Snížení spotřeby odpojením volnobehu

prohledat
18 příspěvků (zobrazeno 1 až 18) od 29.01.2010 do 05.02.2010, založil/a vhml
řadit dle data
10:08:23
05.02.2010
čert
fungoval by ten sporic z techwebu skoda.pan­da.cz/clanek.ph p3?id=135 i na LEKRu??
23:17:46
02.02.2010
King
-> Jarda: Ono to spíš bude tím, že se to odehrálo před 11ti lety o prázdninových víkendech :) Nicméně já se taky na 90tce málokdy táhnu "něco přes kilo"(ve škodovkářském žargonu "120" :) , takže určitě bych byl tím 11tým předjíždějícím4
Moje zkušenost je taková, že při skutečných 120 mimo obec, předjíždí jenom mizivý procento driverů - odhadem jednotky kusů za měsíc, což u mně dělá tak 5tkm.....
23:05:59
31.01.2010
Jarda - zrušená registrace
-> King: 5 aut?, ja jel dnes na 90tce 120kmh a predjelo me asi 10 aut 30ti km
14:35:51
30.01.2010
COL
Na brzdnem ucinku motoru je pritomnost volnobezny smesi znat. Sice nemam tuhle vymozenost a ani ji neplanuji, ale kdo ma lpg, muze se o ucinku presvedcit tim, ze vypne jeho privod pri nejakem delsim sjezdu z kopce. Kdy dojde ve spylnovaci lpg, se pozna.
13:01:00
30.01.2010
King
-> vhml: -> darklord: Vyřazenej není nikdy a dokonce se s jeho příspěvkem při návrhu hlavního emulzního systému počítá.
2 vhml: Tak to skutečně jenom teoreticky - viz výše 4
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Nic takovýho jsem nepociťoval. Akorát to (pravděpodobně) míň žralo :) Š105/4q s 80tkm na hrbu si na cestě na dovolenou do Jeseníků + nějaký vejlety po horách a zpět řekla 0 6,1l/100. Vzhledem k tomu, že to v žádným případě nebyla nějaká eko-jízda to nebude tak špatný :) Motor jsem využíval v celým spektru toček a jestli mně na těch 600km předjelo 5 aut, tak je to moc :)
12:42:22
30.01.2010
werty
-> King: To máš pravdu Kingu a já samozřejmě neříkám že to nemůže fungovat. O karburátoru Ozon a jeho ekonomizéru vím (dokonce co jsem slyšel pak se o tomto uvažovalo i pro Pierburg 2E3) a tam je úspora docela prokazatelná. Ale přece jenom vezmi si že člověk který se snaží dosáhnout co možná nejnižší spotřeby paliva by měl o nástřiku akcelerační pumpičky raději pomlčet respektive snažit se využívat jí co nejméně.
11:28:11
30.01.2010
darklord
-> vhml: no, on podla mna volnobezny system uz je davno vyradeny ked ides 80kmh. pripadne nim prudi nejake nizke % zmesi v porovnani s pripadom oboch zavretych klapiek ked je vo volnobeznom systeme velky podtlak...
11:22:24
30.01.2010
vhml
O brždění motorem ani neje. Spíš mě to zajímá ohledně spotřeby za jízdy. Přece jenom motor na volnoběh žere cca 0,8litru za hodinu jestli se nemýlím. Takže při průměrný rychlosti 80km/h by to mělo sežrat o litr benzínu míň. Teoreticky :-D

Udělat spínání tak aby se volnoběh vypnul třeba při čtvrt plynu, kdy už nastupuje hlavní okruh tak by to nemělo dělat problém si myslím. Ale možná se moje teorie mýlí

To co je na techwebu popisuje odpojení při brždění motorem. Tohle by fungovalo naopak. Při otevřných klapkách odpojeno, při zavřných připojeno
upraveno 1x, naposled 30.01.2010 11:23:33
10:23:21
30.01.2010
Matthes, záškodník z TechWebu
-> King: Tak ale potom neni nic jednodussiho nez ho podeprit 1 Pocitoval si vetsi brzdny ucinek motoru pri jizde z kopce bez volnobezne smesi?
10:22:01
30.01.2010
King
-> ZdeněkH: " Co si matně pamatuju tak ano přínos tam byl, ale tak mizivý, že to nestojí ani za námahu (alespoň dle mě)"

