli. Nový hřídel stojí, jak jsem koukal, kolem 320,- Kč.
Udělal jsem si takový přehled toho, co bych eventuelně ještě měnil: kromě hřídele by to bylo pero pojistné, palec, spojka rozdělovače (tak katalog nazývá tu objímku hřídele ve spodní části), kontakty sestavené a ložiska - pouzdra. Celkem to ovšem vychází před 600,- Kč. Samozřejmě se orientuju na díly tuzemské výroby. Jaký je váš názor jak na tu vůli tak na řešení jejího odstranění?
07:58:15
22.04.2010
Kočislav
-> colaczech: Dík za vyčerpávající odpověď. Rozdělovače jsou oba stejného typu a asi zvolím variantu výměny otočné desky, to se zdá být nejjednodušší. Jen by mě ještě zajímalo, jak na tom momentálně instalovaném rozdělovači rozpoznám vůli na unašeči? Musím ho vyndat z držáku nebo to lze i jinak?
00:45:12
22.04.2010
colaczech
-> Kočislav: az odstranis z toho unasece rez, pravdepodobne zjistis ze ma ten unasec vuci hrideli vuli jak krava. Jedine uskali je ze ten unasec ma ty dva zoubky posunute vic na jednu stranu, takze si dej pozor at ho das tak jak ma byt- poloha unasece vuci palci rozdelovace musi byt stejna jako pred demontazi.
Jestli ze tam bude znatelna vule, vyplati se diru v hrideli i unaseci prevrtat vrtakem 4,2 nebo 4,5mm a a ren nasledne pouzit misto koliku.

Jeste k tve puvodni otazce:
Ano, bude to problem kdyz se jeden z tech sroubku kontaktu nebude dat dotahnout. Me se podarilo ujet s takto strhlym sroubem zprvu 25km a pak jeste 4x cca 500m az do uplneho selhani spoluprace me pohonne jednotky. Pac se me postupne zmensoval odtrh az na 0mm.

Nejjednosussi pro tebe, za predpokladu, ze ten rozdelovac co tam ted mas, ma dobry spodek- nema vuli na unaseci, bude kdyz vymenis jenom tu otocnou desku na ktere jsou prisroubovane kontakty.
Provede se to tak , ze na telese rozdelovace vysroubujes vsechny sroubky po obvode a odmontujes komoru podtlakove regulace a desku vyjmes. Montaz je obraceny zpusob.

Jenom dodam ze existuje vic typu rozdelovacu, ktere se lisi rozmezim podtlakove
regulace, takze by bylo dobre kdyby ty rozdelovace byly stejneho typu (pro skody typu 105-136 oznaceni rozdelovace 520 popr.540).
Kdyz nebudou tak se nic nestane, ono to bude fungovat i tak4
19:43:08
21.04.2010
Kočislav
-> Jendo-virtak: No vzhledem k tomu, že ten starý rozdělovač je opravdu starý, spíš by se mi jevila jako vhodnější možnost dát spodek toho starého na ten zánovní. Nicméně nevím, kterou pružinku myslíš? Předpokládám, že je v tom zakroužkovaném prostoru na fotce, nicméně tam je všechno tak nějak zahnilé do sebe. Zkusím se na to ještě jednou podívat zda by to vůbec šlo.
Kdybych to případně měnil, mám si dát při sejmutí toho spodního dílo na něco zvláštní pozor, např. abych nasadil nový díl přesně stejně, nepootočil hřídelí rozdělovače apod.? Možná je ten dotaz trochu mimo mísu, ale nevím přesně co se od čeho oddělí, tak abych pak nelitoval.
18:40:05
21.04.2010
Jendo-virtak
-> Kočislav: no kedze ja davam najradsej vsetky veci na poriadok tak by som rozobral obidva a z toho co je zhrdzaveny by som prehodil tu dosku na ktorej je ramienko do toho druheho.ten spodok ide rozobrat staci vyhodit tu pruzinku co je v tej drazke a pod nou je kolik skrz ten vytlces a mas rozobrate + teda este ten vrch
18:34:55
21.04.2010
Kočislav
...další...
zvětšit Problém se šroubkem v rozdělovači - obrázek od Kočislav vložen 21.04.2010 18:34:55
18:34:23
21.04.2010
Kočislav
Dneska jsem seřizoval odtrh a když jsem povolil ty dva šroubky, které umožní pohnout s kontakty, jednomu z nich (tomu co není přímo u kontaktu) jsem potom při dotahování zřejmě strhnul závit, i když jsem dotahoval s citem. Asi už byl načatý, celý rozdělovač je dost jetý. Zajímalo by mě, jestli to, že šroubek nyní nelze dotáhout, mám považovat za problém, nebo stačí, že je kontakt fixován tím druhým šroubkem?
Našel jsem tu jeden náhradní rozdělovač, který je zánovní, ale 6 let ležel v garáži. Ke svému velkému překvapení jsem po jeho vyndání z držáku zjistil, že spodní plocha je celá orezlá, skoro bych řekl zahnilá - viz foto. V zakroužkované oblasti je to tak nějak zahnilé všechno dohromady. Rád bych věděl, jestli je tím rozdělovač znehodnocen, či zda postačí nějakým vhodným způsobem (a jakým) rez odstranit a vše očistit, příp. jestli ten spodek není výměnitelný.
zvětšit Problém se šroubkem v rozdělovači - obrázek od Kočislav vložen 21.04.2010 18:34:23
upraveno 1x, naposled 21.04.2010 18:35:45
Extreme Tyres