Přítlačák + lamela

prohledat
10 příspěvků (zobrazeno 1 až 10) od 01.05.2009 do 04.05.2009, založil/a Rider skoda
řadit dle data
10:30:37
04.05.2009
Rider skoda
-> LiMaK - 742 forever: tak promin,ale zase,ze se spojka nastavuje to opravdu vim10 jen jsem nikdy neresil to toceni loziska jestli se pri neseslaple spojce toci ci netoci...Proste jsem ji vzdy nastavil tak aby co nejblize u podlahy zabirala a zase kdyz byla seslapla na podlahu ,tak aby se auto nehybalo nebo to nekladlo moc velky odpor motor jakoze uz ma tendenci lehce zabirat.Zaroven je i tak nejak jistota,ze kdyz clovek pusti nohu uplne ze spojky,tak vi,ze je v plnym zaberu pokud je lamela ok a neni napr. v lehkem prokluzu.Uz vsemu rozumim diky5
16:34:11
03.05.2009
LiMaK - 742 forever
-> Rider skoda: tak jako první problém je v tom, že asi nevíš, že se spojka nastavuje.

ona se má čas od času nastavit, jak se opotřebovává, ale vždy se nastavuje, když ji měníš
Za zadními sedackami, v prostoru zadního kufru je uprostřed dekl, který když odděláš, tak čumíš zvrchu na převodovku. úplně nahoře je pomocný spojkový válec, jakoby zepředu auta do něj vede hadice s brzdovkou, uprostřed je odvzdušnovák jako na brzdách a zezadu, smerem ke spojce z něj vede taková kovová tyčka. a ta se právě dá nastavit na tom jejím šroubení. ta tyčka je z jedné strany zapíchlá ve spojkovém válci a na druhé straně vidíš jak končí v tom plechu, ve kterém drží ložisko, na které tamtudy taky vidíš.

spojka se má nastavit tak, aby na pedálu zabírala v dolní polovině dráhy pedálu, jakoby pěkně od podlahy. a zároven se nesmí točit ložisko.

Vem si nejakého pomocníka, at nastartuje a na volnobeh at ti slape na pedál spojky. pokud ji sešlápne, ty čum tím deklem v podlaze na ložisko. Bude se ti točit. Jak pomocník povolí pedál spojky, musí se přestat točit...

Já nastavuju spojku tak, že si nastartuju, vlezu dozadu, a na tyčce dotahuju tak dlouho, dokud se ložisko neroztočí. pak to kousek povolím, tak aby se točit přestalo.
Pak vlezu zase za volant, vyzkouším na pedálu jak a kde spojka zabírá. Mělo by to v tu chvíli byt Oka. Pak zalezu na kontrolu zpátky dozadu a pokud se ložisko z nejakého záhadného důvodu nezačlo točit, tak to zadekluju a jezdím.

Ptej se čemu nerozumíš :-)
16:28:58
03.05.2009
ondie
-> Rider skoda: to je o nastavení té tyčky na vypínací páčce..
14:50:28
03.05.2009
Rider skoda
-> LiMaK - 742 forever: jj prave to prvni se mi takto vysypalo po a kdyz jsem daval novy motor tak jsem koupil nove to priltacne spojkove lozisko a mel na nem prd najeto a po roztahovani kamose to zase rachotri stejne jak to vysypane.A co clovek udelal vlastne spatne,kdyby se to tocilo i pri neseslaple spojce?
08:40:17
03.05.2009
LiMaK - 742 forever
-> Rider skoda: cenu jsem strelil od boku nejak se mi to slilo s ložiskem,
myslel jsem tím spíš že lamelu bych pokládal jako spotřební zboží, tak pro pár stovek se mi nechce zbytečně rozdělávat motor.

Ono 20 tisíc km není nějaká šílená vzdálenost, ale na druhou stranu záleží na řidiči....pokud někdo jezdí s nohou na spojce, tak klidne za 15 tisíc je lamela v háji....
Záleží na stavu, zkoukni jak vypadá nová v obchodě, změř tloušťku, rozeber motor, přeměř tu svojí lamelu a pokud se to moc neliší, klidně ji tam prdni zpátky.

Ale dělej to s rozvahou, ono když za pul roku budes rozdelávat znova motor, kvůli lamely, tak si budes jo sakra nadávat, že jsi ji tehdy nevyměnil...

orientační ceny lamel, favo 136X 190mm jsou od 391kč až po 1400kč
www.e-cat.cz/c-1314088_19 60702_1960707_1964322_1964 325/.../spojkova-lamela.ht m

add ložisko: jak pises ze se ti vysypalo ložisko, může to být tím jak pises, ale taky tím, že se pořád točí.
Když nastavujes spojku, je nejlepší čumět, jestli se ložisko při nastartovaném motoru
NETOČÍ. ono se musí točit jen při vyšláplé spojce, pokud se točí i normálně, když nestojíš
nohou na spojce, ložisko se hřeje a vysype. ono není stavěné na trvalý provoz.
upraveno 2x, naposled 03.05.2009 08:51:31
21:55:21
02.05.2009
Rider skoda
-> LiMaK: ta lamela ma tak 20tis km odjeto...Stoji jen 200,-?Ja mel za to ,ze lamela stoji 600,- (Sachs) co jsem videl.A kolik stoji pritlacak?Protoze mne se znicilo lozsiko pritlacne bna spojce(nejpis i vysypalo takze pritlacak bude mozna slusne odreny(ty listy pruziny).
13:58:45
01.05.2009
LiMaK - 742 forever
-> Rider skoda:
nechcu rejt, ale to nemas 200,- na lamelu?
pokaždé jak sem dával motor mimo auto, tak sem lamelu koupil jako spotrební zboží a máš klid.
pritlacak men až v nem uvidíš defekt, nebo známky zakalení....ale lamelu kup a máš klid, přesne pak víš co má odjeto....

to nad cím uvazujes mi pripadá
jako delat generálku brzdových trubek a pak tam lejt zpátky původní přecezenou brzdovku, aby jsi za ni usetril

a jinak, ta minimalni hranice lamely jsou právě ty nýty....jak začnou dřít, je to na výměnu :-)
jinak ta hranice nové a ojeté lamely je snad 2mm a navíc nevím, jak bys ji v běžném provozu kontroloval... :-)
stojím si za tím, že:
pokud nevíš, co má lamela za ssebou --> kup novou
a pokud víš, že jsi ji tam dával pred rokem a najel jsi na ní 7 000km --> tak ji použij znova.
upraveno 1x, naposled 01.05.2009 14:02:33
13:36:14
01.05.2009
Rider skoda
jasny a jinak ta lamela tam se neudava treba nejaka minimalni tloustka oblozeni?Jako je tomu napr u kotoucu...Aby pak se nesjela tolik ta lamela ze budou drit nejty o pritlacak a setrvak..
13:28:22
01.05.2009
Matthes, záškodník z TechWebu
Na oboje se podivej jesi tam nejsou praskliny. Lamela by nemela byt ojeta dohladka a pritlacak musi mit listy pruziny v rovine navzajem...
13:10:29
01.05.2009
Rider skoda
nevite prosim jak poznat jestli je potreba vymenit pritlacny spojkovy talir a lamelu?budu ted prehazovat motor do jinehop auta,tak abych to pripadne vymenil,ale zase to kupovat zbytecne kdyz je to ok se mi taky nechce.Protoze spojkove priltacne lozisko je v haji.to bude nejspis vysypane to docela rachoti slusne od doby co jsem kamose natvrdo pres kvalt roztahoval bez spojky..
Extreme Tyres