Jasně, že je to spíš taková sranda pro nudící se elektrobastlíře, ale tenkrát jsem jezdil se škochtlí tak 25tkm/rok, takže by se to asi vyplatilo (ovšem pak přišlo LPG a spořič jsem za mírnej obolus pustil do světa - myslím, že Morrison si ho tenkrát ode mně kupoval)
10:16:50
30.01.2010
King
-> werty: To je sice vcelku logická úvaha, ale ten princip odpojování volnoběhu, navzdory tomu, funguje. Dokonce ho měly i některý auta z výroby - uším, že Lada, karbec ozon, kde to bylo údajně řízený nějakým trojcestným ventilem s podtlakovým ovládáním). Princip úspory je v tom, že tam, kde se normálně vyplácí vyhodit kvalt se jenom sundá noha z plynu a okamžitá spotřeba je nulová.
Jelikož jsem skromným autorem onoho článečku na TechWebu, můžu dokonce tu úsporu doložit excelovskou tabulkou spotřeby za cca 10tkm provozu toho "spořiče" :)

-> vhml: Takhle jsme to na SEDRu provozoval, je to asi nejjednodužší varianta (viz článek na pandě). Problém EDSR ventilu je v tom, že je našroubovanej dtto místo lehoučké záslepky volnoběžný trysky a časem svojí vahou zdeformuje a zničí tu "trubičku" ze zinkový slitiny, kam je našroubovanej. Proto se pravděpodobně přestěhoval do masivnější spodní příruby SEDRu.
00:38:33
30.01.2010
BeBe
-> ZdeněkH: jj na techwebu
skoda.panda.cz/clanek.php 3?id=135
22:58:34
29.01.2010
ZdeněkH - zrušená registrace
Není na techwebu o tomhle článek? Co si matně pamatuju tak ano přínos tam byl, ale tak mizivý, že to nestojí ani za námahu (alespoň dle mě)
22:35:39
29.01.2010
Jarda/felda
-> vhml: Nepér měl něco podobnýho na fávu 5
21:49:24
29.01.2010
werty
Nějak mi uniká smysl argumentace, že akcelerační pumpička vstříkne a na chodu motoru to není poznat. Problém je ten že volnoběžným systémem proudí už předběžná směs (předmísená vzduchem) kdežto přes akcelerační pumpičku palivo z plovákové komory tedy "čisté palivo" tudíž ve výsledku to co ušetřím vypnutím volnoběžného systému zase zabiju nástřikem akcelerační pumpičky.
21:43:11
29.01.2010
peti
-> vhml: ja som otom cital tuo ku koncu stranky
www.w353.cz/technika/karb urator.html
21:35:52
29.01.2010
Matthes, záškodník z TechWebu
-> vhml: No, chtel jsem to pouzivat jako motorovou brzdu. Teorie mi hovori ze kdyz tam z kopce nebude benzin, tak to bude vic brzdit. Ale je to jen rozpracovany jako vetsina mych napadu :-)
21:30:30
29.01.2010
vhml
Včera jsem na trabantím servru našel zajímavý návod na snížení spotřeby odpojováním volnoběhu ( vypínámím el.magnetu ventilu) přes mikrospínač při určité poloze plynu

www.trabime.cz/trabi.php? id=6&t...

Máte s tím někdo zkušenost?
Píšou že u škodovky by to nefungovalo kvůli velkému podtlaku v sání. Ale co přendat el.mag. ventil na místo kde byl u EDSR ( uzavřel by se jen benzín a z volnoběžného okruhu přisával by se vzduch a nebyl by tak takový podlatk¨)? A proč se vůbec na sedru ventil přesunul dolů?
Extreme Tyres